„Suvorov este un nume străin pentru noi”

1048
0
Octavian GOGA, Sursa: radioromaniacultural.ro
Sursa: radioromaniacultural.ro

Socialiștii din Consiliul Municipal Chișinău vor să redenumească strada Octavian Goga din capitală, în strada A.V. Suvorov

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Un demers în acest sens a fost înaintat de președintele fracțiunii PSRM, Serghei Afanasenco și președintele A.O. „Fraternitatea Cadeților”, Serghei Nazarenco, asociație care are drept obiectiv promovarea intereselor minorităților naționale, potrivit Biroului de Relații Interetnice, scrie deschide.md.

În acest sens, șefa Direcției arhitectură, urbanism și relații funciare, Svetlana Dogotaru, a început procesul de modificare a străzii. Aceasta a solicitat tuturor fracțiunilor din CMC să înainteze câte un membru în componența nominală a comisiei nominalizate, în scopul introducerii modificării în regulamentul propriu-zis și a reactualizării acestuia.

GAZETA de Chișinău le-a solicitat unor oameni politici și scriitori să comenteze inițiativa socialiștilor.

Arcadie Suceveanu, poet, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova: „Prin această acțiune socialiștii încearcă să pună în aplicare programul lor de schimbare a simbolisticii naționale. Eu sunt șocat, stupefiat și oripilat de această veste. Consider că este o blasfemie. Oamenii de cultură, noi, scriitorii, vom protesta prin toate metodele. Ce are Suvorov cu noi? Ce a eliberat Suvorov? Suvorov este un nume străin pentru noi, pentru spiritul nostru, pentru istoria noastră. El e bun în Rusia lor. Să numească acolo toate străzile în numele lui Suvorov”.

Vitalie Ciobanu, scriitor, publicist: „Intenția socialiștilor de a redenumi strada Octavian Goga în „Alexandr Suvorov” este o diversiune. Dodon și PSRM sunt incapabili să scoată Republica Moldova din criza profundă în care ne-a aruncat regimul Plahotniuc (prin contribuția lui Dodon însuși), să rezolve gravele probleme de gestiune a capitalei – căci pentru asta a fost votat Ceban! –, și au decis, într-un an electoral, să meargă pe panta confruntărilor interetnice, să incite spiritele, să încalece mârțoaga geopolitică. Previzibil. Suvorov a fost un general sangvinar, care a luptat să extindă fruntariile imperiului rus pe seama altor popoare, inclusiv a românilor. A fost un măcelar, un călău, și-a mânat la moarte soldații în numele unor scopuri expansioniste.

Fiindcă n-am reușit să revenim la normalitate, restaurația sovietică își recapătă suflul. Până nu vom construi o solidaritate a tuturor cetățenilor acestui stat în jurul valorilor naționale și democratice, monștrii trecutului se vor întoarce mereu”.

Pavel Filip, presedintele PDM: „Considerăm că autoritățile din Chișinău trebuie să vină cu soluții concrete pentru adevăratele probleme din oraș: infrastructură (drumuri, parcări etc.), curățenie, construcții neautorizate ș.a.m.d., nu să se ocupe de chestiuni care dezbină societatea. Cei care locuiesc sau activează pe strada Octavian Goga, indiferent de denumirea acesteia, vor drumuri asfaltate, trotuare, iluminat stradal, salubritate etc. Deși redenumirea străzii e prerogativa CMC, primarul capitalei nu trebuie să uite că a promis în campanie că se va ocupa de probleme concrete, nu de chestiuni care vizează limba, istoria, geopolitica”.

Vasile Nedelciuc, deputat în primul Parlament democratic al Republicii Moldova:

„E o nebunie întreagă. Vorba lui Shakespeare: „Mi-s ochii plini de lacrimi, dar n-am orbit ca să nu-mi văd dușmanii”. E un rezultat al fărădelegilor, al ideii noastre de pe parcursul ultimilor 20-30 de ani. Dacă s-a ajuns ca statul să fie condus de niște oameni care vor să schimbe până și denumirile străzilor, atunci e trist de tot. E o mizerie, e regretabil și e păcat că am ajuns aici. Dar atâta vreme cât oamenii din societatea noastră consideră că e normal să-i conducă Igor Dodon, și să avem primari ca Ilan Șor și ca Renato Usatâi, atâta vreme cât preferă să se închine la aceiași lei la care s-au închinat în trecut, atunci e explicabil de ce cei mai mulți tineri talentați pleacă. Și tot mai mulți oameni doresc să fugă din țara asta”.

Victoria Popa

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE