Fără piețe agricole, dar cu vânzări online! Cum se descurcă producătorii locali pe timp de pandemie

2575
0

De aproape două luni, toate piețele agricole au fost închise din cauza pandemiei COVID-19. Micii producători au fost nevoiți să se reinventeze. Mulți dintre ei au început să vândă pe rețelele sociale, unde au fost create grupuri speciale de susținere a producătorilor locali. Unii reușesc să-și acopere cheltuielile, pe când alții rămân cu datorii.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Autor: Ana Sârbu

Familia Puiu din satul Răculești, raionul Criuleni, cultivă legume de 15 ani. Pe cele aproape 5 hectare pe care le dețin, Nicolae și Maria Puiu irigă cartofi, morcov și sfeclă roșie. Potrivit familiei din Răculești, datorită irigării, legumele pe care le cultivă sunt de calitate înaltă.

Cuplul din Răculești este ajutat de cei doi feciori, plecați la muncă peste hotare. De vânzările online se ocupă fiul Eduard, care ne-a povestit despre mica afacere a familiei sale. „Locuind în sat, nu prea sunt oportunități de a dezvolta un alt tip de afacere și chiar dacă există, investițiile sunt mult mai mari. Pe parcursul anilor, afacerea s-a dezvoltat. Desigur, am muncit și investit mult. În unii ani, am înregistrat și pierderi mari”, a precizat Eduard Puiu.

Potrivit familiei Puiu, în anii cu pierderi financiare ar avea nevoie de ajutorul statului. „Din păcate, nu avem susținere din partea statului pentru a supraviețui. De exemplu, anual, se majorează prețul apei pe care o utilizăm la irigare. Investim zeci de mii de lei doar pentru irigarea plantelor, ceea ce este foarte greu. Avem datorii încă de anul trecut. Dacă nu le achităm, nu o să mai putem iriga plantele. Persoanele de la guvernare promovează importul de legume, iar acest lucru ne afectează negativ. Mai ales pe oamenii din sate”, spune fiul.

Produsele familiei Puiu din satul Răculești
Produsele familiei Puiu din satul Răculești

Din cauza pandemiei, familia Puiu din Răculești înregistrează pierderi foarte mari. „În acest an, din cauza virusului, nu avem oportunitatea de a ne vinde produsele ca de obicei. Piețele agricole sunt închise. Produsele deja își pierd din calitate, deoarece nu avem unde să le vindem. Pierderile estimate ajung la 50-60 mii lei, ceea ce este mult pentru noi. Probabil, suma va fi mult mai mare, pentru că avem multe produse și nu avem cum să le vindem pe toate”, a adăugat Eduard.

Cei doi fii încearcă să promoveze intens legumele pe rețelele sociale. „Până acum am încercat să vindem online, ceea ce este mai bine decât deloc. Este mai costisitor, din cauza livrărilor, dar în schimb ne facem mai mulți clienți. Oamenilor le plac produsele și mai comandă”, a conchis Eduard Puiu. 

Familia Lefter din localitatea Sărata Nouă, raionul Leova, deține o seră cu o suprafață de 2000 m2. Galina și Costel Lefter fac de 20 de ani agricultură. „Soțul se ocupă de agricultură din copilărie, încă bunicii lui cultivau legume. Până acum cinci ani, noi am locuit în comuna Matca din județul Galați, unde se află cel mai mare bazin legumicol din România. Activitatea noastră de bază a rămas și în Moldova legumicultura extratimpurie în sere. Cultivăm castraveți, roșii, ardei gras și iute, conopidă, varză, salată și verdețuri”, a spus Galina Lefter.

„Sunt voci care nu au încredere în produse moldovenești. Legumele autohtone extratimpurii sunt mai scumpe, dar totul se explică prin investiția enormă – începând din decembrie până în aprilie noi încălzim serele”, a precizat femeia.

Produsele familiei Lefter din satul Sărata Nouă
Produsele familiei Lefter din satul Sărata Nouă

Femeia spune că pe timp de pandemie au mai putut vinde la piața din Leova, așa cum o făceau până acum. „La începutul pandemiei ne panicasem, nu știam ce vom face cu legumele, mai ales castraveții. Am decis să distribui anunțuri pe rețele de socializare cu produsele noastre. Acum, vindem online toată marfa. Primim comenzi și livrăm la domiciliu”, a adăugat femeia.

Potrivit familiei din Sărata Nouă, vânzările online au devenit un adevărat colac de salvare pe timp de pandemie. „Online-ul este o mână cerească pentru noi. Când crești ceva bun și vinzi repede, simți că ești apreciat și ai o satisfacție deosebită. Sunt foarte mulțumită cu vânzările online, nu mai este nevoie să stau în piață zilnic”, a conchis Galina Lefter.

Și la Coșnița, raionul Dubăsari, tradiția de cultivare a legumelor se transmite din generație în generație. Familia Terentiev se ocupă de ani buni de creșterea legumelor. „Noi creștem de când mă țin minte doar castraveți Rodnicioc, fiindcă sunt cei mai gustoși. Sunt greu de crescut, dar am învățat toate secretele acestei culturi experimentând zeci de ani. Mai creștem roșii, ardei, dovlecei, dar în cantități mai mici. Serele sunt moderne. Ne permit să creștem aceste culturi fără încălzire și cheltuieli suplimentare”, a precizat Pavel Terentiev.

Pavel Terentiev are două sere mari, iar părinții săi – trei mai mici. „Mama cu tata lucrează serele lor, soția și cu mine – serele noastre. Cam greu, dar ne descurcăm. În prima zi când am început să strângem cultura de ridiche a fost anunțată Starea de urgență. Am început să livrăm la casele oamenilor purtând mască și mănuși. A fost cea mai grea perioadă din toată viața mea, de când sunt în agricultură. Strângeam roada și, totodată, trebuia să o și livrăm. Avem pagină de Facebook, unde ne promovăm produsele. Ne-a fost de mare folos pe timp de pandemie și nu doar”, a spus Pavel.

Produsele familiei Terentiev din satul Coșnița
Produsele familiei Terentiev din satul Coșnița

Pentru a nu înregistra pierderi, familia din raionul Dubăsari a investit în sere. „Mă bazez pe semințele de calitate superioară și produsele noastre bio. Ca să nu am pierderi, mă străduiesc să fiu primul pe piață cu culturile. Să nu ajungem să muncim degeaba. Totodată, ca să obținem aceste rezultate, am investit mii de euro în construcția serelor metalice. Le-am construit chiar noi, eu și tatăl meu, cot la cot. Încă nu ne-a afectat închiderea piețelor, căci nu am marfă multă, dar iată peste două săptămâni cred că va fi cam greu”, a recunoscut bărbatul.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE