„Biserica nu are hotare în asemenea cazuri”

1225
0
Biserica Sf. Dumitru din Chișinău
Biserica Sf. Dumitru din Chișinău

Mitropolia Basarabiei și Mitropolia Moldovei nu au luat încă decizii privitor la modul în care vor avea loc tradiționalele slujbe dedicate Învierii Domnului, cu sau fără prezența enoriașilor. În prezent, serviciile religioase se oficiază doar cu participarea preotului, a dascălului și a paraclisierului.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Majoritatea bisericilor din R. Moldova s-au conformat deciziilor Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova și au sistat oficierea slujbelor pe perioada stării de urgență pentru a preveni răspândirea epidemiei de COVID-19.

Altele au făcut slujbe bisericești doar cu participarea preotului și a doi cântăreți.

Printr-un comunicat emis de Mitropolia Basarabiei, ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, li s-a adresat slujitorilor Domnului: „În calitatea noastră de preoți ai lui Hristos avem datoria sfântă de a nu înceta săvârșirea Sfintei Liturghii, chiar dacă asta va însemna să o săvârșim în singurătate.”

S-a recurs la această modalitate de slujire, în contextul instituirii de către autoritățile din R. Moldova a Stării de Urgență privind situația alarmantă a infectărilor cu noul virus Covid-19, și în conformitate cu reglementările comunicate de către Patriarhia Română.

Biserica Sf. Dumitru din Chișinău
Biserica Sf. Dumitru din Chișinău

„Fiecare se roagă acasă”

GAZETA de Chișinău a solicitat Protoiereului Petru Buburuz, parohul Catedralei „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din sectorul Buiucani al capitalei, să ne spună cum să se roage creștinii în perioada aceasta cât nu pot merge la biserici.

„Patriarhul României Daniel a spus că așa s-a creat situația și lumea trebuie să stea acasă. Nu avem încotro. Fiecare se roagă acasă. În această perioadă preoții oficiază slujbe religioase, dar la ele nu pot fi prezenți mai mult decât doi-trei oameni”, ne-a mărturisit protoiereul Buburuz.

Protoiereul ne-a spus că în această perioadă nici mărturisirile nu au loc. Protoiereul are doar discuții simple la telefon cu unii oameni în caz de necesitate. În opinia Domniei Sale, mărturisirile nu pot fi făcute la telefon.

Biserica Sf. Dumitru din Chișinău
Biserica Sf. Dumitru din Chișinău

„Mărturisirea e mărturisire. Și nu poate fi făcută la telefon. Preoții oficiază slujbele singuri. Ne rugăm împreună. Biserica nu are hotare în asemenea cazuri. Nu au mai fost cazuri când lumea să fie oprită de a merge la slujbele divine. Dar lumea e speriată, mai ales conducătorii. Slujbele la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” au loc. Doar preoții le oficiază”, ne-a explicat Petru Buburuz.

Parohul Bisericii „Sf. Ierarh Grigorie Palama” din Chișinău a Mitropoliei Basarabiei, Nicolae Crețu, a declarat pentru GAZETA de Chișinău că la oficierea serviciilor divine sunt  prezente doar trei persoane: preotul, dascălul și paraclisierul.

„Cei care nu vor reuși să se împărtășească în perioada postului mare se vor împărtăși și după Paști”, a menționat parohul.

Despre sfințirea bucatelor de Paști, Nicolae Crețu crede că „se vor conveni măsuri speciale pentru sfințirea bucatelor de Paști. Încă nu au fost stabilite, dar este posibil să fie anunțate în curând”.

„După trecerea acestei molime, bisericile vor fi cu ușile deschise”

Parohul bisericii „Minunea Sf. Arhanghel Mihail” din satul Cruglic, raionul Criuleni, Nicolae Ciobanu a spus pentru GAZETA de Chișinău că în biserica de la Cruglic se oficiază în continuare slujbele religioase, doar că acestea au loc numai în prezența a trei oameni – a preotului și a doi cântăreți.

 „După trecerea acestei molime, bisericile vor fi cu ușile deschise și-și vor aștepta enoriașii la împărtășire și mărturisire. Acum recomandăm tuturor să stea acasă pentru a stopa răspândirea virusului.”

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE