Protestul artiștilor pentru redeschiderea instituțiilor de cultură pentru spectatori

1161
0
Protestul artiștilor. 4 februarie 2021

Rămași fără dreptul de a-și prezenta spectacolele pe scenă, cu spectatori, artiștii au protestat în fața Palatului Național „Nicolae Sulac”, cerând redeschiderea sălilor de concert pentru a-și putea continua munca. Muzicienii se simt discriminați.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Artiștii s-au adunat joi, 4 februarie, în fața Palatului Național „Nicolae Sulac” pentru a solicita Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică să le permită să activeze în aceleași condiții în care lucrează instituțiile de teatru din R. Moldova. „Noi salutăm decizia de a permite spectacolele de teatru, dar considerăm că e o discriminare totală pentru Filarmonică, Palatul Național și Sala cu Orgă – să fim restricționați în continuare, deoarece suntem în stare să organizăm spectacole cu aceleași măsuri de protecție anti-virus”, declară Mihail Agafița, directorul artistic al Filarmonicii.

Instituțiile culturale au expediat la mijlocul lunii ianuarie demersuri către autorități, dar n-au primit niciun răspuns. Aceștia se simt ignorați. „Nu există niciun răspuns. Suntem absolut ignorați. Nici n-ai cu cine să vorbești. Nimeni nu răspunde. Nu știm absolut nimic”, spune Mihail Agafița.

De ce protestează artiștii?

Am venit să protestez împotriva deciziilor incompetente luate de factorii noștri decizionali. Să cer să nu mai fie discriminați muzicienii. În timp ce toate barurile, restaurantele sunt pline, unde măsuri de prevenire a covid-ului nu prea există, să ții doar sălile de concert închise mi se pare aberant”, spune pianistul Marcel Lazăr, fondatorul „Moldo Crescendo”.

Ce înseamnă pentru un artist scena? „Viața și sursa de existență”, răspunde Marcel Lazăr.

Din ce trăiți? „Din micile economii pe care le-am făcut. Din proiectele pe care am reușit să le fac online. Din bunătatea unor oameni care m-au susținut pe timp de pandemie”, spune Marcel.

CITIȚI ȘI: „Lasați-ne să lucrăm!” – De ce nu se deschid toate instituțiile de cultură pentru spectatori?

Petru Rastrașanu, contrabasist în Orchestra simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, vrea ca autoritățile să le permită să cânte în fața oamenilor. „E stupid că altor instituții culturale li se permite activitatea, iar nouă – nu. În luna decembrie am stat acasă și nu am făcut absolut nimic. Avem aceleași drepturi. Avem de plătit utilitățile, de întreținut familiile. Avem salarii mizere: în medie, primim patru mii de lei. Râd și curcile. Suntem marginalizați”, se plânge Petru. Tânărul susține că timp de trei luni a muncit în calitate de vânzător de fructe și legume.

De ce vă ignoră autoritățile?

Ne-am adresat. Nu avem niciun răspuns. Rămânem tot acolo unde suntem. Teatrele funcționează, alte structuri funcționează, dar artiștii/muzicienii care au săli de concerte nu așa de pline, care respectă toate măsurile anti-epidemice, nu activează”, răspunde compozitorul Marian Stârcea.

N-am primit niciun răspuns. Sunt promisiuni la telefon că, de fapt, Comisia se va întruni și probabil că se vor redeschide. Noi suntem foarte cuminți, pașnici. Pur și simplu, ne cerem drepturile”, răspunde Svetlana Bivol, directoarea Filarmonicii.

Sala cu Orgă are 140 de angajați, iar Filarmonica – 250, dintre care 180 sunt artiști.

Starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită până la 15 februarie 2021.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE