Scrisoare cătră fiu

1190
0
Moldovani duși la biserică: pantalonași scurți, dezblehuieți, cu cozorocul la ceafă

Marți, 28 iulie, Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii Kirill a trimis președintelui Igor Dodon o scrisoare în care îl felicită cordial cu prilejul Zilei Încreștinării Rusiei, anunță un site al instituției prezidențiale, administrat de Carmena Sterpu.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Adoptarea creștinismului a determinat pentru secole înainte dezvoltarea civilizațională a popoarelor Rusiei istorice, a deschis strămoșilor noștri calea spre cunoașterea adevărurilor evanghelice și a transformat considerabil întocmirea statală și relațiile sociale”, se arată în mesajul expediat de capul BORu.

„Ei și? – s-ar întreba cineva. – Nimic deosebit, tăt narmal!

Ba deloc! Normal ar fi fost dacă președintele moldovan l-ar fi felicitat pe patriarhul rus. De ce? Fiindcă în momentul creștinării rușilor, mânați cu de-a sila de cneazul Vladimir în apele Niprului, românii erau deja creștini, de aproape un mileniu, ei îmbrățișând învățătura lui Hristos în mod organic, ca singura cale de a rămâne în istorie și de a se mântui. Fiindcă sărbătoarea e a lor, nu a noastră.

Luând lucrurile prin absurd și nădăjduind că nu trezim mânia lui Dumnezeu, e ca și cum bătrânul Voronin ar îndrăzni să-i scrie lui Iisus, felicitându-l cu ocazia a nu mai știu a câta aniversare a revoluției din octombrie. Căci, după cum crede el, Hristos a fost primul comunist, și primul cosmonaut, și primul oligarh, mare vistiernic de suflete omenești etc.

Deocamdată, concepem acest mesaj ca pe un test de vasalitate la care a fost supus dodonul nostru, un element ce se adaugă la portretul hibrid și grotesc al moldoveniei în neștire.

Interesant ar fi să aflăm dacă patriarhul rus a adresat un mesaj asemănător președintelui Armeniei și katholikosului armean.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE