„Să stea la pușcăria nr. 13 tot restul vieții!”

1390
0

GAZETA de Chișinău a realizat un vox populi cu oamenii întâlniți duminică, 24 mai, la piața din Nisporeni. I-am întrebat ce părere au despre faptul că Vladimir Plahotniuc s-ar întoarce înapoi în Republica Moldova. Și dacă trebuie tras la răspundere pentru participarea la furtul miliardului.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Duminica trecută, echipa GAZETEI de Chișinău a ajuns la piața din Nisporeni. Multă lume mișună pe la poarta pieței. În interior intră doar cei care poartă mască. Cei fără mască nu sunt lăsați înăuntru. Controlul este făcut de doi polițiști spătoși. Câțiva bărbați caută măști ca să intre în piață. „De unde, măi, să găsim o mască?”, își întreabă unul din ei amicul. Celălalt îi răspunde: „Ți-o dau pe-a mea și intri, apoi mi-o întorci”. Ia masca amicului și intră în piață.

Ne contopim cu mulțimea de oameni din piață. Fiecare dintre nisporeneni are ceva în mâini. Chiar dacă mâinile le sunt pline, nu refuză să ia o GAZETĂ. Alții mai cer și pentru vecini. Unii ne întreabă din ce partid facem parte. Printre ei, întâlnesc câțiva bărbați tineri, făcuți, care-mi spun pe șleau că nu citesc ziare, pentru că nu știu a citi. Râd. „Dați la cei care citesc!”, îmi spune unul dintre ei. „Mai bine ne-ați da măști!”, zice mai în glumă, mai în serios altul.

În piață mai mult femeile cer ziare. Bărbații, mai rar.

Întreb oamenii întâlniți în piață ce părere au despre faptul că Vladimir Plahotniuc s-ar întoarce înapoi în Republica Moldova. Și dacă Plahotniuc trebuie tras la răspundere pentru că e unul din beneficiarii furtului miliardului.

Mulți dintre respondenți, la auzul întrebării, refuză să-și dea cu părerea și să pronunțe numele lui Vladimir Plahotniuc. Cum aud întrebarea, întorc capul și pleacă indignați.

Vânzătoare, 60 de ani, Seliște, Nisporeni: „Credeți că asta depinde de noi? Știu că el e unul din beneficiarii furtului miliardului. Dar nu știu ce să spun ca să fie clar și adevărat. Mi-e frică să vorbesc”.

Efimia, 61 de ani, locuitoare a orașului Nisporeni: „Toți trebuie să răspundă pentru fiecare faptă. E mare dezastru la noi. Să fie închis! Ei au furat și fură, dar la un invalid li se plătesc 24 de lei pe lună pentru transport”.

Maria, fostă bibliotecară, 64 de ani: „Am auzit și eu că Plahoniuc vrea să se întoarcă, dar nu cred că e adevărat. Dacă a furat cu adevărat, atunci trebuie să răspundă. Justiția să-și facă treaba”.

Tudor Adam, Nisporeni, 62 de ani, are copii plecați în Italia: „Cu Plahotniuc era mai vesel. Iaca el nu-i. Hoțul e hoț. Chiar de a furat, mai dădea ceva la oameni. Ăștia iau și la alții nu dau. Eu cred că el până la urmă e cinstit și nici n-o să-l pedepsească nimeni. Să știți de la mine. El a luat bani, dar prin cineva. Nu a furat el direct. Șor a furat”.

Anatolie, vânzător de răsad, Cârnești, Nisporeni: „Plahotniuc trebuie să stea la pușcăria nr. 13 tot restul vieții. Dar totodată să întoarcă tot ce a furat. Sunt banii oamenilor”.

Tudora, 68 de ani, Bălăurești, Nisporeni, vinde răsad: „Am vrea să se întoarcă domnul Plahotniuc. Că iaca la sărbători ne-a dat la pensionari câte 700 de lei. Acum, statul nu ne dă nimic”.

Elizaveta, 66 de ani, Bălăurești, Nisporeni: „Ei toți fură. Și cei care sunt acum nu sunt mai buni. Dodon acesta este un fățarnic. L-ați văzut cu kuliokul la televizor. În kuliok erau bani. Ce putea altceva să fie?”

Un bărbat, 60 de ani, Șișcani, Nisporeni: „Nu vreau să comentez eu venirea și plecarea lui Plahotniuc”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE