„Nu există plumb şi miros în manualele editate de Litera”

800
0

Actele de expertiză a trei laboratoare din Austria, Anglia şi din Serbia au demonstrat că nu există plumb în titlurile de carte: „Educație pentru societate”, pentru clasele a X-a, a XI-a, și „Științe”, clasa a II-a, retrase de pe băncile elevilor la sfârșitul lunii februarie curent, informează printr-un comunicat Grupul Editorial „Litera”. Retragerea manualelor din școli s-a făcut în baza unui act de expertiză emis de Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP).

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Potrivit comunicatului emis de Grupul Editorial „Litera”, „plumbul în cărți n-a fost detectat sau este de zeci de ori mai mic decât norma admisă. Acesta nu mai este folosit în tipografii de peste 40 de ani.”

Editura vine cu precizarea că la toate laboratoarele la care a trimis manualele pentru expertiză, inclusiv la ANSP, „exemplarele au fost luate din tiraj, aşa că explicaţia puerilă a acesteia că testul este valabil doar pentru eşantioanele expediate nu stă în picioare. Pot lua la alegere oricare exemplar din tirajul de 70.000 aflat în şcoli şi să-l supună expertizei pentru că rezultatul va fi unul şi acelaşi – nu există plumb şi miros în manualele editate de Litera”.

Pentru credibilitate, Grupul Editorial „Litera” a anexat actele de expertiză ale laboratoarelor din Austria (01.04.2020), Anglia (08.04.2020) şi din Serbia (15.04.2020), în care a fost făcută expertiza.

Amintim că, la sfârșitul lunii februarie curent, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) din Republica Moldova a dispus retragerea a două titluri de carte: „Educație pentru societate”, pentru clasele a X-a, a XI-a, și „Științe”, clasa a II-a, de pe băncile elevilor, pe motiv că acestea conțineau o concentrație mai mare de plumb decât norma și aveau un miros puternic de substanțe chimice decât cel admis, potrivit ministrului educației de atunci, Corneliu Popovici.

CITIȚI ȘI: Manuale „nocive” de educație?

Retragerea manualelor din școli s-a făcut în baza unui act de expertiză emis de Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică.

Menționăm că Grupul Editorial Litera deține și două acte de expertiză de la Agenţia Naţională de Sănătate Publică din 11.02.2020 şi din 25.03.2020, care confirmă expertiza laboratoarelor din străinătate, agenție care eliberase anterior un certificat ce confirma prezența mai mare a plumbului în manualele școlare menționate.

Directorul general al Grupului Editorial „Litera”, Anatol Vidraşcu, a declarat: „Îl vom acţiona în judecată pe fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici, pentru fals în declaraţii, prejudicii morale şi financiare aduse editurii noastre, imediat ce situaţia epidemiologică din Republica Moldova ne-o va permite şi vom anunţa într-un ultim comunicat pe această temă care este decizia instanţei, oricare ar fi aceasta”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT