Măsurile de construire a unei economii dezvoltate, discutate de premierul Dorin Recean și Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni

252
0

Construirea unei economii dezvoltate, reziliente și competitive, care să asigure creșterea economică și accesul la piața internă a Uniunii Europene, a fost principala temă abordată la întrevederea dintre prim-ministrul Dorin Recean și Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Prim-ministrul moldovean a subliniat că, în anul curent, Guvernul de la Chișinău își va concentra eforturile asupra promovării unor politici macroeconomice orientate spre stabilitate și reforme, care să favorizeze redresarea și o creștere economică sustenabilă. În context, Dorin Recean și-a exprimat recunoștința pentru asistența acordată de Uniunea Europeană statului moldovenesc, în special pentru sprijinul financiar anunțat de 250 de milioane de euro.

În discuție, premierul Dorin Recean l-a informat pe oficialul european despre Planul de creștere economică al Guvernului, bazat pe intervenții concrete, menite să sprijine aderarea Republicii Moldova la piața internă a Uniunii Europene.

„Ne dorim să dezvoltăm un model economic aliniat la cel european, axat pe digitalizare, inovații, eficiență energetică și economie verde, dar și un mediu de afaceri favorabil și predictibil”, a declarat premierul.

Oficialii au mai vorbit despre Programul de reformă economică 2024-2026, prezentat la începutul anului curent de către Republica Moldova, pentru prima dată după acordarea statutului de stat candidat pentru aderare.

Alte subiecte care au fost puse în discuție au vizat Platforma de parteneriat pentru Republica Moldova și organizarea, anuală, a conferințelor ministeriale la nivel înalt pentru a mobiliza resurse, a evalua rezultatele și a stabili noi priorități de sprijin. Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a încurajat Guvernul să continue realizarea agendei de reforme și a dat asigurări referitoare la sprijinul necesar în acest sens.

În cadrul întrevederii, premierul a menționat că așteaptă o evaluare pozitivă a cererii Republicii Moldova de aderare la Spațiul Unic de Plăți în Euro, depusă la Consiliul European de Plăți în ianuarie 2024, care reprezintă un pas esențial în direcția integrării economice și politice europene.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE