Manuale „nocive” de educație?

2918
0

Zilele acestea, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) din Republica Moldova a dispus retragerea a două titluri de carte: „Educație pentru societate”, pentru clasele a X-a, a XI-a, și „Științe”, clasa a II-a, de pe băncile elevilor, pe motiv că acestea conțin o concentrație mai mare de plumb decât norma și au un miros puternic de substanțe chimice decât cel admis, a declarat pentru GAZETA de Chișinău, ministrul Corneliu Popovici.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit acestuia, până la o decizie finală, manualele vor fi depozitate în bibliotecile școlare. Directorul general al Grupului editorial „Litera”, Anatol Vidrașcu, califică informațiile de la minister drept o răzbunare măruntă și meschină. Acesta intenționează să dea în judecată ministerul.

Ne-a sunat un părinte la redacție și ne-a semnalat că manualul de „Educație pentru societate” are un miros înțepător, de aceea fiul său este nevoit să-și țină cartea la școală. Sursa ne-a mai spus că și manualul „Științe”, clasa a II-a, are același miros.

Solicitat de GAZETA de Chișinău să spună despre ce manuale este vorba, Valentin Crudu, șeful Direcției învățământ general, MECC din R. Moldova, s-a eschivat să ne ofere detalii deoarece nu se cunosc rezultatele finale de la laboratoare.

Funcționarul ne-a informat că „ministerul s-a autosesizat. Pentru a avea mai multă siguranță în privința titlurilor de manuale despre care am fost sesizați că nu corespund calității, Guvernul a solicitat o expertiză Agenției Naționale de Sănătate Publică și una prin intermediul Camerei de Comerț din R. Moldova. În baza acestor două expertize se va lua o decizie finală. Așteptăm datele oficiale. Iar serviciul juridic al MECC caută deja modalitatea de retragere legală a acestor manuale din școli”.

Cărți cu miros de plumb

Potrivit unor surse demne de încredere, cărțile vizate au fost puse pe băncile copiilor în decembrie 2019. De la aceeași sursă am aflat că pe timpul când MECC era condus de Monica Babuc a fost anunțat un concurs pentru tipărirea manualelor „Educație pentru societate”, pentru clasele a X-a, a XI-a, și „Științe”, clasa a II-a, editate în limbile română și rusă. Licitația a fost câștigată de Editura „Litera”, care a dat cel mai mic preț.

Imediat după primirea cărților, la minister au parvenit mai multe sunete despre mirosul neplăcut al cărților. În plus, au fost reclamate și coperțile subțiri ale manualelor, neindicarea locului de tipărire a cărților și tirajul acestora.

Sursa ne-a mai spus că, de fapt, coperta unei cărți constituie 30% din costul acesteia. Și coperta subțire ar fi primul indiciu care confirmă calitatea proastă a cărților. Coperta subțire scurtează „viața” unei cărți și aceasta poate fi utilă un timp foarte scurt, doi-trei ani, pe când „viața” unei cărți ar trebui să ajungă și până la zece ani.

Potrivit informațiilor de care dispune GAZETA, ministerul a cerut explicații Editurii „Litera”, care a câștigat tenderul.

Am aflat că rezultatele unui test de laborator, de pe lângă MAI, transmise Ministerului Educației, au arătat că concentrația de plumb din cerneala folosită la manuale ar fi depășit norma.

Două loturi de carte sunt retrase din școli

Ministrul Educației, Corneliu Popovici, a declarat pentru GAZETA de Chișinău că ministerul a depistat că unele manuale prezintă semne vădite de necorespundere cu cerințele caietului de sarcini din cadrul licitației.

E vorba de două titluri de carte: „Educație pentru societate”, manual pentru clasele a X-a și a XI-a, și „Științe”, manual pentru clasa a II-a. Am transmis aceste manuale la expertiză. Presupunerile noastre s-au confirmat. În manualul „Educație pentru societate”, clasele a X-a, a XI-a, ponderea plumbului este mai mare decât norma. Și al doilea manual, pentru clasa a II-a, conține un miros mai puternic decât cel admis de normele sanitare, anume la indicii organoleptici și odorimetrici, adică miros specific de substanțe chimice”.

Ministrul nu a putut să ne ofere cifre despre numărul cărților care va fi retras din școli, dar ne-a spus că retragerea cărților de la elevi deja s-a început. Acestea vor fi depozitate în bibliotecile școlare până va fi luată o decizie finală, deoarece sănătatea copiilor e importantă.

Întrebat de GAZETA de Chișinău, de ce în aceste manuale lipsește indicarea tipografiei la care au fost tipărite cărțile și tirajul acestora, Ministrul Popovici a spus că aceasta este o altă problemă la care ministerul lucrează la etapa actuală.

Popovici: „În descrierea CIP a Camerei Naționale a Cărții informația indicată este falsă”

Descrierea și cifrele indicate în casetele tehnice ale manualelor respective sunt false. Combinatul poligrafic din Chișinău indicat în cărți nu a tipărit acest tiraj. Există suspiciunea că manualele au fost tipărite în afara Chișinăului. Respectiv, falsul a fost făcut de către editură”, ne-a informat ministrul Popovici.

El ne-a mai relatat că șeful Fondului Special pentru Manuale, de pe lângă minister, Gheorghe Gârneț, a fost demis și schimbat consiliul de evaluare a manualelor, „pentru ca asemenea acțiuni să nu mai fie admise, chiar dacă sistemul s-a cristalizat timp de zeci de ani”.

Ministrul Educației ne-a mai informat că ministerul a solicitat o expertiză din partea Camerei Naționale de Comerț a Moldovei, care va demonstra calitatea manualelor tipărite.

Coperta nu este din carton, dar din hârtie cretată. Dacă deschizi această carte de patru-cinci ori, rămâi fără copertă. Și credem că acest lucru a fost făcut intenționat. Odată ce cartea își pierde coperta, e nevoie de tipărirea unui alt tiraj peste un an. În acest caz, perioada de existență a unui manual se reduce considerabil. E inadmisibil. Vom cere explicații din partea editurii, deoarece și la acest capitol, editura a încălcat prevederile din caietul de sarcini care a fost înaintat în cadrul licitației”, a conchis ministrul.

Plumbul nu se mai folosește în tipografii de vreo 40 de ani”

Directorul general al Grupului editorial „Litera”, Anatol Vidrașcu, califică informațiile de la minister drept o răzbunare meschină, deoarece a contestat rezultatele unei licitații organizate de Ministerul Educației, pe când Popovici nu era ministru.

Manualele au fost tipărite la tipografia „Rotografica” din Serbia, unde se tipăresc cărți și manuale pentru multe state din lume, inclusiv din România. Chestia asta cu plumbul e nostimă. Plumbul nu se mai folosește în tipografii de vreo 40 de ani. Plumbul nu are miros. Și nu poate fi mirosit răsfoind paginile.

În timpul apropiat, vom primi un act de la un laborator din România și-l vom transmite ministrului, pe care-l vom da în judecată. Pentru că e un act iresponsabil și neserios din partea lui că face asemenea declarații și atentează la buna reputație a editurii. Vom acționa ministerul în judecată. Va fi un proces internațional, deoarece sunt lezate drepturile și numele unei tipografii din UE, ale Editurii Litera și ale Ministerului Educației”, a spus, pentru GAZETA, Vidrașcu.

Vidrașcu ne-a informat că a explicat ministerului și despre coperta manualelor respective. „În caietul de sarcini era specificat că aceasta trebuia să fie din hârtie cretată cu greutatea de 220 de grame. S-a folosit carton cretat dublu, cu greutatea de 250 de grame. Și acest carton nu crapă. Este expertiza tehnică care poate verifica acest lucru. Normal ar fi ca un manual să fie folosit un an, pentru că în ele se adună diferite bacterii.”

Anatol Vidrașcu a confirmat pentru GAZETA că în caseta manualelor nu este indicată tipografia și tirajul manualelor deoarece este un secret comercial al editurilor, practicat de editurile lumii.

Este adevărat că, atunci când am cerut descrierea cărții la Camera Națională a Cărții, am indicat Combinatul poligrafic din Chișinău, dar, deoarece acolo nu era nici hârtie, nici capacitatea de a tipări, am tipărit în altă parte, fără a indica tipografia”, a explicat Vidrașcu.

CNA-ul, sesizat la indicația lui Chicu

Olga Țîju, șefa Direcției evaluare instituțională, CNA, a spus pentru GAZETA că CNA a fost sesizat despre acest caz de către premierul Chicu. „Nu pot oferi detalii, deoarece procedura de evaluare este în lucru. Se aplică instrumentul de evaluare a riscului de corupție și examinăm nu doar procedura de achiziții, dar, în linii generale, cadrul normativ, ce factori coruptibili derivă din procedura stabilită și aplicată.”

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE