Oamenii de artă pe timp de pandemie! Unii și-au amânat concertele și spectacolele, iar alții expozițiile din Asia

2091
0

Unii artiști au fost nevoiți să-și amâne concertele și spectacolele cu biletele deja vândute, iar alții să anuleze expoziții de artă din Asia. Oamenii de artă, însă, continuă să muncească chiar și în această perioadă dificilă pentru toți. Unele proiecte fiind lansate on-line, iar altele – amânate pentru anul viitor. Interpreta Cristina Scarlat se află în izolare, împreună cu familia sa, de câteva săptămâni. „Revenisem dintr-o scurtă vacanță, iar după câteva zile R. Moldova a intrat în carantină. În acel moment, lucram la minimum trei proiecte serioase. Totul s-a amânat pentru anul viitor, sper să fim toți sănătoși”, susține artista. 

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Cristina spune că, urmare a pandemiei, au avut de suferit proiectele artistice în care era implicată. „Sigur, au amorțit toate proiectele, am înghețat absolut totul. Nu știu ce o să fie mai departe, dar acum stăm pe loc. Ce putem să facem on-line, facem. Încerc să mă calmez, să mai așez din gândurile mele, mai reflectez. Cu speranța că am să am ocazia să scot proiectele mele în fața Măriei sale publicul”, adaugă Cristina.

Dincolo de momentele neplăcute ale acestei epidemii, artista încearcă să petreacă cât mai mult timp alături de familie. „Primele zile am dormit, am recuperat nopțile nedormite timp de 20 de ani. Petrec timpul extraordinar de bine alături de familia mea. Am o adevărată prietenie cu copiii mei – Sofia și Ion, nu duc lipsă de comunicare. Deci, nu reușesc să mă gândesc la lucruri triste. Deocamdată, savurez această pauză. Această odihnă impusă. Mă încarc cu putere pentru ceea ce urmează, sper să nu fie un scenariu trist”, e optimistă artista.

„Pandemia m-a afectat financiar nu doar pe mine, ci pe toată lumea. Nu știm ce va fi mâine. Nu sunt genul de om care agonisește. Dar unde să agonisești în țara noastră. Nu ai cum să lași bani deoparte pe ziua cea neagră. Totuși, încerc să privesc pozitiv la ziua de mâine și să evit știrile negative”, conchide Cristina Scarlat.

Adrian Ursu era într-o vizită planificată în SUA când a început pandemia. După ce a revenit acasă, artistul s-a izolat alături de familia sa. „Inițial, fetița noastră a plecat la bunici pentru două săptămâni. După ce a revenit, ne-am implicat în diverse activități. Am descoperit lucruri noi la fetița noastră. Prima dată în șapte ani am jucat fotbal în curtea casei. Nu mă plictisesc. În această perioadă gătim cu soția, experimentăm cu rețetele și de două săptămâni lucrăm cot la cot în echipă. Sunt mai liber și o ajut pe soția în domeniul ei de activitate. Eu – promovare, ea în plămădit, copt. Dedic timp rețelelor sociale și comunicării cu oamenii, care mă urmăresc. Încerc să-i încarc pe oameni cu emoții pozitive. Să promovez produsele din Moldova și primesc o energie pozitivă de la faptul că îi ajut pe oameni. M-am documentat mult despre ceea ce se întâmplă în lume în această perioadă de timp. Ar trebuim să chibzuim ceea ce facem și să ne schimbăm. Așa cum a fost nu va mai fi”, susține artistul.

arhiva personală, artistul Adrian Ursu în timpul izolării
arhiva personală, artistul Adrian Ursu în timpul izolării

Adrian Ursu a precizat că avea în plan o serie de evenimente pentru această primăvară.„Majoritatea evenimentelor au fost amânate. Unele au fost amânare pentru o dată concretă, altele încă nu. Acum nu am niciun fel de venit, ceea ce înseamnă că pun pe pauză orice proiecte care necesită investiții mari. O să mă axez pe proiecte cu investiții mai puține. Rămân cu speranța că în iulie și august să reîncepem evenimentele și concertele. Este bine să ne ajutăm și să fim pozitivi. Îndemn pe toată lumea să se ajute reciproc, mai ales pe ceilalți membri ai familiei”, a adăugat artistul.

„M-am apucat de alte proiecte, care așteptau la rând. La etajul doi al casei mele am un mic studiou unde acum îmi petrec timpul, asta după doi ani de când nu am intrat acolo. Și continui proiectele începute anterior. Unul dintre acestea – Adrian Ursu și Orchestra. Sunt deja gata cinci melodii noi de muzică populară. Scriu melodii noi de muzică ușoară și le duc la bun sfârșit pe cele care nu au fost lansate”, remarcă artistul. 

Pe timp de pandemie, toate spectacolele au fost amânate. Actorii stau în case, așteptând în speranța că vor veni vremuri mai bune. Actrița și fondatoarea Teatrului Popular, Victoria Roșca, spune că pandemia a găsit-o chiar pe scena teatrului. „Urma să jucăm a doua zi de premieră a spectacolului nostru „Urme de baltag”, la care s-a muncit cam patru luni. Aveam toate biletele vândute, sala închiriată, sunet, costume, lumini… Cel mai mult are de suferit teatrul, pentru că a rămas cu datorii față de echipa artistică, plănuisem ca, după câteva spectacole jucate, să plătesc scenograful și dramaturgul, dar…”, relevă actrița.

Victoria Roșca spune că nu era unicul spectacol amânat, care avea toate biletele vândute. „Am fost nevoiți să amânăm două spectacole cu toate biletele vândute. Urma să jucăm câteva spectacole înaintea sărbătorilor pascale, dar și să organizăm un spectacol teatralizat – „Un an de Teatru Popular”, pe 6 aprilie. Noi tare sperăm ca publicul să înțeleagă că, din toată situația asta, are enorm de suferit arta, teatrele, artiștii în general. Noi suntem un teatru pe cont propriu, fără susținere de la stat, sedii și altele. Iar acum, mă tem să nu ne înecăm la mal”, rezumă Victoria.

arhiva personală, actrița Victoria Roșca în timpul izolării
arhiva personală, actrița Victoria Roșca în timpul izolării

Actrița este și fondatoarea unui vlog popular pe rețelele sociale, unde este urmărită de peste 400 mii de persoane. „Vizualizările sunt în creștere. Lumea stă acasă și ne urmărește. Lucrăm și asupra scenariului unui serial, pe care urma să-l filmăm în mai-iunie și să fie difuzat în toamnă. Acum suntem nevoiți să facem un alt grafic al filmărilor. Numai că nu știm pe când. Situația e tare incertă”, notează Victoria.

Victoria Roșca încearcă să caute soluții la problemele financiare care ar putea apărea ulterior. „Urma să semnez câteva contracte în martie. Acum, nu mai știu care le va fi soarta. Căutăm parteneri pentru serial, din păcate, nu răspunde nimeni la emailuri. Sunt un om pozitiv, am reușit să revin la o idee mai veche. În curând lansez magazinul meu online. Sper să găsim soluții și cu teatrul. Mă salvează Instagramul și oamenii care au trecut la vânzări pe on-line. Dar nu toți artiștii au comunitate și nu toți artiștii lucrează în publicitate. Unii trăiesc doar din spectacole și evenimente”, conchide actrița. 

Constantin Botezat este un tânăr pictor din Republica Moldova, care a reușit să-și expună operele de artă în expoziții din întreaga lume, inclusiv la Hollywood. Locuiește în Marea Britanie de câțiva ani, dar pandemia îl ține în Moldova. „Revenisem pentru o perioadă în Moldova, iar pandemia mi-a dat planurile peste cap. Îmi organizasem detaliat prima jumătate a anului 2020. Preconizasem o călătorie în Turcia la sfârșitul lunii martie și una în Japonia pentru luna mai, unde urma să organizez câteva expoziții de artă. Din cauza pandemiei, toate aceste proiecte artistice au fost afectate și sunt amânate deocamdată”, recunoaște Constantin. 

arhiva personală, pictorul Constantin Botezat în timpul izolării
arhiva personală, pictorul Constantin Botezat în timpul izolării

Tânărul pictor spune că a economist pe parcursul anilor și speră să facă față tuturor proiectelor. „Cu siguranță, este o perioadă dificilă pentru oamenii de artă, în special pentru cei care fac pictură de șevalet full-time. Spre fericirea mea, am câteva proiecte de design în paralel, care mă ajută să fac față presiunii. Acest lucru, însă, nu-mi micșorează din dorința de a continua să creez și să dezvolt proiecte artistice noi. Pe parcursul ultimilor ani de studiu am avut șansa să-mi păstrez o mare parte din bursele mele, iar acest lucru îmi permite să fac față tuturor proiectelor”, spune Constantin.

„Sunt recunoscător pentru faptul că sunt în siguranță, alături de familia mea. Ultimii cinci ani din viața mea au fost extrem de activi, în care am studiat arta în mai multe țări din Vest, iar acest lucru îmi permitea să fiu acasă doar pentru o perioadă limitată. Pentrul că am mai mult timp liber la moment, am decis să studiez mai atent unele domenii de care am fost cointeresat pe parcursul ultimilor ani, precum ar fi fotografia, designul de produs și art management. Am făcut rost de câteva cursuri on-line, care mă vor ajuta să obțin mai multe cunoștințe”, conchide tânărul.

Autor: Ana Sârbu

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE