Scrisoare cătră fiu

961
0
Moldovani duși la biserică: pantalonași scurți, dezblehuieți, cu cozorocul la ceafă

Marți, 28 iulie, Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii Kirill a trimis președintelui Igor Dodon o scrisoare în care îl felicită cordial cu prilejul Zilei Încreștinării Rusiei, anunță un site al instituției prezidențiale, administrat de Carmena Sterpu.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

„Adoptarea creștinismului a determinat pentru secole înainte dezvoltarea civilizațională a popoarelor Rusiei istorice, a deschis strămoșilor noștri calea spre cunoașterea adevărurilor evanghelice și a transformat considerabil întocmirea statală și relațiile sociale”, se arată în mesajul expediat de capul BORu.

„Ei și? – s-ar întreba cineva. – Nimic deosebit, tăt narmal!

Ba deloc! Normal ar fi fost dacă președintele moldovan l-ar fi felicitat pe patriarhul rus. De ce? Fiindcă în momentul creștinării rușilor, mânați cu de-a sila de cneazul Vladimir în apele Niprului, românii erau deja creștini, de aproape un mileniu, ei îmbrățișând învățătura lui Hristos în mod organic, ca singura cale de a rămâne în istorie și de a se mântui. Fiindcă sărbătoarea e a lor, nu a noastră.

Luând lucrurile prin absurd și nădăjduind că nu trezim mânia lui Dumnezeu, e ca și cum bătrânul Voronin ar îndrăzni să-i scrie lui Iisus, felicitându-l cu ocazia a nu mai știu a câta aniversare a revoluției din octombrie. Căci, după cum crede el, Hristos a fost primul comunist, și primul cosmonaut, și primul oligarh, mare vistiernic de suflete omenești etc.

Deocamdată, concepem acest mesaj ca pe un test de vasalitate la care a fost supus dodonul nostru, un element ce se adaugă la portretul hibrid și grotesc al moldoveniei în neștire.

Interesant ar fi să aflăm dacă patriarhul rus a adresat un mesaj asemănător președintelui Armeniei și katholikosului armean.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT