Pandemia a schimbat modul de viață al multor locuitori din Republica Moldova. Mulți artiști și-au contramandat evenimentele, o parte din restaurante și-au sistat definitiv activitatea, iar agricultorii și-au mutat piața pe internet. Industria fashion din R. Moldova are de suferit la fel ca și celelalte industrii. Unii creatori de modă au înregistrat pierderi financiare, alții au fost nevoiți să modifice procesele de lucru pentru a supraviețui. Toate acestea pentru a putea continua să creeze haine.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEOxana Munteanu este o creatoare de haine de la Chișinău, care activează în industria modei de peste cinci ani. După ce a activat în calitate de medic mai mulți ani, a decis să creeze obiecte vestimentare și accesorii. „Pasiunea față de confecțiile artizanale m-a adus în această afacere. De fapt, eu am îndrăznit să-mi urmez visul de a crea rochii și accesorii de autor, abandonând profesia de medic. Acum creăm rochii pentru femei și fetițe, poșete și accesorii, toate confecționate manual și cu multă pasiune”, a spus creatoarea de haine.
În echipa Oxanei Munteanu activează șase persoane. Creatoarea de haine spune că folosește doar stofe naturale. Colecțiile pe care le lansează în fiecare an sunt inspirate de ideea de dezvoltare durabilă.
„Promovăm consumul conștient și durabil al hainelor, inclusiv al creațiilor de autor, transformând viața lor într-un ciclu nesfârșit. Confecționăm rochii și accesorii în ediții limitate, folosim doar stofe naturale. Îmi doresc enorm ca și cei care vin după noi să poată savura frumusețea pe care ne-o oferă planeta, să-și poată satisface nevoile într-un mediu care nu le va afecta calitatea vieții”, a precizat Oxana Munteanu.
„Am fost zguduiți financiar, dar am avut noroc de clienții care ne-au susținut”
Pe timp de pandemie, creatoarea de modă spune că a fost nevoită să-și închidă atelierul ca și mulți oameni de creație. „Mă bucură mult faptul că întâlnesc tot mai mulți oameni care știu să aprecieze creațiile de autor. Noi nu producem în masă, sunt creații unice. Bineînțeles că pandemia ne-a afectat, financiar am fost zguduiți. Am avut o perioadă când atelierul nu a activat, timp în care am studiat și pus pe roate noile noastre idei. Avem mare noroc însă de clienții care au venit să ne susțină, imediat ce am reluat activitatea”, a adăugat Oxana Munteanu.
Chiar dacă numărul clienților nu este la fel de mare ca până la pandemie, creatoarea de modă spune că munca echipei sale a devenit și mai apreciată. „Pe timp de pandemie, oamenii au procurat mai mult seturi pentru bebeluși, dar și rochii. Aș vrea să menționez că lumea a început să aprecieze mai mult ceea ce facem, înțelegând prețul unei astfel de creații și cât de multă muncă manuală solicită. Cum a zis și Coco Chanel: «Creațiile artizanale sunt un lux. Să le aibă fiecare nu este necesar. Cine vrea să le primească plătește autorului pentru muncă sau le face el însuși»”, a mai spus Oxana Munteanu.
În această perioadă, creatoarea de haine a copt mai multe idei pe care urmează să le pună pe roate la atelier. „Nu cred că aș vrea să ne reinventăm, mai mult cred că aș vrea să continui cu aceeași ardoare și să dezvolt și mai mult consumul conștient al vestimentației”, a conchis femeia de afaceri.
O altă creatoare de haine de la Chișinău este Mihaela Verega. Tânăra a lansat afacerea sa un an în urmă. „Suntem încă o echipă mică și tânără, însă ne place ceea ce facem. Creațiile noastre sunt despre combinația minimalismului, oversize-ului, a echilibrului între feminitate și masculinitate, dar și despre confort”, a spus tânăra.
Creatoarea de haine spune că, pe timp de pandemie, unele procese de lucru au fost modificate. „Afacerea este abia scoasă din cuptor și este prea devreme să spun că am simțit o diferență până și în timpul pandemiei. Începuturile niciodată nu sunt ușoare, pur și simplu am re-adaptat unele procese de lucru”, a precizat Mihaela Verega.
„Abordăm noi strategii de lucru pe timp de pandemie”
În echipa creatoarei de haine lucrează trei persoane, iar pe parcurs colaborează și cu alți specialiști din domeniu. Pentru a nu înregistra pierderi financiare semnificative, Mihaela Verega a abordat strategii noi de lucru.
„Nu pot spune că am simțit pierderi financiare. Ne-am mobilizat cu echipa și am decis să lucrăm în perioada izolării la o direcție nouă strategică. Totodată, am muncit la diverse modele de haine pe care le vom lansa când vom putea reveni la lucru”, a subliniat tânăra creatoare de haine.
Vânzările oricum continuă, chiar și pe timp de pandemie. „Este vară. Chiar dacă merg sau nu la serviciu, oamenii cumpără haine de sezon precum sunt tricourile, fustele, pantalonii scurți și alte piese vestimentare pe care le avem în stoc”, a precizat Mihaela.
Tânăra creatoare de haine nu își face planuri, dar se focusează pe vânzările online și pe crearea unui mediu sigur în magazinul său de haine. „Deocamdată nu facem planuri prea mari fiindcă întreaga situație din țară este prea instabilă. Cât privește reinventarea, pe timp de pandemie, am încercat să apărem cât mai mult în mediul online și am creat condiții sigure pentru cei care ajung în magazinul nostru prin înscriere prealabilă și, obligatoriu – cu mască. În rest, ne mișcăm spre noi încercări ca și restul lumii”, a conchis tânăra designeră.
Sunt jurnalistă din 2009. Cred că putem schimba lumea doar fiind corecți, echidistanți, toleranți și integri. Scopurile mărețe aparțin oamenilor măreți.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE