Executorul operațiunii expulzării profesorilor turci, fostul director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Baltaga, a ridicat în 2019 aproape 1.000.000 de lei drept salariu de la SIS și în calitate de consilier al guvernatorului Băncii Naționale. Alexandru Baltaga a declarat, în cadrul audierilor, că a executat ordinele fostului său șef, Vasile Botnari.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEProcurorul General, Alexandr Stoianoglo, a anunțat în cadrul unei emisiuni TV, că Vasile Botnari, fostul director al Serviciului de Informații și Securitate, a fost condamnat acum o lună în dosarul de expulzare a profesorilor. Stoianoglo a declarat că fostul director s-a ales cu o pedeapsă „ireală”, mai exact condiționată, și că nu poate să spună exact la ce termen.
Procurorul general Stoianoglo a spus compătimitor că Vasile Botnari a plătit despăgubirile provocate celor șapte familii ale profesorilor turci.
„El a plătit cele 125.000 de euro pe care Moldova trebuia să le achite profesorilor turci drept despăgubire. Și a achitat 380.000 de lei pentru avion”, a dezvăluit procurorul general.
La doi ani de la arestarea și expulzarea profesorilor turci, procurorul general a recunoscut că în această afacere rușinoasă pentru Republica Moldova „a fost implicat alt grup de oameni”, nu doar Vasile Botnari.
„Noi am colectat probe că ordinele finale veneau de la el. Până în ultimul moment, el nu a fost în lista persoanelor care erau sub acuzare. Acolo erau persoane care jucau un rol important. El și-a recunoscut vina. El lua decizii în acest caz, iar indicațiile veneau din exterior. Eu nu cred că directorul SIS, în situația de atunci, putea să ia de unul sigur unele decizii”, bănuiește Stoianoglo.
Stoianoglo, doar cu bănuieli
În cele din urmă, Stoianoglo a spus, insipid, că cel care ar fi putut să influențeze asupra lui Botnari a fost „doar Vlad Plahotniuc”.
Trebuie amintit faptul că, la 30 decembrie 2019, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, i-a mulțumit lui Igor Dodon pentru sprijinul acordat serviciilor secrete în arestarea celor șapte profesori turci.
„Îi suntem recunoscători Moldovei pentru colaborarea în lupta împotriva FETO (Mișcarea Gulen), inclusiv pentru extrădarea membrilor săi în Turcia”, a spus Erdogan în timpul vizitei lui Igor Dodon la Ankara.
În ce privește plata despăgubirilor, până la urmă nu se știe cine a achitat cele 125.000 de euro: Guvernul, Plahotniuc, Dodon sau Botnari? În iunie curent, fostul președinte al Comisiei parlamentare de anchetă în cazul expulzării profesorilor turci, deputatul Fracțiunii Platforma DA, Chiril Moțpan, a anunțat că Guvernul a achitat cele 125.000 de euro în cazul a cinci dintre cei șapte cetățeni turci în urma condamnării Republicii Moldova la CEDO.
„Nu știu dacă cei care au admis atunci aceste ilegalități […] se simt afectați sau nu de faptul că banii cetățenilor s-au evaporat din cauza unor greșeli admise de guvernarea de buzunar a lui Plahotniuc. Probabil că nu. […] Cei care au admis atunci un act ilegal ar trebui să plătească din buzunarul lor”, a scris pe pagina sa de Facebook parlamentarul.
Procuratura mun. Chișinău a intentat în vara anului 2019 dosarul penal în baza materialelor anchetei efectuate de Serviciul protecție internă și anticorupție al Ministerului Afacerilor Interne, precum și în temeiul hotărârii de condamnare a R. Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru încălcarea drepturilor cetățenilor turci.
Cine a achitat totuși pentru despăgubiri?
În august 2019, Chiril Moțpan a dezvăluit că întreaga operațiune a fost executată de fostul director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Baltaga. De asemenea, Moțpan a declarat atunci că Baltaga a mărturisit, în cadrul audierilor, că a executat ordinele fostului său șef, Vasile Botnari.
După ce a executat operațiunea, Baltaga a fost șef al Centrului Antiterorist (CAT) al Serviciului de Informaţii şi Securitate, iar din 16 ianuarie – consilier al guvernatorului Băncii Naționale în domeniul securității.
Cel mai interesant detaliu este faptul că Alexandru Baltaga a lucrat înainte pentru Vladimir Plahotniuc. Mai exact, în 2014, el a fost angajat la SRL „Argus-S”, firmă de pază afiliată fostului președinte al Partidului Democrat.
Baltaga a indicat în declarația de avere pentru 2014 că a avut un venit total în valoare de 73.332 de lei, din care 15.352 au constituit salariul de la Ministerul Afacerilor Interne, iar alte 57.980 drept salariu de la SRL Argus-S.
Cum au evoluat veniturile lui Baltaga
Această firmă de pază, beneficiară a unor contracte grase cu statul în perioada guvernării Partidului Democrat, este o întreprindere cu capital străin fondată de un off-shore, OTIV PRIME SERVICES B.V., controlat de Vladimir Plahotniuc.
La 14 octombrie 2015, Alexandru Baltaga a fost numit director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate. În același an, el a indicat drept venituri 97.768 de lei, din care 17.505 în calitate de director adjunct al SIS și alte 80.263 drept remunerare de la Ministerul Afacerilor Interne.
Pentru 2018, a trecut un salariu de 121.425 de lei în calitate de director adjunct al SIS. Începând cu 16 ianuarie 2019, după expulzarea profesorilor turci, Baltaga a început să îl consilieze pe guvernatorul Băncii Naționale în domeniul securității cu peste 80.000 salariu pe lună.
Conform declarației sale de avere pentru 2019, Baltaga a ridicat două salarii, cel de la SIS a constituit 115.617 de lei, iar cel de la Banca Națională – 872.000.
Alexandru Baltaga nu a fost condamnat pentru rolul său în expulzarea profesorilor turci.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE