Liber, cu mandatul de arestare în buzunar. Reacție la investigația precedentă

1656
0

După publicarea anchetei „Greșeala procurorului Vinițchi”, am fost informați că mai există o persoană în libertate, deși pe numele său a fost eliberat mandat de arestare la data de 23 iunie. Este vorba despre Ion Corcodel, învinuit de trafic de droguri, spălare de bani și apartenență la crima organizată. Personajul a ajuns în atenția presei în 2012, fiind învinuit împreună cu Constantin Țuțu și Oleg Pruteanu, alias Borman, în dosarul omorului din Codrii Orheiului. Noi am reușit să-l localizăm pe Ion Corcodel și să-l convingem să ne răspundă la câteva întrebări.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Ion Corcodel a recunoscut că pe numele său a fost emis un mandat de arestare, însă susține că nu a venit nimeni după el.

Bărbatul a precizat că a fost reținut la data de 28 mai într-un dosar intentat de procurorul Pavel Vinițchi. „Dosarul a fost pornit pe aceleași capete de acuzare ca și în dosarul intentat în 2017. Am stat în arest preventiv 27 de luni, fiind eliberat în decembrie 2019. Oricum, dosarul se află pe rol în instanță. Dar Vinițchi nu știu cum a făcut, a disjuns dosarul și a pornit un alt dosar, cu aceeași învinuire. El a zis să-i dau 5 mii de euro ca să nu ajung la închisoare, dar nu i-am dat. Nici el nu a cerut și nu m-a deranjat mai mult”, ne-a declarat Corcodel.

Învinuitul susține că Judecătoria Chișinău a respins, la 29 mai, demersul lui Vinițchi de a-l plasa în arest preventiv. Decizia primei instanțe a fost contestată, iar la 23 iunie Curtea de Apel Chișinău a examinat recursul. La judecată a venit procurorul Dumitru Ștefârță. Acesta a plecat imediat ce a prezentat acuzarea. Eu am așteptat deliberarea împreună cu avocatul. La pronunțare a fost avocatul, erau prea mulți în sală. Eu am așteptat la ușă. A ieșit avocatul și mi-a spus că am primit 30 de zile de arest. Nu s-a apropiat nimeni de mine ca să mă rețină. M-am dus acasă și nu am fost de atunci deranjat de nimeni. Ce, trebuia să mă arestez singur?”.

Emil Gaitur, ofițerul de presă al PCCOCS, nu a răspuns la apelurile și mesajele noastre pentru a comenta situația.

Am solicitat opinia unui procuror din sistem, ca să ne explice care este procedura în astfel de situații.

„Dacă învinuitul nu a fost reținut în sala de judecată, procurorul care se ocupă de caz este cel care trebuie să aibă grijă de executarea mandatului de arestare. Procurorul trebuie să facă un demers la poliție privind arestarea persoanei. De obicei, procedura durează de la câteva zile până la o săptămână, dacă persoana nu se ascunde. Dacă poliția nu poate să identifice locul aflării suspectului, persoana învinuită este dată în urmărire generală. Consider că este o abatere serioasă din partea procurorului care gestionează dosarul, dacă un individ pe numele căruia a fost eliberat mandat de arestare stă acasă și se plimbă nestingherit de o lună și jumătate”, ne-a spus omul legii.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE