„Ne trebuie un președinte ca Iohannis”

1137
0
Foto: Natalia Munteanu

GAZETA de Chișinău a poposit duminică, 19 iulie, la piața din Orhei. Oamenii cu care am discutat știu că pe 1 noiembrie în Republica Moldova vor fi organizate alegeri prezidențiale. I-am întrebat dacă vor participa la scrutinul din toamnă și cum vor alege pentru cine să voteze.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În preajma pieței agroalimentare e forfotă mare. Mulți vând, mai puțini cumpără. În interiorul pieței intră doar cei care poartă mască de protecție, deoarece la poartă sunt verificați de un bărbat special pus acolo să verifice cum sunt respectate măsurile anti-coronavirus.

Orheienii sunt prietenoși și sociabili. Nimeni nu refuză să ia un ziar. Mulți sunt încântați că au posibilitatea să afle informații noi din altă sursă. Printre ei întâlnesc o femeie care spune că nu are pe cine alege la prezidențialele din noiembrie. „Nu vezi că se ceartă în Parlament? Nici nu știu ce va fi!”, spune bătrâna grăbită.

La colț de stradă, o femeie: „De ce să nu mergem la alegeri? Trebuie ales un om care face ceva pentru norod. Omul ăsta este Ilan Șor”. Un trecător: „Ei, lasă-l pe Șor!”.

Veronica vinde îmbrăcăminte. Este din orașul Orhei: „La cine să te uiți dacă trăim în țara hoților? Maia Sandu, dar nici asta nu-i cum trebuie. Avem nevoie de un președinte ca Klaus Iohannis, de viță, așa cum este Ilan Șor, care a făcut orașul frumos. De ce nu vine Șor să dea darea de seamă? El are toate documentele, dar procurorii nu-i dau voie. Dacă ar veni Șor, atunci l-am alege pe el. Vezi cum românii au pus un neamț. Șor are viță de evreu. Nu ne trebuie un mincinos ca Dodon. Ne trebuie un președinte ca Iohannis”.

Vecina de tarabă a Veronicăi intervine: „Când a venit Șor la Orhei, mă îndoiam că va face ceva, deoarece îmi părea un copil. Dar a făcut tot ce a promis. La o bătrână chiar i-a reparat veceul. El n-are cum candida deoarece nu are vârsta potrivită. Dacă ar trăi tatăl său, Miron Șor, l-am alege”.

Iulia vinde haine la piață de 15 ani. Este din satul Micăuți, raionul Strășeni: „Avem o viață de chin. E greu la piață. Sigur particip la alegerile prezidențiale. Când aleg pe cine să votez, mă uit să fie înțelept, să nu fie corupt. Să facă ceva pentru popor. Ei toți au buzunarele sparte. Nu este corect să credem că oamenii din sate sunt înapoiați. Lumea nu este informată. Dacă omul nu știe că la magazin trebuie să-i primească bănuții, atunci cum poate ști pe cine să aleagă? Nu-i unire. România este țară unită. Unii oameni se vând pentru un pachet de făină, ulei, vin etc. E vândut omul din sat, nu doar cel din Parlament. E ca în fabula lui Donici: sacul de făină l-au rupt și nu știe cine și cum să ia. Suntem în gaura covrigului. Toți trag de covrig, dar noi suntem în mijloc”.

Un bătrân, 70 de ani, Orhei, are un cântar de podea pe care se cântăresc oamenii contra taxei de un leu. „Băieți, voi îmi faceți de pâine. Din ce să trăiesc?! Mulțumesc celor care mi-au dat pensie. Își bat joc de noi”. Acesta vinde două perechi de pantofi pentru bărbați.

Ion, 25 de ani, Chișinău. Este un bărbat cu nevoi speciale. „Greutățile au venit. La alegeri am participat prima și ultima dată în anul 2018. Nu ai pe cine alege. Toți promit, dar nu fac nimic.” Ion este în scaunul cu rotile de șapte ani. De acasă, lucrează în domeniul tehnologiilor informaționale.

Pe scări la farmacie, văd o bătrână cu mască de protecție. Este vorba despre Eugenia din satul Bolohan, raionul Orhei. „Am venit să-mi cumpăr medicamente. Am luat ouă de vânzare. Le vând cu 20 de lei pentru 10 ouă. Voi participa la alegeri. Aleg un om care e pentru lume.”

Simion vinde miere de albine, ulei și vin alb. Este din satul Susleni, raionul Orhei: „Participăm la alegeri, dar nu votăm pentru Dodon. Alegem un om gospodar. Dodon e ca femeile care se duc în Turcia și fac bani. De țara lui n-are treabă. Dodon se gândește cum să aducă ginecologul. El nu se gândește la popor. Dacă aș fi eu în Parlament, aș gândi mai bine decât Dodon”. Simion are o pensie de o mie de lei, chiar dacă spune că a lucrat 37 de ani în calitate de sudor și constructor.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE