Interviu cu președintele Asociației Presei Sportive din Republica Moldova, Eduard Ciobanu
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEEvenimentele și știrile sportive se bucură în societatea de azi de o atenție sporită și de o audiență pe măsură. Interesul pentru astfel de turnee de anvergură cum ar fi Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale sau Europene la fotbal adeseori eclipsează evenimente politice și economice majore ce se desfășoară în acel moment; putem constata cu ușurință acest adevăr axiomatic. Totuși, de raporturile cauzale în fenomenologia sportului și de analiza mai aprofundată a acestora se ocupă cu precădere jurnaliștii sportivi. Despre amănunte de un real interes ce țin de domeniul sportului autohton discutăm cu președintele Asociației Presei Sportive din Republica Moldova (APSM), Eduard CIOBANU.
– În condițiile pandemiei COVID-19, toate competițiile sportive au fost sistate. În ce regim se desfășoară activitatea organizației pe care o conduceți?
În prezent, este important ca întreaga societate să se mobilizeze pentru a depăși situația creată ca o consecință a răspândirii coronavirusului. Așa că îndemnăm toată lumea, până la reluarea activităților sportive, să stea acasă, pentru a diminua impactul epidemiei. Cred că, în scurt timp, odată cu creșterea temperaturilor de afară, situația se va ameliora semnificativ. Dacă e să mă refer la Asociația Presei Sportive din R. Moldova, în mod normal această structură se află într-o permanentă activitate, situându-se în mijlocul tumultului vieții sportive, atât pe plan intern, cât și internațional.
– Vă rugăm să specificați care sunt obiectivele principale ale organizației.
Mai întâi vreau să menționez că APSM face parte din Asociația Internațională a Presei Sportive și participă în mod plenar la activitatea acesteia. Asociația Presei Sportive din R. Moldova a fost constituită în anul 1993, cu scopul prioritar de a dezvolta și promova jurnalistica sportivă în republică. De asemenea, asociația organizează seminare, conferințe de presă cu implicarea echipelor sau atleților, preocuparea principală fiind asigurarea unei oglindiri obiective a evenimentelor sportive.
– Care este nivelul jurnalisticii sportive la noi în țară?
Ca să fiu sincer, nu avem motive prea mari de bucurie. Dacă în audiovizual lucrurile se mențin cât de cât la un nivel acceptabil, în presa scrisă situația este mult sub așteptări. Avem un număr mic de adevărați profesioniști. O parte din ziariști nu cunosc la nivelul cuvenit istoria sportului autohton, deci nu pot gestiona corect informația. Chiar și prezentarea știrilor și nivelul de analiză a evenimentelor lasă mult de dorit.
APSM are 64 de membri, inclusiv reprezentanți ai mass-media din stânga Nistrului. Împreună cu Comitetul Național Olimpic și Sportiv sper să ajutăm jurnaliștii acreditaţi să beneficieze de mijloacele oferite de Guvern în vederea deplasării la Jocurile Olimpice. O asemenea practică există începând cu JO de la Londra din 2012.
În curând vom lansa un site sportiv autohton. De asemenea, vom continua editarea revistei sportive Sport în Moldova, un proiect pe care îl realizez timp de 24 de ani. O altă activitate cu care ne mândrim și care ne oferă nouă, jurnaliștilor, dar și suporterilor, clipe de mulțumire de neuitat este organizarea și desfășurarea Olimpiadei APSM, dar şi a turneelor de fotbal la care participă reprezentanți ai mass-media.
În baza acestor întreceri este creată selecționata jurnaliștilor sportivi care ne reprezintă țara la diferite concursuri internaționale oficiale sau amicale. Și avem rezultate cu adevărat notabile. Victorii de-a dreptul răsunătoare!
Astfel, în anul 2014, echipa de fotbal a jurnaliștilor moldoveni, din care fac parte și eu, a câștigat Cupa Europeană. În anii 2017 și 2019, am obținut trofeul principal la Campionatul Țărilor Est-Europene și Balcanice, iar în 2018 am ocupat locul II. De asemenea, anul trecut, formația APSM și-a adjudecat titlul suprem la turneul internaţional de fotbal Media Cup Druskininkai (Lituania), în cadrul căruia au evoluat echipe de jurnaliști sportivi din 11 ţări: R. Moldova, Letonia, Germania, Ucraina, Belarus, Rusia, Armenia, Kazahstan, Egipt, Ungaria și Lituania.
În componența lotului naționalei Moldovei au intrat Alexandru Fosa (Jurnal TV), Veaceslav Burghelea (RTR Moldova), Ion Fuștei (Prime TV), Alexandru Rusu (revista „Sport în Moldova”), Cristian Jardan (Unimedia), Alex Luca (Prime TV), Vladimir Horoshilov (TCB Tiraspol), Andrei Boligar (TV PPT Tiraspol) și eu.
– Sunt niște rezultate impresionante. Din păcate, nu în toate domeniile avem aceeași situație…
Aveți dreptate. Există probleme legate nu doar de baza materială, ci și de mentalitate. Spre exemplu, o bună parte din mijloacele mediatice autohtone nu difuzează știri din sport sau pur și simplu limitează drastic timpul și spațiul acordat acestora, pierzând astfel din audiență. Fiindcă știrile sportive s-au bucurat dintotdeauna de un interes sporit din partea auditoriului, a cititorului. Este bine cunoscut faptul că în anumite zile și împrejurări ziarele cunosc o creștere substanțială de vânzări datorită știrilor sau recenziilor sportive.
Desfășurăm o campanie de informare activă ca patronii și persoanele responsabile de alcătuirea programelor televizate și de radio să conștientizeze aceste lucruri, ca redacțiile de ziare să aibă rubrici de sport permanente. Căci vor avea doar de câștigat, atât mass-media, cât și amatorii sportului. Vreau să aduc mulțumiri speciale acelor difuzori de știri care nu neglijează această tematică, promovând astfel modul de viață sănătos, sportul de masă și cel de performanță.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE