„Poporul și-ar mai schimba mentalitatea și ar înțelege «de unde ies gazele»”

844
0
Foto: europalibera.org

Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău este gata și gazul românesc poate ajunge la Chișinău. România ajută astfel Republica Moldova să iasă din obișnuita dependență față de Federația Rusă în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze. Este prima infrastructură comună între România și Republica Moldova și este posibil, la început, ca puterea conductei să fie mai mult simbolică. Importanța acestui gazoduct constă însă în a fi o soluție salvatoare în cazul în care Rusia ne-ar închide robinetul.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Premierul Ion Chicu speră că gazoductul va fi dat în exploatare „oficial, frumos, cu participarea șefilor de Guvern din România și de la Chișinău”. Despre importanța acestui eveniment și despre impactul pe care îl va avea asupra securității energetice a Republicii Moldova am solicitat opinia câtorva personalități din viața publică.

Oazu Nantoi, parlamentar, analist politic: „Suntem șantajabili în raport cu Rusia”

„Situația în sistemul energetic al Republicii Moldova demonstrează că suveranitatea noastră e mai mult pe hârtie. Grație corupției, agenturilor rusești de la Chișinău și a structurilor de stat ale Republicii Moldova, care, din 27 august 1991, când ne-am proclamat independența, nu au dus o politică consecventă și coerentă de asigurare a securității energetice. Drept urmare, suntem șantajabili în raport cu Rusia în situația în care cei care s-au perindat la putere au tot furat din contul energetic, adică al cetățeanului și suveranității Republicii Moldova.

În calitate de deputat, cu câteva luni în urmă, l-am întrebat pe premierul Ion Chicu cine este stăpânul de jure al centralei electrice de la Cuciurgan. Nu mi-a dat nici un răspuns. Suntem deci băgați în șantaj.

Aparent, gazoductul este o precondiție tehnică pentru ca Republica Moldova să aibă o politică mai tranșantă în raport cu Federația Rusă în domeniul energetic, dar această precondiție nu funcționează în lipsa voinței politice și în condiții de corupție, când Igor Chaika, prietenul lui Igor Dodon, creează ferme de producere a criptovalutei în partea stângă a Nistrului, pentru că energia electrică este ieftină, iar pentru gaz nu se plătește, Rusia dorind ca să plătim tot noi, ca «stat integru», datoria de șapte miliarde de dolari”.

Octavian Țâcu, parlamentar, istoric, președinte PUN: „Este precoce să spunem că avem o alternativă reală la gazul rusesc”

„Partidul Unității Naționale salută finalizarea gazoductului. Desigur, ne-am fi dorit ca lucrările să fie finalizate mai de demult și să aibă o capacitate reală de aprovizionare cu gaze a Republicii Moldova. Este precoce să spunem că avem o alternativă reală la gazul rusesc. Ne amintim și de tergiversările care au avut loc cu acest gazoduct, mai degrabă din cauza părții moldovenești care a căutat nod în papură.

Este un prim pas în asigurarea independenței energetice față de Federația Rusă, dar și în drumul spre reîntregirea cu România. Acest gazoduct ar trebui să aibă mai multe ramificații, ar trebui să avem și interconexiuni la sistemul de energie electrică, pentru că al nostru este în proporție covârșitoare în mâinile Federației Ruse și ale forțelor separatiste de la Tiraspol.
Cheia soluției este în Republica Moldova, însă, cu actuala guvernare socialist-democrată, aceste lucruri sunt greu de realizat. Avem nevoie de o majoritate parlamentară proromânească și proeuropeană care să ducă la bun sfârșit edificarea unei alternative energetice reale”.

Alexandru Arseni, profesor universitar, constituționalist: „Cum poți spune că România ar putea să ne vândă gaze la un preț mai mare decât cele rusești?”

„Premierul Chicu ne spune că dacă prețurile la gazele românești vor fi în detrimentul consumatorilor noștri, am putea reveni la furnizorul tradițional. Aceasta îmi amintește de bancul cu ursul, vulpea și iepurele la un joc de cărți, când ursul avertiza că, dacă cineva o să trișeze, mutra cea roșcată ar putea să se aleagă cu o labă peste bot… Este clar că dorința sa e de a rămâne la gazele rusești, aceasta fiind o abordare a unui om vândut unor forțe străine.

Orice țară condusă de un guvern normal are grijă, în primul rând, de propriii săi cetățeni și procură marfă mai ieftină și de calitate. Evident că guvernul actual nu se încadrează în așa norme de percepere a relațiilor economice. Cum te poți gândi totuși că România care ne-a ajutat și ne ajută atât de mult ar putea să ne vândă gaze la un preț mai mare decât cele rusești?!…

Aceasta este în fond atitudinea președintelui Dodon, a majorității parlamentare socialiste și a guvernării care le reflectă poziția. În încheiere, vreau să vă spun că foarte bine procedează GAZETA de Chișinău făcând sondaje în teren și cerând părerea experților, pentru că numai așa vom putea alege grâul de neghină”.

Ion Negrei, istoric: „Nu trebuie să se facă Adunare Națională pentru a inaugura gazoductul”

„Ceva e tulbure cu inaugurarea oficială a gazoductului. Nu trebuie să se facă Adunare Națională pentru a-l deschide. Chișinăul parcă n-ar vrea să-l primească, gata construit pe bani românești. Amânarea inaugurării nu are nimic cu pandemia, iar consumatorul chiar nu are cu asta nicio treabă. Dacă se bagă în conductă gaze românești, mulți din chilipirgiii de la Chișinău vor plânge, deoarece se va impune control european. Va dispărea principiul „o mână spală pe alta” și se vor mai goli „kulioacele”. Pe de altă parte, fiind în campanie electorală, darea în exploatare a gazoductului românesc, cu gaz mai ieftin, ar mai știrbi din imaginea lui Dodon. Poporul și-ar mai schimba mentalitatea și ar înțelege „de unde ies gazele”.

Vlad Pâslaru, doctor habilitat, profesor universitar: „Mulțumim, Maică Românie!”

„Conducta de gaz Iași – Chișinău a devenit o realitate. România s-a re-legat de copiii săi din Basarabia cu un curcubeu tricolor, precum mama cu ombilicul de făt. Oricine s-a născut român știe că mama-și rupe bucățica de la gură ca să-i dea copilului să mănânce. Mulțumim, Maică Românie!”

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE