Colacul miresei rupt… de pandemie? Cert este că noul Coronavirus a anulat nunțile, nu și dragostea!

1302
0
Poză simbol

Starea de urgență impusă de autorități din cauza pandemiei a făcut schimbări pe toate planurile, de la sistarea activității diferitor unități comerciale și de consum până la interzicerea evenimentelor de masă. În lista celor interzise sunt și nunțile, chiar dacă data acestora fusese programată din timp, ele fiind organizate până-n ultimul detaliu. GAZETA de Chișinău a reușit să obțină declarații exclusive de la patroni de localuri, organizatori și, desigur, de la cei care urmau să-și sărbătorească evenimentul așteptat. 

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În primă instanță, faceți cunoștință cu Manuela Sclifos, care urma să aibă nunta în luna mai. Aceasta ne-a mărturisit că, înainte de a o anula, au fost informați de persoane avizate, știau la ce să se aștepte. Astfel, au anulat ceremonia înainte de a apărea o decizie clară a autorităților din R. Moldova cu privire la restricționarea desfășurării evenimentelor.

Întrebată ce consecințe au urmat în urma anulării evenimentului, aceasta ne-a comunicat că ar fi fost mult mai greu să suporte celelalte consecințe: „condiții stricte (numărul limitat de persoane), incapacitatea de a fi prezenți a unor oaspeți importanți și cheltuieli suplimentare”. Manuela a venit cu o recomandare pentru viitoarele mirese: ,,Citiți foarte atent contractele, pentru că în acestea pot fi ascunse multe dedesubturi, mici detalii care se pot schimba în favoarea sau defavoarea dvs.”.

E o bătaie de cap în plus să reprogramezi nunta

 Autoritățile intenționează să prelungească restricțiile legate de desfășurarea evenimentelor de masă, chiar și după finalizarea stării de urgență. Astfel nunțile nu vor trebui să depășească numărul de cincizeci de persoane.

Deși au nunta planificată pe 5 septembrie, Diana Ciobanu și logodnicul ei încă se gândesc la reprogramarea evenimentului căci nu știu cum va evolua situația pandemică. ,,Unele rude și prieteni ne spun să facem nunta, pentru că cine va avea să vină, va veni. Unii prieteni ne spun că e mai bine să amânăm nunta, fiindcă situația se înrăutățește. Avem multe opinii, noi mai analizăm totul. Înțeleg că e o bătaie de cap în plus, să reprogramezi nunta, dar simt că nu vom avea încotro. La început de iunie, vom lua o decizie”, ne-a spus Diana.

 Organizatorii și planul  ,,B”

Pentru a-și facilita pregătirile de nuntă, majoritatea oamenilor apelează la serviciile unui organizator. Acesta, la rându-i, gestionează „în culise” tot evenimentul și face recomandări pentru decizii oportune.

În acest sens organizatoarea de evenimente Cristina Postolachi ne-a comunicat că a discutat cu cuplurile care o angajaseră din momentul în care a fost anunțată starea de urgență în mai multe țari. Cel mai important fiind să oferi soluții pentru mai multe scenarii, iar un plan ,,B” trebuie să fie neapărat schițat de fiecare organizator.

,,Cei care au reușit să-și schimbe data pentru anul acesta, au selectat sezonul de toamnă. Am încercat să găsesc date libere și potrivite pentru toți prestatorii selectați și să avem același restaurant. Evenimentele din luna mai și iunie au fost totalmente anulate, pentru următoarele luni sunt cupluri care urmează să ia o decizie”, a spus Cristina Postolachi. Iar cununiile religioase și civile, botezurile sau cererile în căsătorie urmează să aibă loc după starea de urgență, a conchis organizatoarea.

Covid și domeniul HoReCa

Administrațiile localurilor de ceremonii au avut de suferit în urma sistării activității. Astfel am reușit să luăm legătura cu Sergiu Postică, directorul unui local din Chișinău, care ne-a spus că amânarea evenimentelor din domeniul HoReCa a avut o influență negativă atât în plan economic, cât și administrativ.

Iar câteva dintre dificultățile întâmpinate în această perioadă sunt imposibilitatea achitării creditului bancar; contramandarea sau anularea evenimentele ce urmau să aibă loc. Mai mult, în luna mai erau programate evenimente în fiecare zi de weekend.

,,Din totalul evenimentelor ce urmau să aibă loc, s-a anulat doar un singur eveniment, restul au fost transferate pentru alte perioade ale anului. Reprogramarea evenimentelor a fost posibilă de comun acord cu clienții optându-se pentru zile din cursul săptămânii, de miercuri și joi, în baza disponibilității, sau pentru transferarea evenimentelor pentru anul viitor”, ne-a declarat Sergiu Postică.

Totodată, întrebat când crede că va fi reluată activitatea deplină, acesta ne-a spus că speră să fie cât mai curând posibil, însă cel mai probabil, la mijlocul lunii iulie a anului curent.

În legătură cu normele prevăzute de CSE și starea de urgență, evenimentele în masă au fost interzise. Majoritatea celor care urmau să-și sărbătorească nunta în perioada pandemică au transferat data evenimentului în toamnă, iar alții pentru anul 2021. Dar sunt și din cei care încă n-au stabilit perioada în care își vor sărbători marele eveniment. Cert este că noul Coronavirus a anulat nunțile, nu și dragostea!

Octavian GRAUR, stagiar

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE