„Ori câștigă împreună, ori mor împreună”

892
0
Sursa foto: deschide.md

Despre starea relației PAS-PPDA și atitudinea lor față de Guvernul Chicu

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Vicepreședintele Platformei DA, Igor Munteanu, susține că PAS ar bloca formarea unui guvern nou propus de Platforma DA. De altă părere este analistul de politică externă din România, Iulian Chifu: „Faptul că membrii PAS nu sunt de acord cu soluțiile propuse de PPDA nu înseamnă că PAS se opune demiterii actualului guvern”. Deputatul PAS, Igor Grosu, susține că „discuțiile în asemenea manieră nu fac bine opoziției de dreapta”.

GAZETA de Chișinău i-a cerut să comenteze lui Igor Munteanu, deputat PPDA, informația că PAS ar fi împotriva demiterii actualului Guvern.

„Poziția Platformei DA este foarte clar elaborată și nu aș vrea să comentez ce face PAS. Vreau să reiterez faptul că Platforma DA consideră că afilierea comună la Partidul Popular European (PPE) și faptul că încă mai există blocul politic ACUM înseamnă că relațiile noastre politice trebuie să se bazeze pe respect, considerarea intereselor și împărtășirea unor valori fundamentale comune. Fără aceste principii, orice partid va pierde direcția și măsura.

Pandemia a scos la iveală incapacitatea guvernului Chicu de a guverna. L-au criticat toți, numai cui nu-i lene nu l-a criticat, iar noi l-am numit „guvern catastrofă”. Dacă este atât de rău, el trebuie schimbat cu un guvern mai bun, mai capabil. Platforma DA a avut inițiativa și crede că poate să-l formeze în interes public ca guvern anticriză, de salvare națională, european și concentrat pe rezolvarea de probleme.”

Igor Grosu, deputat PAS, susține că „ discuțiile în asemenea manieră nu face bine opoziției de dreapta”.

 „Maia nu este împotriva demiterii guvernului Chicu”

„Este interpretarea lui Andrei Năstase faptul că Maia Sandu s-ar opune demiterii guvernului Chicu. Faptul că cei de la PAS nu sunt de acord cu soluțiile propuse de PPDA și liderul acestuia, dar care propune: eu fac guvern, eu sunt premier, eu dau miniștrii, nu înseamnă că PAS se opune demiterii actualului guvern”, a spus pentru GAZETA de Chișinău, Iulian Chifu, analist de politică externă, din România.

Chifu susține că Maia Sandu este pentru ca actualul guvern să plece, pentru că gestionează prost criza pandemică. „S-au certat cu europenii, cu România, cu Ucraina, nu are niciun fel de interfață. Guvernul trebuie să plece în momentul în care vine un executiv care poate să rămână și să fie sustenabil. Asta e condiția de responsabilitate și de bun-simț.

Mai ales că, la nivelul credibilității publice, Maia Sandu este imediat după Dodon și are toate șansele să candideze cu succes, inclusiv să câștige cursa cu actualul președinte, mai ales în contextul în care gestionează el afacerile.

E o chestiune de responsabilitate. Ideea lui Andrei Năstase, care vrea să fie premier și să-și salveze partidul, o fi foarte bună și acceptabilă, eu nu cunosc discuțiile de culise dintre cei doi, dar nu este sustenabilă.

Una este să dai jos un guvern în plină criză, ceea ce creează probleme, în al doilea rând, în cazul R.Moldova, în mod normal, mâine, oricine ar veni, inclusiv acest guvern, ar trebui să declare iarăși stare de urgență și să închidă timp de 30 de zile toată activitatea din cauza infectărilor și a deceselor care au loc zilnic.

Aici ar trebui luate măsurile, presați, decis la nivel parlamentar ca acel guvern să-și îndeplinească misiunea.

Deci, este vorba de soluții diferite, și nu de respingerea căderii guvernului și, evident, în momentul când cade un guvern, trebuie să te gândești serios și la posibilitatea ca această criză să ducă spre alegeri anticipate care pot fi o resetare a sistemului. Și, la acest capitol, ori câștigă împreună, ori mor împreună”, opinează Iulian Chifu.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE