Șahiștii Magnus Carlsen și Kateryna Lahno s-au impus la Memorialul Steinitz

997
0

Șahistul norvegian Magnus Carlsen, campion mondial en-titre, și-a adjudecat trofeul principal disputat în cadrul Memorialului W. Steinitz, competiție desfăşurată online. La feminin, s-a impus reprezentanta Federației Ruse, Kateryna Lahno, de origine ucraineană. De menționat că Lahno este campioană mondială la blitz și dublă campioană europeană, primul titlu continental câștigându-l la vârsta de doar 15 ani, în 2005, la Chișinău.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Turneul consacrat memoriei primului campion mondial, Wilhelm Steinitz, s-a desfășurat în perioada 15-17 mai curent și a fost organizat de Federaţia Internaţională de Șah (FIDE) şi platforma Chess24.

La întreceri au participat câte 10 mari maeștri (Grosmeister), la probele de masculin și feminin. Magnus Carlsen a învins detașat, acumulând 12 puncte din 18, fiind urmat în clasament de rușii Daniil Dubov (10 p.) și Piotr Svidler (9,5 p.).

O luptă mult mai strânsă a avut loc în cadrul turneului feminin. Câștigătoarea Kateryna Lahno a acumulat același număr de puncte (12) ca și Lei Tingjie (China), învingând-o într-o partidă suplimentară, numită „Armaghedon”: șahistul ce joacă cu piesele albe are 5 minute la dispoziție, iar oponentul lui cu un minut mai puțin, însă primul este obligat să câștige partida pentru a-și demonstra întâietatea. Pe treapta a III-a a podiumului de premiere a urcat kazaha Jansaia Abdumalik (11,5 p.).

În conformitate cu regulamentul, durata meciurilor nu a depășit trei minute, cu două secunde suplimentare pentru fiecare mutare.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE