Scrisoare cătră fiu

431
0
Moldovani duși la biserică: pantalonași scurți, dezblehuieți, cu cozorocul la ceafă

Marți, 28 iulie, Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii Kirill a trimis președintelui Igor Dodon o scrisoare în care îl felicită cordial cu prilejul Zilei Încreștinării Rusiei, anunță un site al instituției prezidențiale, administrat de Carmena Sterpu.

„Adoptarea creștinismului a determinat pentru secole înainte dezvoltarea civilizațională a popoarelor Rusiei istorice, a deschis strămoșilor noștri calea spre cunoașterea adevărurilor evanghelice și a transformat considerabil întocmirea statală și relațiile sociale”, se arată în mesajul expediat de capul BORu.

„Ei și? – s-ar întreba cineva. – Nimic deosebit, tăt narmal!

Ba deloc! Normal ar fi fost dacă președintele moldovan l-ar fi felicitat pe patriarhul rus. De ce? Fiindcă în momentul creștinării rușilor, mânați cu de-a sila de cneazul Vladimir în apele Niprului, românii erau deja creștini, de aproape un mileniu, ei îmbrățișând învățătura lui Hristos în mod organic, ca singura cale de a rămâne în istorie și de a se mântui. Fiindcă sărbătoarea e a lor, nu a noastră.

Luând lucrurile prin absurd și nădăjduind că nu trezim mânia lui Dumnezeu, e ca și cum bătrânul Voronin ar îndrăzni să-i scrie lui Iisus, felicitându-l cu ocazia a nu mai știu a câta aniversare a revoluției din octombrie. Căci, după cum crede el, Hristos a fost primul comunist, și primul cosmonaut, și primul oligarh, mare vistiernic de suflete omenești etc.

Deocamdată, concepem acest mesaj ca pe un test de vasalitate la care a fost supus dodonul nostru, un element ce se adaugă la portretul hibrid și grotesc al moldoveniei în neștire.

Interesant ar fi să aflăm dacă patriarhul rus a adresat un mesaj asemănător președintelui Armeniei și katholikosului armean.

Preluarea textelor de pe pagina www.gazetadechisinau.md pentru formatul online se face în limita a 1.000 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat.

Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Gazeta de Chișinău” și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here