Parada din Piața Roșie, vasalitate și umilință. Vova, Igor a venit și-ți aduce un Covid!

1718
2
Foto: facebook.com/Igor Dodon

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, împreună cu 75 de militari din Garda de Onoare, subdiviziune de elită a Armatei Naționale, va participa miercurea viitoare la parada militară de la Moscova, dedicată împlinirii a 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Parada militară din Piața Roșie, planificată inițial pentru 9 mai, a fost amânată pentru 24 iunie, din cauza pandemiei de Covid-19. Dar, și după o lună și jumătate, Rusia rămâne pe locul trei, după SUA și Brazilia, în lista celor mai afectate țări de coronavirus.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Deputații l-au chemat pe ministrul Apărării, Alexandru Pânzari, la audieri în Parlament, însă acesta a pretextat că se află într-o deplasare la nordul R. Moldova. Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a declarat că, „dacă a plecat până a exista acest vot, este o chestiune, iar dacă ministrul a plecat după ce am votat chemarea sa, va fi o chestiune gravă. Lipsă de respect față de Parlament. Urmează să analizăm când a plecat”. În replică, șefa Legislativului, Zinaida Greceanâi, a spus: „Voia boierului”.

La rândul său, Alexandru Pânzari a declarat că nu a putut veni în Parlament deoarece era pe drum spre unitatea militară din Bălți, unde s-au înregistrat peste 20 de cazuri de Covid-19. „Nu știu de ce această chemare a fost atât de repede. Am venit aici să inspectez care sunt măsurile anticovid, cauza că sunt atâția militari infectați”, spune ministrul într-un video pe pagina sa de facebook.

Ostașii „sunt sănătoși”

Ministerul Apărării susține că militarii sunt sănătoși. Aceștia au fost testați la coronavirus atât în R. Moldova, cât și în Rusia. Militarii au început antrenamentele pentru parada militară, iar după fiecare repetiție, ei sunt testați obligatoriu la Covid-19, pentru a preveni eventuale infectări sau răspândirea virusului printre participanți, comunică Ministerul Apărării.

În Rusia, militarii au fost plasați în condiții de carantină drastică și nu intră în contact cu alte persoane din afara locului de cazare. Reprezentanții instituțiilor medicale de la Moscova efectuează termometria militarilor de trei ori pe zi. Contingentul militar este însoțit de un medic, care monitorizează starea sănătății fiecărui militar.

Opoziția critică defilarea ostașilor la Moscova

Trimiterea militarilor moldoveni la Moscova este o acțiune „bezmetică a unui șef de stat care nu are niciun respect pentru medici”, afirmă Igor Munteanu, deputat Platforma DA. „Să trimiți 75 de militari la Moscova de dragul paradei înseamnă să nu ai nicio milă față de sănătatea și viața lor pentru că Moscova este un focar uriaș de infecții; să nu-ți pese absolut deloc de sentimentele celor care consideră Rusia un stat agresor, care a ocupat 11% din teritoriul R. Moldova și care-și menține militarii în ciuda prevederilor constituționale care afișează un statut neutru”, argumentează Munteanu.

„Trebuie să fii complet orb să defilezi pe Piața Roșie din Moscova în condițiile în care Rusia a agresat și capturat teritorii extinse din statul vecin și prieten, Ucraina, în particular peninsula Crimeea și Donbas. Această escapadă extravagantă a celor 75 de militari ne va costa scump, ca infecții și ca daune de prestigiu în ochii vecinilor noștri ucraineni și georgieni. Este rușinos”, ne-a declarat Igor Munteanu.

Ostașii se supun voinței politice

De aceeași părere este și ex-ministrul Apărării, Vitalie Marinuța, care a catalogat participarea la paradă drept o lipsă de bun-simț în perioada când Republica Moldova are un număr record de îmbolnăviri de Covid-19. „Când s-ar cere unele restricții pentru a scăpa de acest virus, noi mai facem un semn de ineficiență sau trimitem ostașii noștri la Moscova. Dacă nu uităm istoria, nu ar trebui să mergem să defilăm în Piața Roșie. Este o defilare pe osemintele strămoșilor noștri”, spune Vitalie Marinuța.

Generalul Ion Costaș, ex-ministru al Apărării, ne-a declarat că și-a exprimat de mii de ori atitudinea în această privință, dar cuvintele sale nu sunt auzite. „Sunt vorbe-n vânt. Nimeni nu mă aude și nu ia aminte. De 30 de ani tot vorbesc despre asta, dar văd că lumii nu-i pasă”, ne-a spus cu amărăciune generalul Ion Costaș.

În opinia analistului politic Oazu Nantoi, participarea lui Dodon la paradă, însoțit de ostași moldoveni, nu are nimic comun cu acea tragedie umană care se numește cel de-al Doilea Război Mondial. „Este vorba de un moft de-a lui Putin care, în condițiile pandemiei, vrea să organizeze o paradă militară și, respectiv, este un gest de demonstrare a fidelității din partea lui Igor Dodon”, notează Oazu Nantoi.

Cetățenii l-ar putea sancționa pe Dodon

„Este o tradiție în conduita politică a lui Dodon. Să vedem dacă în Republica Moldova electoratul va fi capabil să înțeleagă acest lucru și să-l sancționeze pentru abordarea iresponsabilă. Poate fi sancționat, dacă nu va fi reales în funcția de președinte. Nu mai vorbim de situația delicată a participării soldaților noștri la paradă în țara implicată în războiul de pe Nistru”, susține Țăranu.

Totodată, Anatol Țăranu a menționat pentru GAZETA de Chișinău că „forțele politice din R. Moldova nu sunt capabile să explice electoratului toată gravitatea situației sau nu găsesc argumente pentru a face ca oamenii să se dumerească privind politica pe care o promovează Dodon în raport cu identitatea națională, interesele naționale”.

Eveniment propagandistic

Ex-ministrul Apărării, Viorel Cibotaru, relevă că pandemia de Covid-19 este un temei serios de a nu participa la parada militară de la Moscova. „Evenimentul este pur propagandistic, făcut în exclusivitate în baza viziunii asupra rezultatelor celui de-al Doilea Război Mondial, promovată de Federația Rusă. Altă viziune au ceilalți membri ai coaliției antihitleriste”, explică Viorel Cibotaru.

„Noi participăm la paradă pe lângă unitățile armatei Federației Ruse, subunitățile căreia joacă un rol de ocupanți în R. Moldova. Nu este corect din punct de vedere al eticii. E un gest de neprietenie față de Ucraina. Nici România nu va privi cu ochi buni această solidarizare a militarilor moldoveni cu cei ruși. În noua strategie de apărare a României, expansiunea militară rusă în bazinul Mării Negre este considerată drept un risc major pentru securitatea regiunii”, conchide fostul ministru al Apărării.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

2 COMENTARII