Șahiștii Magnus Carlsen și Kateryna Lahno s-au impus la Memorialul Steinitz

695
0

Șahistul norvegian Magnus Carlsen, campion mondial en-titre, și-a adjudecat trofeul principal disputat în cadrul Memorialului W. Steinitz, competiție desfăşurată online. La feminin, s-a impus reprezentanta Federației Ruse, Kateryna Lahno, de origine ucraineană. De menționat că Lahno este campioană mondială la blitz și dublă campioană europeană, primul titlu continental câștigându-l la vârsta de doar 15 ani, în 2005, la Chișinău.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Turneul consacrat memoriei primului campion mondial, Wilhelm Steinitz, s-a desfășurat în perioada 15-17 mai curent și a fost organizat de Federaţia Internaţională de Șah (FIDE) şi platforma Chess24.

La întreceri au participat câte 10 mari maeștri (Grosmeister), la probele de masculin și feminin. Magnus Carlsen a învins detașat, acumulând 12 puncte din 18, fiind urmat în clasament de rușii Daniil Dubov (10 p.) și Piotr Svidler (9,5 p.).

O luptă mult mai strânsă a avut loc în cadrul turneului feminin. Câștigătoarea Kateryna Lahno a acumulat același număr de puncte (12) ca și Lei Tingjie (China), învingând-o într-o partidă suplimentară, numită „Armaghedon”: șahistul ce joacă cu piesele albe are 5 minute la dispoziție, iar oponentul lui cu un minut mai puțin, însă primul este obligat să câștige partida pentru a-și demonstra întâietatea. Pe treapta a III-a a podiumului de premiere a urcat kazaha Jansaia Abdumalik (11,5 p.).

În conformitate cu regulamentul, durata meciurilor nu a depășit trei minute, cu două secunde suplimentare pentru fiecare mutare.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT