Pe parcursul celor aproape patru ani de mandat, președintele Igor Dodon a împărțit distincții de stat pentru 2042 de persoane, din cele 3680 de demersuri înaintate pentru premiere. Printre cei decorați se regăsesc mai multe persoane din anturajul lui Dodon, iar în cazul unor beneficiari nu există nicio explicație logică pentru ce merite le-au fost acordate înaltele distincții de stat.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEOrdinul Republicii, confecționat din argint și poleit cu aur, este distincția supremă de stat a Republicii Moldova care se conferă pentru „merite excepționale în toate domeniile de activitate întru binele Patriei și al omenirii”. Igor Dodon s-a remarcat față de predecesorii săi prin faptul că a împărțit înalta distincție la zeci de foști ofițeri și ostași sovietici, participanți la cel de al Doilea Război Mondial.
În 2018, Dodon l-a decorat cu Ordinul Republicii pe cumătrul său, generalul Victor Gaiciuc, care îi este și consilier, iar pentru o perioadă l-a făcut ministru al Apărării. Victor Gaiciuc mai este și președinte al Uniunii Ofițerilor din Moldova, organizație care l-a susținut pe Dodon în campania electorală din 2016. Amintim că anume Uniunea Ofițerilor a organizat lansarea miturilor despre concurenta lui Dodon la președinție, Maia Sandu. Unul din aceste mituri este cel cu 30 de mii de sirieni care vor năvăli în R. Moldova.
Tot în 2018, este decorat cu Ordinul Republicii Recep Erdogan. Principalul „merit excepțional” al președintelui turc pare să fie reparația sediului Președinției.
În 2019, de înalta distincție se învrednicește controversatul istoric Vasile Stati, autorul scandalosului dicționar moldo-român. În prefață, autorul dicționarului scrie că scopul său este de a demonstra că în cele două țări se vorbesc limbi diferite.
„Întru binele Patriei și al omenirii”
Recent, Dodon i-a înmânat Ordinul Republicii și fostului său coleg de partid, Vladimir Țurcan, demis cu scandal primăvara trecută din funcția de președinte al Curții Constituționale, în urma unei discuții telefonice dintre cei doi. Ordinul Republicii i-a fost acordat lui Țurcan pentru „merite deosebite față de stat, muncă îndelungată şi prodigioasă în diverse domenii, înalte calități profesionale”.
Ordinul „Bogdan Întemeietorul”, la fel confecționat din argint, a fost instituit în 2008 de guvernarea comunistă cu ocazia a „650 de ani de la întemeierea Țării Moldovei”. Distincția se acordă „pentru merite remarcabile în dezvoltarea și consolidarea statalității Republicii Moldova; contribuție substanțială la renașterea națională, la consolidarea păcii civice, la instaurarea coeziunii și concordiei în societate, la armonizarea relațiilor interetnice; pentru activitate deosebit de rodnică în vederea sporirii prestigiului țării pe plan internațional”. Pentru prima dată distincția i-a fost conferită de Vladimir Voronin scriitorului Ion Druță.
În 2017, Igor Dodon i-a decorat cu Ordinul „Bogdan Întemeietorul” pe episcopii Marchel, cu numele de mirean Nicolae Mihăiescu, episcop de Bălți și Fălești, Petru (Valeriu Musteață), episcop de Ungheni și Nisporeni și Nicodim (Ioan Vulpe), episcop de Edineț și Briceni. Cei trei clerici sunt promotori ai valorilor susținute de Igor Dodon, iar în 2016 au făcut campanie electorală în biserică pentru actualul președinte.
Ordinul de Onoare a fost instituit de guvernarea comunistă în anul 2002 și se decernează „pentru contribuție meritorie la consolidarea statalității, la promovarea reformelor și a transformărilor democratice; pentru activitate deosebit de rodnică în organele de stat și pe tărâm social; pentru merite deosebite în promovarea imaginii țării în lume și integrarea republicii în structurile internaționale”.
Vara trecută, Igor Dodon l-a decorat cu Ordinul de Onoare pe ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuță, fost șef al Fiscului în perioada guvernării lui Plahotniuc. În presă s-a vehiculat că Pușcuță ar fi fost implicat în scheme de spălare a banilor în perioada guvernării PDM, iar acum ar acoperi schemele de la Metalferos care ar fi fost preluate de guvernarea PSRM.
Nu se știe pentru ce merite l-a decorat Dodon cu Ordinul de Onoare pe Mihail Gusman, prim-director general adjunct al Agenției de Știri TASS din Federația Rusă.
Rămâne o enigmă și decorarea lui Pavel Duganov, fost bancher și consilier la banca centrală a Transnistriei. Pavel Duganov este de mai bine de zece ani moderator de ceremonii. Este primul soț al Olgăi Iaralova, soția lui Serghei Iaralov, cunoscut ca unul din principalii apropiați ai lui Vladimir Plahotniuc.
Acoperindu-se de o „glorie” nefastă, profanatorul a fost decorat
Cât privește decorarea ministrei Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, cu Ordinul de Onoare în plină ascensiune a pandemiei de Covid-19, gestul a provocat nu doar nedumerirea, dar și indignarea opiniei publice. „Viorica Dumbrăveanu a făcut foarte mult pentru Republica Moldova”, a argumentat imperturbabil șeful statului.
Ordinul „Gloria Muncii” se conferă pentru rezultate excepționale în muncă, activitate publică de vază și contribuții substanțiale în domeniul culturii, științei, sportului, vieții publice sau social-economice.
Distincția a fost înmânată cu dărnicie de către Dodon mai multor susținători și persoane din anturajul său.
În 2018, cu „Gloria Muncii” a fost distins deputatul socialist Oleg Savva, președinte al Organizației Teritoriale a PSRM, președinte al Uniunii Veteranilor Războiului din Afganistan din Fălești, care în anii 90 a lucrat în calitate de controlor la Primăria orașului Fălești. Deși a declarat venituri modeste, Savva se numără printre donatorii generoși ai PSRM. Veteran al războiului din Afganistan, Savva a propus mai multe proiecte de lege, centrate pe veteranii de război, acestea însă au primit aviz negativ de la Guvern.
Cu Ordinul „Gloria Muncii” a mai fost decorat și Vlad Bătrâncea, deputatul socialist care s-a acoperit de o glorie nefastă rupând în fața Legislativului harta României Mari.
Cu aceeași distincție s-a ales și fostul ministru de Externe în perioada comunistă, Valeriu Ostalep, director al Institutului de Studii Diplomatice, Politice și Securitate. Ostalep este cunoscut ca un opozant înverșunat al integrării europene, românofob convins și promotor al statalității moldovenești.
Șeful statului nu a uitat nici de jurnaliștii care îi lustruiesc imaginea. Astfel, cu Ordinul „Gloria Muncii” a fost decorată Elena Pahomova, producătoarea și prezentatoarea de la NTV-Moldova, postul de televiziune al deputatului socialist Corneliu Furculiță.
Hrenova, „cireașa de pe tort”
O surpriză a fost și oferirea „Gloriei Muncii” controversatului Mihai Conțiu de la ziarul „Moldova Suverană”. Acesta a fost decorat pentru „activitate prodigioasă în domeniul publicisticii”, remarcându-se în materialele sale prin atacuri la persoană, în special la adresa unor mari personalități naționale, ca în cazul poetului Grigore Vieru, sau al unor jurnaliști, cum ar fi Lorena Bogza, care a câștigat procesul de judecată intentat pentru defăimare.
Cireașa de pe tort în lista celor premiați de Dodon cu ordinul „Gloria Muncii” e, desigur, Elena Hrenova, fostă deputată și actuală consilieră din partea PSRM. Hrenova este președinte al asociației obștești Echitate și nu cunoaște limba română . Socialista a ajuns de pomină după ce a declarat într-o română stâlcită că „varghește puțin maldavenească” și a cerut ca toate întrebările să-i fie adresate în rusă.
Hrenova mai este cunoscută și drept sponsor generos al PSRM. În electorala din 2014, viitoarea deputată a donat formaţiunii din care face parte 154 de mii de lei, chiar dacă în declaraţia de venit din acel an a raportat venituri de 17 mii de lei.
Ordinul „Credință Patriei” este ultimul în ierarhia ordinelor de stat ale Republicii Moldova. Distincția respectivă este destinată militarilor, polițiștilor, angajaților din SIS sau CNA pentru merite deosebite în activitatea lor.
Igor Dodon i-a decorat cu Ordinul „Credință Patriei” pe mai mulți membri ai Uniunii Ofițerilor din Moldova, organizație care l-a susținut și l-a ajutat să câștige alegerile din toamna anului 2016.
Distincția a mai fost conferită recent și unor polițiști controversați, cu probleme de integritate, printre care Ion Bilibov, șeful poliției din Chișinău, și Alexandru Ciobanaș, șeful Direcției Generale Urmărire Penală.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE