Masca salvatoare

1071
0
Sursa foto: theatlantic.com
Sursa foto: theatlantic.com

Cum a contribuit la diminuarea îmbolnăvirii cu noul coronavirus. Exemple de succes

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Deși Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomanda până de curând să purtăm mască de protecție individuală doar în cazul prezenței simptomelor sau a îngrijirii bolnavilor infectați, ulterior specialiștii au venit cu recomandarea că masca reprezintă, totuși, un element important de protecție împotriva COVID19.

Un studiu publicat în International Journal of Infectious Diseases a demonstrat o reducere cu 80% a infectării cu maladiile respiratorii în cazul pacienților care au purtat măștile de protecție individuală. Astfel, o serie de țări, care au obligat populația să le poarte, au reușit să reducă mult îmbolnăvirea cu noul coronavirus.

De exemplu, China, Japonia, Hong-Kong și Coreea de Sud au manifestat un grad divers de severitate în promovarea ideii de purtare a măștilor pe scară largă, în special printre oamenii care intră des în contact cu alți oameni.

Alături de strategiile adiționale implementate cu succes, precum testarea, urmărirea eficientă a contactelor, distanțarea socială, toate aceste țări au gestionat eficient riscurile.

Zonele care nu au făcut față eficient riscurilor, asemeni orașelor New York și Milano, nu au impus purtarea obligatorie a măștilor de protecție individuală. Deși în mod curent aceste rezultate nu pot fi atribuite direct purtării sau renunțării la acest articol de protecție, totuși, o reconsiderare a acestei relații este obligatorie, spun cercetătorii.

 

Austria și Marea Britanie

Numărul infectărilor cu noul coronavirus în Austria a scăzut mult – de la 90 la 10 cazuri per un milion de persoane peste două săptămâni după ce Guvernul a cerut cetățenilor să poarte obligatoriu mască de protecție.

Pe de altă parte, Guvernul Marii Britanii a urmat o strategie diametral opusă, enunțând că măștile nu sunt deloc utile atunci când sunt purtate de membrii sănătoși ai societății. În plus, Serviciul de Sănătate Publică Englez a mai adăugat că purtarea măștilor poate contribui la răspândirea virusului. Argumentul de bază a fost că în timpul purtării măștii persoanele sunt tentate să își atingă mai des fața cu mâinile.

Totodată, aceștia au declarat că „Persoanele poartă măștile mai mult timp decât sunt acestea destinate, făcându-le prea umede, nesanitare și un mediu ideal pentru dezvoltarea infecției în interiorul lor”.

De menționat că la momentul actual, Marea Britanie se află pe locul 4 în lume după numărul de cazuri de infectare și decese din cauza noului coronavirus, pe când Austria se situează pe locul 47.

Acțiunile rapide salvează vieți

Republica Cehă și Slovacia sunt două țări europene care au implementat foarte rapid purtarea obligatorie a măștilor de protecție individuală, iar acum se bucură de o rată mică a infecților pe teritoriile sale, aflându-se în ratingul mondial pe locul 60 și respectiv 105.

Potrivit Daily Mail, „la 100 de mii populație în Cehia au revenit 63 de infectați. Și mai puțini au revenit la capitolul decese. La 100 de mii au revenit doar 2 pacienți decedați din cauza virusului. Numărul este mai mic în Slovacia, unde 21 per 100 000 de persoane au „prins” virusul și doar 0,2 per 100 000 au decedat din cauza lui.”

În contrast, peste 182 de britanici per 100 000 de persoane au fost infectați cu noul coronavirus, iar 25 per 100 000 au decedat din cauza acestuia.

Cum funcționează masca de protecție individuală

Masca, de una singură, nu poate opri răspândirea virusului. Potrivit OMS, masca chirurgicală nu împiedică infectarea persoanelor cu noul coronavirus. Christine Francis, consultantă în departamentul Prevenției și Controlului Infecțiilor din cadrul OMS a enunțat că „purtarea măștii trebuie combinată cu igiena mâinilor și alte măsuri de prevenție și trebuie purtată mereu, dacă o persoană are tuse, febră sau dificultăți de respirație”.

După 40 de zile de la al 100-lea caz COVID-19, SUA, Italia și Spania au avut peste 100.000 de cazuri pozitive COVID-19. Numărul cazurilor în zilele următoare nu a scăzut și nici nu a atins platoul de sus, deoarece populația nu a purtat măști pentru a diminua răspândirea virusului.

De cealaltă parte, țările asiatice care au impus purtarea măștilor au raportat mai puține cazuri de infectare. Hong Kong, spre exemplu, are astăzi puțin peste o mie de cazuri de infectare. Coreea de Sud are doar puțin peste 11 000 de cazuri de infectare, dar acestea s-au menținut în platou începând cu ziua a 15-a de la apariția infecției și până în a 40-a.

Deși China este în prezent pe locul 18 cu puțin peste 83 de mii de cazuri de infectare, țara a reușit să mențină un platou din ziua a 20-a de răspândire a virusului, deoarece locuitorii acesteia au fost obligați să poarte măști de protecție individuală.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE