Prețul pandemiei

1079
0

Numai depistarea infecției SARS-CoV-2 ne costă zilnic 2.400.000 de lei

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Cu o întârziere de patru luni, autoritățile au stabilit cât ne costă un test Real Time PCR pentru diagnosticul de COVID-19 și care este sursa banilor. Astfel, Programul Unic urmează să fie completat cu mai multe servicii, legate direct de noul tip de coronavirus, printre care testul de detectare a virusului, dar și a anticorpilor. Zilnic, numai pentru efectuarea testelor se cheltuiesc peste 2 milioane de lei, scrie Sănătate Info.

Abia după patru luni de la depistarea primului caz de Covid-19, vom avea o codificare oficială a maladiei Covid-19, iar prețul pe care îl plătim zilnic pentru această pandemie devine mai clar. Costul unui test prin metoda Real Time PCR este de 1.862 de lei și va fi inclus în Programul Unic al asigurării obligatorii de asistență medicală, ceea ce înseamnă că toate costurile pentru depistarea SARS-CoV-2 sunt acoperite de banii din asigurări, indiferent dacă persoana este asigurată sau nu.

De asemenea, un test pentru detectarea anticorpilor anti-SARS-CoV-2 IgM și IgG prin metoda Elisa costă 1.841 lei. Deocamdată, cifrele sunt incluse într-un proiect de hotărâre de Guvern și urmează să fie aprobate de Executiv.

Același proiect prevede completarea volumului de servicii prestate la nivel de asistență medicală primară. Astfel, vor fi acoperite serviciile de supraveghere în condiții de autoizolare, tratament la domiciliu, prelevarea probelor biologice la domiciliu, solicitarea ambulanţei pentru cazurile care depășesc competența medicului de familie.

În Republica Moldova se procesează zilnic între 1.300 și 1.600 de teste de laborator prin metoda Real Time PCR, ceea ce înseamnă că numai testarea, fără cheltuieli de tratament per caz tratat, plata salariilor și alte cheltuieli, ne costă zilnic între 2.000.000 și 2.400.000 de lei. Ultimele date arată că în Republica Moldova erau confirmate peste 9.800 de cazuri de infectare cu Covid-19.

Potrivit site-urilor internaționale de tracking, Republica Moldova a realizat până acum peste 63.000 de teste, ceea ce înseamnă aproximativ cheltuieli de aproape 120.000.000 de lei. De altfel, autoritățile au fost criticate de nenumărate ori pentru lipsa lor de viziune, în ceea ce privește testarea populației, Republica Moldova având un număr mult mai mic de teste pe cap de locuitor comparativ cu alte state.

Pentru comparație, 120 de milioane de lei reprezintă de 12 ori mai mult decât fondul de rezervă pentru 2020 și de trei ori mai mult decât întregul fond pentru profilaxie pentru întregul an.

Cu acești bani se puteau cumpăra 13 aparate de radiografie ultraperformante sau opt aparate RMN.

La această etapă, autoritățile nu au explicat clar cât costă cazul tratat de SARS-CoV-2 și, în general, cum sunt finanțate spitalele în această perioadă. Proiectul de completare a Programului unic al asigurării obligatorii de asistență medicală este în dezbateri publice.

Autor: Irina Papuc

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE