Modul de a scăpa de sărăcie ar fi „punerea la putere a oamenilor cinstiţi, dacă au mai rămas de aceştia”
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEDuminica trecută, 7 iunie, echipa GAZETEI de Chişinău a poposit la piaţa din Chişcăreni, Sângerei, şi a realizat un vox populi cu lumea venită să vândă sau să procure câte ceva. Întrebarea principală pe care am adresat-o oamenilor cu care am intrat în discuţie a fost dacă ei cred că vom putea scăpa de sărăcie şi care ar fi soluţia, mijloacele prin care am putea realiza acest obiectiv.
La 20-30 de paşi depărtare de poarta pieţei, sunt înconjurat de mai multe femei care mai de care dornice de a-şi vărsa amarul şi a-şi spune păsul. Revolta şi nemulţumirea uneia dintre ele, Maria, 71 de ani, este susţinută de toate suratele, motivul fiind decesul, la spital, al fiului de 48 de ani al Mariei, cu vreo săptămână în urmă.
„Chiar dacă ai poliţă, e tot degeaba. Medicamentele trebuie cumpărate, la doctori trebuie să dai bani şi nici atunci nu ai vreo garanţie că totul se termină cu bine”, mi se plâng femeile. De sărăcie îmi spun că nu scăpăm degrabă, iar modul de a scăpa de ea ar fi „întărirea legii şi punerea la putere a oamenilor cinstiţi, dacă au mai rămas de aceştia”.
Întrebarea dacă vom putea scăpa de sărăcie şi cum vom putea scăpa de ea o adresez, în continuare, altor persoane:
Ileana, 64 de ani: „Trebuie fugăriţi toţi cei care s-au învăţat să fure, pentru că, dacă vor continua să-şi bată joc de lume, cum au făcut până acum, n-o să fie bine! Dacă scăpăm de hoţi, scăpăm şi de sărăcie! Drumurile ne sunt proaste, lumea fuge peste hotare, că de treizeci de ani încoace e tot mai rău şi mai rău. Am doi copii şi amândoi au plecat. Dodon a promis 700 de lei şi nu ne-a dat un bănuţ!”.
Nicolae, 68 de ani, fost tractorist: „De sărăcie nu scăpăm chiar degrabă. Vom scăpa de ea, numai dacă o să ne unim cu România şi vom face parte din Uniunea Europeană. Cu pensia mea de 1700 de lei mă descurc cu greu şi am lucrat toată viaţa, n-am stat degeaba”.
Axenia, 70 de ani: „Suntem săraci, pentru că facem alegeri proaste şi îi ţinem sus, la putere, pe aceiaşi tâlhari, învechiţi în rele. Dacă i-am da jos pe aceştia, lucrurile s-ar schimba spre bine. Am lucrat toată viaţa mea la tutun. Aveam zece mii de ruble la cartea de economii şi, când s-au schimbat banii, am pierdut totul. Unii au pierdut cu mult mai mult”.
Valeriu, 69 de ani, fost şofer: „Cum să scăpăm de sărăcie? Lui Dodon să i se ia, în primul rând, imunitatea. Pe urmă, la toţi ceilalţi care au furat şi fură în continuare. De ce credeţi că nu a dat, cum a promis, câte 700 de lei la bătrâni de sărbători? I-a păstrat pentru campania electorală, ca să le cumpere atunci voturile. Avem 30 de ani pierduţi şi nu mai putem răbda atâta nedreptate! Daţi bandiţii jos şi o să scăpăm de sărăcie! Altă ieşire din situaţie nu există”.
Tamara, 72 de ani, fostă mulgătoare: „Cel sătul nu-l crede pe cel flămând. Dreptate n-a fost şi nici n-o să fie. Am ieşit cu 49 de lei la pensie şi acum am peste o mie. Am lucrat mulgătoare la fermă şi iată cu ce m-am ales. De sărăcie, noi, cei bătrâni, nu mai scăpăm. Poate cei tineri vor apuca timpuri mai bune, că o să fie şi bine. Cum o să scăpăm de sărăcie nu-mi dau seama, dar cred că, până la urmă, nişte oameni mai deştepţi o să găsească o cale. Numai de le-ar da voie răii care se ţin cu amândouă mâinile de putere”.
Constantin, 47 de ani, şofer de curse lungi: „Când va fi ordine, când va fi control, atunci vom scăpa se sărăcie. Lucrul acesta este posibil, dar avem nevoie de o conducere deşteaptă, una care să nu fure şi să se gândească la omul simplu, sărac şi amărât. Am ajuns, cu serviciul meu, şi prin Belarus. Drumuri bune, ferme curate, locuri de muncă asigurate pentru toţi. Lumea ca lumea: şi pe acolo e nemulţumită, dar, dacă ar ajunge pe la noi, şi-ar da seama că trăieşte bine”.
Ion, 71 de ani: „Pentru a scăpa de sărăcie, ne-ar trebui un preşedinte din altă parte, dintr-o ţară civilizată, unul care să nu aibă pe aici neamuri, cumetri şi prieteni. Toţi oamenii să fie la fel pentru el: egali în drepturi, fără avantaje şi înlesniri de tot felul pentru apropiaţi şi fel de fel de piedici şi oprelişti pentru cei care se descurcă cu greu într-o mică afacere ce le asigură existenţa. Cum se mai spune pe la noi, peştele de la cap se strică”.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE