Mărturiile unei moldovence din Italia, care s-a tratat de COVID-19

1400
0
Victoria Ambrosi, moldoveancă tratată de COVID-19, în Padova, Italia, muncește asistentă medicală într-un azil pentru batrâni

Victoria Ambrosi: ,,Cred că acum voi prețui mai mult timpul și lucrurile mici’’

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Multe persoane tratate de COVID-19 nu vor să mărturisească prin ce au trecut, de teamă că vor fi discriminate și stigmatizate. Totuși unele cred că este nevoie să povestească prin ce experiențe au trecut. Victoria Ambrosi, o moldoveancă stabilită în provincia Padova, Italia, lucrează asistentă medicală într-un azil pentru bătrâni. Susține că s-a infectat la serviciu. Forma de îmbolnăvire a fost una ușoară, dar experiența prin care a trecut și gândurile pe parcursul izolării au fost triste.

Când a fost informată că este testată pozitiv a avut o reacție firească, de frică, șoc, pentru că nu știa cum o să reacționeze organismul ei. Cum a decurs tratamentul și prin ce experiență a trecut, aflați din mărturiile ce urmează. Imediat ce a sesizat că a fost infectată de COVID-19, Victoria a întreprins anumite măsuri și prin urmare a fost contactată de Departamentul prevenire și igienă din Padova. „Mi-au telefonat de la Departamentul de prevenire și igienă din provincia în care mă aflu. Mi s-a explicat procedura de izolare și mi-au spus că în astfel de forme ușoare nu se internează. Mi-au spus să iau paracetamol doar în caz de febră și atât.”

 Simptomele și forma de tratament

Victoria Ambrosi susține că a avut simptome lejere, dar oricum trebuia să stea izolată în casă ca să nu infecteze pe alții. „Am avut simptome lejere, febră 37.5, stare de oboseală, după care au urmat niște simptome de răceală. Eu am stat închisă într-o odaie, când ieșeam să merg la baie, îmi puneam mască și mănuși. Pe parcursul izolării am citit mult, am comunicat prin rețelele sociale cu persoane de care de mult timp nu mai auzisem. Am scris în jurnalul meu reflecții despre viață, frica de pandemie și despre persoanele infectate pe care le cunosc, precum colegele de serviciu. Am avut gândul la un viitor cu o mai mare conștiință, respect față de noi, omenire, natură și viață”, relevă Victoria Ambrosi.

Pacienta tratată de COVID-19 susține că medicii au reacționat prompt și au fost responsabili, monitorizând-o telefonic în fiecare zi. Chiar dacă a avut o formă ușoară de îmbolnăvire, ea oricum a respectat tot ce îi spuneau medicii. „Medicii au fost atenți, mă întrebau la telefon despre starea de sănătate și ce simptome am. Mereu erau disponibili si nicidecum indiferenți. Tratamentul meu a fost odihnă totală, am luat o singură dată un paracetamol. Posibil să fi fost o mică sarcină de virus și de aceea am avut o formă ușoară.”

,,Multe dintre colege au infectat la rândul lor familia”

Moldoveanca știe cu siguranță că s-a infectat la serviciu. E asistentă medicală într-un azil pentru bătrâni. Deoarece nu știa că este infectată cu COVID-19, mergea la serviciu și apoi venea acasă, pentru că nu a fost testată la virus, iar dispozitivele pentru testare au ajuns târziu, când deja bănuia că ar fi infectată.

„Sunt sigură că am fost infectată la serviciu, pentru că oaspeții azilului erau mai mult de jumătate infectați. Unele colege nu suspectau că pot fi infectate, dispozitivele au ajuns un pic mai târziu, când deja am aflat de situația întregii structuri. În acea perioadă eu și unele colege deja ne autoizolasem. Până atunci, mergeam doar la serviciu și acasă. Deci ar fi fost imposibil să mă fi infectat undeva în afara serviciului. Lucrul cel mai neplăcut a fost când multe dintre colege au molipsit la rândul lor familia.”

După ce s-a tratat de acest virus, Victoria declară că viața ei s-a schimbat și de acum încolo va prețui mai mult timpul și persoanele dragi. ,,La început eram furioasă din cauza că am fost infectată. Furia aceasta s-a stins încet și a apărut o conștientizare. Cred că acum voi prețui mai mult timpul și lucrurile mici din fiecare zi, persoanele dragi și tot ce mă înconjoară”.

Sfaturi pentru cei care nu cred că există acest virus

Pentru sceptici, Victoria a venit cu un mesaj și cu anumite sfaturi din propria experiență. Ea îi sfătuiește pe toți să aibă grijă de ei. „Pe cei care nu cred în acest virus și nici nu încearcă să nu-i infecteze pe ceilalți îi sfătuiesc să meargă pentru experiență la un spital în secția de terapie intensivă sau într-o altă structură unde sunt pacienți cu COVID-19, ca să vadă ce fac medicii pentru a ajuta acești pacienți și cum luptă pentru viață pacienții cu insuficiență respiratorie.

Da, sună dur, dar numai o astfel de realitate poate să te trezească să înțelegi că nu e o glumă. Aflându-mă în contact cu bătrânii de la azil, am văzut suferința lor, nemaivorbind de moarte, și nu este vorba de bătrâni sau tineri”, a declarat Victoria Ambrosi pentru GAZETA de Chişinău.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, persoanele care suferă de o formă moderată a bolii COVID-19 își revin după aproape două săptămâni. În timp ce bolnavii afectați de forma severă a bolii se pun pe picioare într-o perioadă de trei până la șase săptămâni. Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în data de 14 mai, în Republica Moldova, erau 5406 cazuri confirmate de coronavirus, dintre care 2 228 de persoane sunt tratate, iar numărul de decese a ajuns la 190 de persoane. Cea mai afectată categorie de vârstă sunt persoanele de 50-59 de ani.

Alexandru Leahu, stagiar

 

 

 

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE