„Turismul electoral”, pus la cale de Dodon și Krasnoselski?

1044
0
Vadim Krasnoselski și Igor Dodon la vila prezidențială de la Condrița. Foto: facebook.com/Igor Dodon

Președintele Igor Dodon l-a primit marți, 28 iulie, la reședința de la Condrița pe liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. La cea de-a șaptea lor întrevedere, Dodon spune că a discutat despre operațiunile bancare, linia de troleibuz Tighina-Varnița, libera circulație a elevilor și profesorilor din stânga Nistrului etc.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Cei doi au făcut un schimb de opinii despre problemele care au apărut în ultimele luni ca urmare a răspândirii virusului COVID-19. Tiraspolul a mai instalat 37 de posturi ilegale, dintre care 26 au fost retrase, sub pretextul măsurilor anti-pandemie.

Ion Leahu, fostul membru al Comisiei Unificate de Control (CUC), consideră că „toate întâlnirile dintre cei doi au scopul de a demonstra disponibilitatea către cedări în folosul Tiraspolului. Nicidecum în favoarea intereselor Republicii Moldova”.

Șeful statului a vorbit despre deschiderea unei linii de troleibuz care să lege orașul Tighina de localitatea Varnița din r. Anenii Noi. Ion Leahu susține că există deja o linie de troleibuz care trece prin Varnița. „Linia de troleibuz Bender-Severnâi este dată deja în exploatare și circulă prin Varnița. Cel mai mult ce putea fi făcut în urma întâlnirii e să fie decise două-trei stații de oprire a acestui troleibuz”, menționează Ion Leahu.

Discuțiile urmăresc interese electorale

După întrevedere, Dodon s-a referit la Vadim Krasnoselski ca la „președintele Transnistriei”. „Astăzi a avut loc a şaptea noastră întâlnire, cu Vadim Nikolaevici (Krasnoselski), președintele Transnistriei”, l-a prezentat Dodon pe șeful regiunii secesioniste.

Constituția prevede că Republica Moldova este un stat suveran, independent, unitar și indivizibil. „Odată ce Dodon proclamă o altă persoană președinte, care, în urma unei rebeliuni, deține controlul asupra unei părți a R. Moldova, înseamnă că șeful statului încalcă prevederile din Constituție. Nu poate să fie în R. Moldova, stat unitar, doi președinți. Mai ales că se dă de înțeles că sunt aproape egali în drepturi. Asta e cel mai important și mai periculos în această afacere”, crede Leahu.

Ex-membrul CUC precizează că „scopul de bază al întâlnirii este interesul electoral al lui Dodon”. Potrivit lui Ion Leahu, președintele Igor Dodon vrea să primească susținerea cetățenilor moldoveni care trăiesc în stânga Nistrului.

Conform Biroului de Reintegrare, în regiunea transnistreană sunt aproximativ 220 de mii de persoane. „Asta este o cifră colosală. În cazul în care toți 220 de mii ar vota, Dodon ar primi un avantaj extraordinar. Eu nu cred să ajungă la 220 de mii, dar dacă 40 de mii ar vota, ar fi foarte important pentru Dodon”, conchide Leahu.

„Comportamentul lui Dodon este umilitor”

Analistul politic Oazu Nantoi crede că „întâlnirea lui Dodon cu Krasnoselski a fost un act de umilință”. În opinia analistului, Vadim Krasnoselski a acceptat întrevederea cu Igor Dodon sub presiunea Moscovei, deoarece Sheriff l-ar trata cu dispreț pe șeful statului moldovenesc. „Dodon s-a dus să cerșească de la Krasnoselski posibilitatea de a transporta organizat alegătorii la alegerile prezidențiale, așa cum au făcut-o Plahotniuc și Sheriff pe 24 februarie 2019”, spune Oazu Nantoi.

Și opoziția l-a criticat pe Dodon pentru că l-a numit „președinte al Transnistriei” pe Krasnoselski. Platforma DA și PAS l-au acuzat de trădare de patrie deoarece astfel ar recunoaște drept legitim regimul separatist de la Tiraspol.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE