Declarația de Independență, în versiunea olecuțâcă

2037
0
Inaugurarea Sărbătorii Naționale „Ziua Independenței R. Moldova” din 27 august 2020. Foto: facebook.com/Igor Dodon

Textul Declarației de Independență a Republicii Moldova a fost citit într-o formă prescurtată la ceremonia din 27 august, organizată de Igor Dodon la Președinție. Au fost omise fragmentele care definesc identitatea românească, limba română, referirile la regiunea transnistreană și consecințele Pactului Molotov-Ribbentrop. Unii deputați din Primul Parlament, semnatari ai Declarației, susțin că trunchierea acestui document este o încălcare gravă, iar alții spun că nu era necesară lecturarea textului integral.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Deputatul Vasile Năstase, cel mai tânăr semnatar al Declarației, menționează că „s-a comis o crimă abominabilă față de textul original al actului istoric de fondare a Republicii Moldova, Declarația de Independență!”. Textul trunchiat a fost citit de o copilă la evenimentul de inaugurare a Sărbătorii Naționale „Ziua Independenței R. Moldova”, desfășurat la președinție, în sala unde a fost votat documentul la 27 august 1991.

Trunchierea Declarației de Independență a fost condamnată de Andrei Năstase, liderul Platformei DA, care precizează că „actul istoric a fost citit selectiv, fiind trunchiat într-un mod barbar, cinic și criminal”. Andrei Năstase califică „această ingerință drept atentat la suveranitatea țării, obținută prin sacrificiul eroilor în războiul de pe Nistru, la dreptul inalienabil al cetățenilor de a-și exprima liber voința și la integritatea actelor istorice emise de Parlamentul R. Moldova”.

„Dacă nu sunt de acord cu decizia CC că limba e română, au purces la modificarea Declarației de Independență”

Semnatarii Declarației au comparat textul rostit la eveniment cu textul original și au subliniat alineatele scoase. Astfel, s-a constatat că din Declarație au fost omise referirile la regiunea transnistreană ca parte componentă a teritoriului nostru, la hotărârile privind decretarea limbii române ca limbă de stat și reintroducerea alfabetului latin, la voința liber exprimată de populația Basarabiei și Bucovinei, la lichidarea consecințelor Pactului Molotov-Ribbentrop și la alte noțiuni. Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, afirmă că „textul Declarației a fost schimbat pentru a i se da un caracter moldovenist și prorusesc”.

În imagine este subliniat și luat în chenar cu roșu ceea ce a fost exclus din textul original.

În același timp, ex-deputatul Mihai Ghimpu spune că „asta-i politica Rusiei de a nu ne recunoaște pe noi români, altfel rușii nu pot explica «eliberarea» din 1940. Nu poți spune că ai eliberat românii de sub români, de aceea ne-au numit moldoveni. Da, noi suntem geografic moldoveni, dar după identitate suntem români. De aceea au inventat și limba moldovenească. Ei acum, dacă nu sunt de acord cu decizia Curții Constituționale că limba e română, dacă nu pot schimba Constituția, au purces la modificarea Declarației de Independență”.

„În fața scaunelor goale, nu era cazul”

Istoricul Ion Negrei consideră că e un lucru normal citarea unui fragment dintr-un act mai mare. „Nu putea să o citească pe toată. Nu-i aparține textul. E un text aprobat de Parlament. El ca președinte a citat dintr-un document istoric. Niciodată nu se citește textul integral. Doar la mari festivități. Dar acolo, în fața scaunelor goale, nu era cazul. Chiar avea să fie o sfidare a Declarației dacă o citea în fața scaunelor. Așa, a citit un fragment care-i convenea”, opinează Ion Negrei pentru GAZETA de Chișinău.

Un alt semnatar al Declarației, constituționalistul Victor Pușcaș, crede de asemenea că nu era necesar ca aceasta să fie citită în întregime. Acesta susține că partea cea mai importantă a textului a fost prezentată la ceremonie. Victor Pușcaș a ținut să menționeze că pasajele care era necesar să intre în Constituție, au intrat, iar cele care nu trebuia să intre în Constituție – n-au intrat.

E nevoie de schimbarea clasei politice

Ex-deputatul în primul Parlament, Anatol Țăranu, denotă că excluderea unor pasaje din textul Declarației face parte dintr-un proces care a început demult în R. Moldova. Țăranu enunță că textul Declarației îi irită pe așa-numiții moldoveniști, iar prin această acțiune aceștia demonstrează că nu sunt stataliști adevărați.

În cele din urmă este o sinergie firească pentru Igor Dodon. E un lucru atât de comun încât nu-l miră pe coautorul Declarației de Independență, Vasile Nedelciuc, unul dintre primii deputați de opoziție din Legislativul anului 1991, care spune că despre Declarația de Independență vorbesc în mod pozitiv doar tinerii și cei care tind spre Europa, spre unirea cu România. În opinia lui Vasile Nedelciuc, moldovenii trăiesc într-un spațiu cu incertitudini mari, nu doar identitare.

„E nevoie de o mare schimbare și aceasta întârzie pentru că nu avem un electorat capabil să scoată în prim-plan și să pună la putere oameni cu viziuni moderne, europene, oameni cu cunoștințe și carte. Faptul că nu vor să menționeze anumite pasaje din Declarația de Independență arată că se tem că am putea mâine să fim cu frații și surorile noastre de dincolo de Prut”, spune Nedelciuc. El zice că toți cei care mizează pe tranzacții interlope, iau kulioace, nu-și doresc schimbarea.

Speculațiile pe seama Declarației de Independență continuă de 29 de ani. „S-a ajuns la aceea că jumătate din textul ei a fost aruncat ca să se citească ceea ce le place moldoveniștilor. Asta-i pură campanie electorală a lui Dodon. Au folosit atâta material tricolor ca să umple sala ceea, dar n-au invitat deputații. Poate ei veneau?…”, se întreabă Vasile Șoimaru, semnatar al Declarației.

Răspundere penală pentru Igor Dodon

Doctorul în drept constituțional și semnatar al Declarației, Alexandru Arseni, consideră că, prin această acțiune, șeful de stat a lezat demnitatea națională a întregului popor. Potrivit lui Arseni, aceste acțiuni se încadrează în prevederile Codului penal, falsificarea actelor oficiale.

„A jignit un popor care s-a văzut liber din ghearele unui imperiu, după deportări și foamete. Președintele a demonstrat că este o sculă în mâinile unui nou imperiu care se vrea renăscut. Noi, membrii Asociației Parlamentul Independenței, am elaborat o scrisoare, și pregătim o acțiune civilă în instanță pentru jignirea onoarei și demnității poporului R. Moldova”, declară Alexandru Arseni. Constituția stipulează că demnitatea este valoare supremă și garantată constituțional.

În opinia fostului deputat și semnatar al Declarației, Valentin Dolganiuc, Igor Dodon a omis cu bună știință constatările făcute cu privire la ocuparea acestui teritoriu de către imperiul rus la 1812, 1940 și 1944. Lipsește și constatarea prezenței pe teritoriul național al Republicii Moldova a armatei ruse.

„Tot adevărul despre ocupațiile străine și despre identitatea noastră națională au fost excluse! Prin aceste acțiuni, Igor Dodon lustruiește imaginea imperiului rus, afirmă «teoria moldovenismului» și tatonează reacția populației băștinașe.”

Și Dolganiuc anunță că deputații Primului Parlament vor veni cu o declarație privind această falsificare. Aceștia intenționează să depună o cerere în instanța de judecată, sub acuzația de „uzurpare a puterii de stat” și „înaltă trădare”, astfel ca să fie pornit un dosar penal pe numele lui Igor Dodon.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE