Cum (nu) sunt protejate femeile de violența domestică în Republica Moldova?

1087
0
Martie 2020. Marșul Solidarității la Chișinău. Foto: Natalia Munteanu

Un bărbat, care avea în mâini un cuțit și un ciocan, a pătruns forțat în Centrul de Asistență și Protecție a victimelor și potențialelor victime ale traficului de ființe umane, amenințând și deteriorând mobilierul și ușile instituției. Își căuta soția.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

La Centrul de Asistență și Protecție (CAP) se aflau zece femei, copiii acestora, cu vârsta cuprinsă între zero și trei ani, și doi angajați ai CAP. Aflăm de la Coaliția Națională „Viață fără Violență în Familie” care relatează faptele comise de făptaș în noaptea atacului. Bărbatul a intrat într-o odaie unde se afla o mamă cu trei copii. A răsturnat patul, a amenințat asistentele sociale și a lovit-o pe una dintre ele cu pumnul în față. Una dintre angajate a reușit să telefoneze la numărul de urgență 112.

Bărbatul a fost escortat la Inspectoratul de Poliție Botanica. Însă omul a revenit a doua zi dimineața, la fel de agresiv. CAP a telefonat din nou la 112, iar operatorul a întrebat dacă „personalul centrului vede unde este agresorul, și dacă nu, aceștia ar putea fi trași la răspundere pentru fals în declarații”. Operatorul ar fi dat calificări comportamentului angajatei, zicând: „Doamnă, dvs. sunteți neadecvată etc.”

Violența față de femei este abordată superficial și neprofesionist de autorități. „Este regretabil că femeile victime sunt tratate discriminatoriu în raport cu agresorii sau neglijate de cei care, conform prevederilor legale, sunt primii care trebuie să asigure protecția victimei, izolarea și sancționarea ulterioară a agresorului. Astfel de atitudini și acțiuni descurajează femeile victime să se adreseze la poliție și reduc încrederea în sistem”, spun reprezentanții Coaliției Naționale „Viață fără Violență în Familie”.

GAZETA de Chișinău a aflat că bărbatul a fost arestat pentru un termen de 25 de zile. Potrivit Direcției de Poliție Chișinău, pe numele său „a fost pornită o cauza penală privind amenințarea cu omor și vătămarea gravă a integrității corporale sau a sănătății”. Bărbatul riscă amendă, muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore sau închisoare de la unu la trei ani. În același timp, Poliția Chișinău ne-a comunicat că suspectul a fost sancționat contravențional și e în evidența Inspectoratului de Poliție Strășeni, în calitate de agresor familial.

La rândul său, serviciul de urgență 112 a recunoscut că operatoarea a vorbit neprofesionist cu asistenta socială. Angajata de la 112 a presupus că apelul a fost unul abuziv. „A fost inițiată o anchetă de serviciu privind modalitatea de comunicare a operatorilor 112 cu apelanta care a solicitat ajutorul. Operatorul și-a cerut scuze. Și-a recunoscut vina. Apelul a fost tratat de operator ca unul abuziv și din această cauză a comunicat așa cu apelanta, demonstrând neprofesionalism”, ne-a explicat Serviciul Naţional Unic Pentru Apelurile de Urgenţă 112 din Republica Moldova.

Violența domestică în statistici

În primul semestru al anului 2020, Centrul Internațional „La Strada Moldova” a înregistrat 304 cazuri de violență în familie, dintre acestea 274 sunt femei, 38 sunt copii, iar 14 – bărbați. Agresorii sunt soții (48%), concubinii (18%), copiii (10%) și ex-partenerii (8%). Cei care raportează cazurile de violență sunt victimele, rudele, vecinii, cunoscuții sau prietenii.

În Republica Moldova, fiecare a șasea femeie cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani (63,4%), pe parcursul vieții, este supusă unei forme de violență în familie, iar 5,9% dintre acestea în afara familiei, conform Biroului Național de Statistică.

Polițiștii pot întocmi pe loc un ordin de restricție de urgență, care le oferă victimelor zece zile de siguranță, în care pot obține o ordonanță de protecție pentru trei luni, conform Legii privind ordonanța de urgență.

Potrivit datelor statistice prezentate de Inspectoratul General al Poliției, în anul 2019 s-au emis 285 de ordonanțe de urgență, dintre care doar 145 au fost respectate, în restul 140 de cazuri agresorul a încălcat restricțiile. În anul 2019, la nivel național, Poliția R. Moldova a înregistrat 1.246 de cazuri de violență în familie.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE