Maria Sarabaş își caută dreptatea de patru ani prin judecăți

1960
0

Zilieri angajaţi de Ştefan Gorgos s-au băgat demonstrativ într-o livadă străină şi au cules roada

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Livada de meri, de la Mileștii Mici, Ialoveni, cu o suprafață de 16 ha, a familiei interpretei de muzică populară, Maria Sarabaș, a fost culeasă ilegal ziua în amiaza mare, în vara anului 2016. Prejudiciul ar fi de circa 800.000 de lei. Deși făptașii au fost prinși la fața locului și se cunoaște cine a angajat zilierii la cules, ale cui sunt vehiculele găsite în livadă, ancheta bate pasul pe loc. Artista crede că vinovații vor scăpa basma curată.

Pe marginea acestui caz au fost deschise trei dosare penale. Şoferul tractorului, Denis Panfil, îşi ispăşește pedeapsa în penitenciar. Iar Ștefan Gorgos, care ar fi organizat culegerea roadei, a fost scos de două ori de sub urmărire penală și a fost tras la răspundere contravențională, achitând o amendă, care ulterior a fost anulata de judecată.

Acum patru ani, la 27 august 2016, interpreta de muzică populară, Maria Sarabaș, a fost sunată de către un vecin de livadă, Grigore Delendrea, care a anunțat-o că livada de meri pe care o deține împreună cu fiica sa, se culege deja de două săptămâni și la fața locului sunt două grupuri de oameni care strâng merele din pomii de la marginea livezii, câteva tractoare și un microbuz.

După apelul primit de la Delendrea, ajunse la livadă, Diana Cangaș, fiica Mariei Sarabaș, și interpreta au găsit un tractor cu remorca plină cu mere, circa 5 tone de fructe. La volanul tractorului se afla Denis Panfil, locuitor al s. Răzeni, Ialoveni. Acesta le-a spus femeilor că el nu fură și nu face nimic ilegal pentru că este angajat la firma lui Ștefan Perjaru. Perjaru e porecla lui, iar numele real îi este Gorgos. În livadă era și un microbuz de marca Iveco, înregistrat pe numele lui Serghei Danu, locuitor al or. Ialoveni, la volanul căruia era Eugen Minacov, care a adus lucrători din satele din împrejurimi la culesul merelor.

Livada de mere a fost culeasă timp de vreo două săptămâni, ne-a declarat Maria Sarabaş.

Amenințări la adresa unei artiste cunoscute de toată lumea

Oamenii au luat-o la sănătoasa atunci când au înțeles că la fața locului a venit stăpâna livezii. După câteva apeluri făcute de șoferul tractorului, la fața locului a fost chemat Ștefan Gorgos, locuitor al satului Brăila, comuna Băcioi, mun. Chișinău, pe numele căruia este înregistrat tractorul, și presupusul patron la care ar fi fost angajați Denis Panfil, Eugen Minacov și zilierii.

Din cele povestite de Maria Sarabaș, Ștefan Gorgos s-a comportat indecent și obraznic în discuțiile cu ea și fiica sa, zicând că „culege livada legal, legea-i permite”. „Mă amenința Ștefan Gorgos, strigând că mă distruge, mă face una cu pământul”, ne-a spus Maria Sarabaș. Acesta a dispărut într-o clipă când a aflat că vine poliția, urmat de șoferul microbuzului, Eugen Minacov, și cel al tractorului, Denis Panfil, lăsând mijloacele de transport pe teritoriul livezii.

Maria Sarabaș ne-a mai povestit că mergea cu fiica sa de două-trei ori pe săptămână la livadă, dar în tot acest timp livada se culegea din mijloc, marginile fiind lăsate la urmă.

Potrivit ei, Grigore Delendrea o contacta des și insista ca aceasta să-i cumpere livada, „ca să nu ai probleme, că de altfel vei avea”. Tot Delendrea îmi spunea să nu culegem livada pentru că vom avea mai mari cheltuieli decât dacă nu am culege-o”, ne-a mărturisit interpreta.

Furatul „modern” – să culegi livezi străine

Potrivit ei, oamenii din satele din jur i-au spus că cei prinși în flagrant la culesul merelor și care au organizat furtul se ocupă ani la rând, nepedepsiţi, de culesul livezilor străine, iar lui Ștefan Gorgos de aceea i se spune „perjarul”. El „culege” așa toate livezile.

Interpreta ne-a informat că atunci când i-au cules livada, în august 2016, au dat declarații poliției toți cei aflați la fața locului, inclusiv șoferii tractorului și microbuzului, în afară de Ștefan Gorgos, care era de negăsit.

„Furtul s-a comis pe 27 august, dar dosarul penal a fost deschis pe 1 septembrie 2016. Cinci zile au fost destule pentru a ascunde multe probe și pentru a mușamaliza cazul. Ștefan Gorgos nu a avut nicio firmă deschisă”, ne-a spus cunoscuta cântăreaţă.

Prejudiciul adus familiei interpretei ar fi de circa 800.000 de lei. De pe 16 ha de livadă se culeg circa 400 de tone de mere. În anul 2016, prețul pentru un kg de mere a fost de 2,20 lei, susţine Maria Sarabaș.

O rudă investighează dosarul altei rude

Avocata Mariei Sarabaș, Natalia Pruteanu, vede o problemă și în faptul că procurorul care a investigat cazul la Procuratura Ialoveni, Vasile Danu, ar putea fi în relații de rudenie cu proprietarul microbuzului care transporta oameni la cules, Serghei Danu. Ștefan Gorgos este finul de cununie al lui Serghei Danu. „Aceștia ar fi verișori drepți pe linia mamei, după informațiile oferite de oamenii din sat. În ședința de judecată la Curtea de Apel am invocat faptul că există posibilitatea că ei sunt verișori. Procurorul Vasile Danu, care era în ședință, a tăcut”, ne-a comunicat avocata.

Avocata interpretei, Natalia Pruteanu, consideră că acest caz ar fi trebuit să fie investigat de Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale pentru că bănuieşte că asemenea acțiune putea fi comisă numai în grup; unele persoane s-au ocupat de organizare, altele – de transport, celelalte – de angajarea muncitorilor, altcineva a pus la dispoziție microbuzul pentru a transporta muncitorii și până la urmă roada a fost vândută undeva.

Potrivit avocatei, pe marginea acestui caz s-a intentat dosar penal în privința furtului în proporții deosebit de mari.  Dosarul deschis pentru furt bate pasul pe loc, pentru că nu se întreprind acțiuni procesuale. Gestionarea dosarului a fost defectuoasă încă de la bun început, oficial Ordonanţa de pornire a cauzei penale este datată cu 01 Septembrie 2016, pe când în alte acte procesuale cauza ar fi fost intentată în 27 August 2016.

„Ulterior din acest dosar au fost disjunse alte două cauze – pentru jaf, intentat în privința lui Panfil Denis, șoferul tractorului, și anume, pentru însuşirea a zece saci cu mere, circa 180 kg de mere, dar, în realitate, tractorul avea în remorcă circa 5 tone de mere. Înainte de a trimite cauza în judecată, procurorul era obligat să prezinte materialele părţilor vătămate, acestea ar fi avut posibilitatea să conteste cantitatea de mere sustrasă.

Dar procurorul Vasile Danu nici nu îi aduce la cunoștinţă Mariei Sarabaş materialele cauzei, dar expediază dosarul în judecată. Pe parcursul examinării cauzei, în privinţa lui Panfil Denis a mai parvenit un dosar pentru huliganism și acesta a fost condamnat la 4 ani privațiune de libertate.

Al doilea e pentru huliganism, și îl vizează pe Ștefan Gorgos, dar, cu părere de rău, procurorii se comportă de parcă ar fi avocaţii lui Gorgos Ştefan, or acesta este scos de sub urmărire penală deja a doua oară, iar clienta mea, Maria Sarabaş, este nevoită să conteste în instanţă ordonanțele lor”.

Avocata ne-a mai informat că, în dosarul intentat pentru furt, Ștefan Gorgos a fost scos de sub urmărire penală, ca ulterior, prin Decizia Curţii de Apel Chişinău, să fie anulată scoaterea lui de sub urmărire penală. „Există bănuiala că în comiterea furtului este implicat Ștefan Gorgos și există probe care ar permite să se concluzioneze că el ar fi vinovat de tot acest incident”, ne-a comunicat ea.

Colegiul Disciplinar nu găsește conflict de interese

În prezent, sunt trei dosare intentate în acest caz: pentru jaf, care s-a încheiat pe 3 iunie 2020, fiind pronunțată decizia Curţii Supreme de Justiţie, al doilea, pentru furt, aflat la Procuratura Chișinău, oficiul Buiucani, și altul pentru huliganism, deschis pe numele lui Ștefan Gorgos la aceeași procuratură, care a fost clasat.

Maria Sarabas și Diana Cangaș au scris o plângere la Colegiul Disciplinar, la Procuratura Generală, să se verifice actele de stare civilă dacă aceștia doi sunt rude. „E posibil ca Serghei Danu să fie participant la acest furt, pentru că-i aparține microbuzul, atunci cum poate fi examinat corect acest dosar, unde posibilul văr ar trebui să aibă o calitate?”, se întreabă avocata.

Membrii Colegiului Disciplinar au considerat că nu merită să verifice gradul de rudenie dintre procurorul Vasile Danu și Serghei Danu. Decizia Colegiului nu poate fi contestată în judecată.

GAZETA de Chișinău l-a întrebat pe Ștefan Gorgos, ex- consilier PD în Consiliul comunei Băcioi, mun. Chișinău, de ce tractorul care-i aparține și oamenii care spuneau că sunt angajați la el culegeau merele din livada Mariei Sarabaș. „Nu am cules nimic. Ele umblă prin judecăți. Nu-mi amintesc, mi-a răspuns bărbatul. Gorgos nu a vrut să ne răspundă la nicio întrebare și nu-și amintește să fi fost amendat contravențional.

Șoferul microbuzului, Eugen Minacov, se află peste hotare. Şoferul tractorului, Denis Panfil, îşi ispăşeste pedeapsa în penitenciar.

Procurorul nu vede acte de huliganism în acțiunile lui Gorgos

Solicitat de GAZETA de Chișinău, procurorul Drăgălin Pădure, procuratura Mun. Chișinău, oficiul Buiucani, ne-a spus că dosarul de huliganism deschis pe numele lui Ștefan Gorgos a fost clasat.

„Gorgos a fost sancționat și contravențional încă de Procuratura Ialoveni. A fost făcută o clasare de colegul meu, Armen Organisean, în 2019. Pe urmă a fost reluat de Judecătoria de instrucție și s-au făcut toate acțiunile care erau indicate în încheiere la Judecătoria de instrucție, după care eu l-am clasat. Și acum Maria Sarabaș a atacat la Judecătoria Ciocana. Pe 10 iunie, trebuia să se pronunțe decizia, dar sediul acesteia se află în carantină.”

Potrivit lui Drăgălin Pădure, care a anchetat dosarul vreo șapte luni, acesta a clasat dosarul de huliganism al lui Ștefan Gorgos din motiv că dosarul nu întrunește elemente de infracțiune. El a fost tras la răspundere contravențională, achitând o amendă. Pădure nu știe nimic de mărimea amenzii.

Avocata Natalia Pruteanu susține că sancțiunea contravențională a fost anulată.

Tot Pădure ne-a direcționat către colegul său, Gheorghe Varvarici, care are în gestiunea sa dosarul legat de furt al lui Gorgos. Varvarici a invocat secretul anchetei.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE