Liberali de sacrificiu

2170
0

După succesul moțiunii de cenzură de săptămâna trecută, Președintele Klaus Iohannis a desemnat același candidat la funcția de prim-ministru: Ludovic Orban. Membrii cabinetului proaspăt demis se regăsesc, fără excepții, pe lista propusă de liderul PNL Parlamentului României. Comisiile de specialitate se vor întruni pe 17-19 februarie, votul Camerelor fiind programat pentru 24 februarie.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

De bună seamă, Parlamentul nu va acorda vot de încredere “noului” guvern. Marcel Ciolacu, Președintele Camerei Deputaților, a numit procedura “mascaradă”. O definiție exactă, chiar dacă ieșită din gura unui PSD-ist, și asta pentru că toată lumea știe că lista nu va trece. Căci vor vota împotrivă atât cei care au înaintat moțiunea, cât și, aproape sigur, o parte din liberali. Unii PNL-iști au și declarat-o public.

 Corul cvasiunanimității e animat de ideea anticipatelor. Se pare că toți își doresc alegeri parlamentare înainte de termen, doar că din varii motive. Corabia liberală rătăcește în nebuloasa sondajelor, care dau PNL câștigător cu până la 45%. OUG-le adoptate în ultimele luni au arătat clar intenția liberalilor. Ultima picătură a fost ordonanța care prevedea alegerea primarilor în două tururi.

După un an atât de dezastruos, PSD nu putea accepta să rămână fără pârghii mai ales în județele controlate timp de decenii. Dislocați din bazinul lor electoral, fără primari și baroni locali influenți, social-democrații ar dispărea de pe scena politică românească. De aici, moțiunea.

La rândul lor, noii lideri PSD mizează pe mobilizarea exemplară a electoratului dintotdeauna, cu atât mai probabilă cu cât anticipatele ar putea fi organizate odată cu alegerile locale. La asta se adaugă și legile propulsate de PSD în ultimele luni, măsuri populiste nesustenabile bugetar, dar bun instrument propagandistic în cazul în care o eventuală majoritate PNL nu le va putea îndeplini sau le va anula în viitorul legislativ.

Apoi, aflarea îndelungată în opoziție le-ar oferi social-democraților șansa de a-i discredita pe liberali și de a le specula toate erorile, chit că resursele media ale partidului sunt uriașe. E aproape sigur că PNL va greși, și nu o singură dată, deși, pentru moment, pare a fi partidul cu programul cel mai articulat și cu oamenii cei mai potriviți pentru o guvernare în stil (ceva mai) european a țării.

În conjunctura dată, nu este limpede ce urmăresc cu adevărat celelalte partide. USR este măcinat de conflicte interne și cade în sondaje, dar susține anticipatele. UDMR îmbină în continuare interesul îngust de partid cu resentimentul etnic. PMP zice că “nu se teme de alegeri”, dar e sigur că acestea “vor adânci criza politică”. Adică vor scoate PMP din legislativ, explică sociologii.

Încrederea PNL în victorie pare a fi întemeiată, iar hotărârea cu care promovează ideea de anticipate dă dovadă de curaj politic. Un singur factor nu e luat în considerație de Iohannis & Co: ce dacă “hai sictirul” românesc lasă din nou acasă vreo 20 la sută din electorat? Mai ales că scrutinul anticipat se va organiza, cel mai probabil, în plin sezon estival?

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE