Premiul „Saharov” pentru libertatea de gândire al Parlamentului European a fost acordat astăzi cetățenilor ucraineni

409
0

Anunțul a fost făcut, acum câteva minute, de către europarlamentarul Siegfried Mureșan pe pagina sa de Facebook. Premiul Saharov este o distincție acordată în fiecare an de Parlamentul European unor persoane, grupuri sau organizații care apără drepturile omului și libertățile fundamentale.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Poporul curajos al Ucrainei, reprezentat de președintele Zelenski, liderii aleși și societatea civilă sunt câștigătorii din 2022 ai Premiului „Saharov” al Parlamentului European pentru libertatea de gândire.

Din februarie, ucrainenii își apără țara cu arma în mână și luptă pentru libertate, pentru democrație, pentru un viitor european.

Din februarie, poporul ucrainean a depășit așteptările tuturor și ne-a oferit o lecție despre curaj și determinare. A rezistat invaziilor criminale ale Rusiei și a înregistrat victorii majore. Pentru un viitor liber, oamenii din Ucraina, soldați sau civili, și-au riscat viața și mulți dintre ei chiar și-au pierdut-o”, scrie Siegrfried Mureșan.

Astăzi, premiul a fost înmânat poporului ucrainean, reprezentat la ceremonie de membri ai societății civile ucrainene. Alături de noi, prin videoconferință, a fost și președintele Zelenski.

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, numit după fizicianul și disidentul Andrei Saharov, este un premiu înființat în decembrie 1988 de către Parlamentul European.

În anul 2021, Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, a fost dat lui Aleksei Navalnîi, disident politic și activist anti-corupție din Rusia.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE