Radu Albot, la etapa împlinirilor

1006
0

Parcursul sportiv al lui Radu Albot, cel mai bun tenismen pe care l-a dat vreodată acest meleag, a cunoscut în anul 2019 un salt de-a dreptul fulminant: începând sezonul pe locul 98 în clasamentul ATP, în luna august el se afla deja pe treapta a 39-a a scării ierarhice mondiale. A participat la toate turneele de categoria Masters desfășurate în acel an.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Bineînțeles, cel mai puternic tenismen moldovean din toate timpurile a escaladat acest povârniș al performanței nu dintr-o dată. Și nu într-un an. A perseverat pe acest urcuș începând de la vârsta de opt ani, când tatăl său, Vladimir Albot, îl determină, providențial, să ia racheta de tenis în mână…

La 16 ani, Radu Albot câștigă turneul Masters ce a întrunit opt cei mai valoroși jucători de această vârsta din Europa. Iar în 2015, sportivul nostru care avea atunci 26 de primăveri împlinite, se situează, în premieră, în topul celor mai buni 100 de tenismeni din lume. În 2018, realizează două succese remarcabile la turnee de Grand Slam: accede în semifinala US Open, la proba de dublu, și în turul III la Wimbledon, la individual.

Rezultate de vis

„Anul 2019 este cel mai bun în cariera mea. Sper ca 2020 să fie și mai bun. Sunt mulțumit cu ceea ce am realizat, deși, cu siguranță, puteam să câștig unele meciuri pe care până la urmă le-am pierdut. Deci puteam să mă situez mai sus în ratingul mondial. Dar putea fi și invers. Astfel, în finala de la Delray Beach Open, primul meu turneu ATP pe care l-am câștigat, britanicul Dan Evans a avut trei mingi de meci, și totuși am reușit să-l înving: 3-6, 6-3, 7-6(7). Așa că nu am niciun fel de regrete în acest sens”, a nuanțat Radu Albot.

Este de menționat că în semifinalele acestui prestigios turneu Radu l-a întâlnit pe americanul Mackenzie McDonald, locul 34 ATP, jucătorul nostru impunându-se într-o manieră spectaculoasă cu 3-6, 6-0, 6-0. Apoi veni un alt succes de mare răsunet. La ultimul său turneu din sezonul 2019, Mastersul de la Paris, prin rezultatul demonstrat Radu Albot a calificat reprezentativa Moldovei la prima ediție a ATP Cup, desfășurată în Australia.

„În a II-a etapă Radu urma să se întâlnească cu Roger Federer, nr. 2 mondial la acel moment, și, în caz de înfrângere, Moldova rămânea pe locul 25 în clasamentul pe națiuni, în afara listei celor 24 de țări calificate. Însă, surpriză!, Federer s-a retras din concurs, fiind înlocuit cu Andreas Seppi (Italia), clasat pe locul 74 în ierarhia ATP.

Câștigarea de către Albot a acelui meci, într-o atmosferă de concurență acerbă (scor 7-6, 7-6), a permis accederea selecționatei noastre la Cupa ATP. De remarcat că în următoarea rundă Radu a reușit să-și adjudece un set cu redutabilul Gael Monfils (Franța), nr. 13 ATP (6-4, 4-6, 1-6), iar în faza inaugurală a competiției l-a devansat cu 6-3, 6-2 pe georgianul Nikoloz Basilashvili, numărul 26 mondial. Un parcurs cu adevărat magistral!”, a remarcat Vladimir Albot, tatăl și managerul tenismenului moldovean.

Dor de națională

„Participarea la ATP Cup reprezintă un pas făcut spre Cupa Davis, turneu la care echipa Moldovei va evolua în a IV-a grupă valorică. Posibilitatea de a concura la competiția din Australia ne oferă o ocazie minunată de a ne cunoaște mai bine – mă refer la membrii echipei – și de a acumula o anumită experiență în vederea viitoarelor confruntări pe plan internațional. În general, este o plăcere și o mare onoare să joci sub stindardul țării tale. Mi-a fost dor de echipa națională. Când câștigi, ai emoții de nedescris, căci învingi nu doar pentru tine însuți, ci și pentru o țară întreagă, pe care o reprezinți”, a mărturisit Radu Albot.

Mentalitate de învingător

Afirmația tenismenului nostru că intră pe suprafața de joc întotdeauna doar cu gândul de a câștiga, chiar și în fața unor cerți favoriți, își găsește o demonstrație strălucită în rezultatele arătate. Și nu trebuie să mergem departe. Astfel, în luna martie 2019, în cadrul ATP Masters Miami Open, Radu Albot smulge un set în duelul cu legenda tenisului, elvețianul Roger Federer, la acel moment nr. 5 mondial, scor 6-4, 5-7, 3-6.

În aceeași lună, compatriotul nostru obține o victorie strălucită la Indian Wells asupra italianului Fabio Fognini, nr.17 ATP: 6-0, 7-6(4). Apoi la turneul de Mare Șlem de la Roland Garros, Radu Albot reușește calificarea în runda a II-a. La ATP Basel îl învinge cu 2-6, 6-3, 6-4 pe nr. 33 mondial Dusan Lajovic (Serbia). În cadrul Open-ului de la Cincinnati, desfășurat în luna august, trece de nr. 18 ATP, renumitul Marin Cilic (Croația): 6-4, 7-6 (6). În aceeași lună, la ATP Montreal se impune în fața lui Gilles Simon (Franța), nr. 34, cu 6-4, 6-2.

Palmaresul lui R. Albot este impunător: și-a adjudecat 14 turnee de seria Futures, la individual, și 12 – la dublu. Este învingător la 14 turnee (simplu) și 15 (dublu) de seria ATP Challenger Tour. De asemenea, accede în semifinala US Open, perechi, și câștigă turneul ATP Delray Beach Open. Este primul tenismen din R. Moldova care a cucerit un titlu ITF; și este unicul care a acces pe tabloul principal al unui turneu de seria Grand Slam și care a cucerit un titlu ATP. În prezent, se află în top-50 al celor mai buni tenismeni de pe mapamond.

Vrem să credem, și avem toate motivele să o facem, că lista acestor victorii impresionante urmează a fi completată. „Sunt aproape sigur că mă voi califica la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. Voi căuta să ajung acolo în formă maximă”, spune încrezător numărul 1 al tenisului autohton. Iar noi nu vom exagera nicio iotă, afirmând că Radu Albot s-a constituit într-un exemplu demn de urmat pentru toți jucătorii noștri de tenis, de la mic la mare, pentru sportivi în general, prin determinarea, caracterul și inteligența de care dă dovadă în teren și în afara acestuia.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE