Premiul „Saharov” pentru libertatea de gândire al Parlamentului European a fost acordat astăzi cetățenilor ucraineni

224
0

Anunțul a fost făcut, acum câteva minute, de către europarlamentarul Siegfried Mureșan pe pagina sa de Facebook. Premiul Saharov este o distincție acordată în fiecare an de Parlamentul European unor persoane, grupuri sau organizații care apără drepturile omului și libertățile fundamentale.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

„Poporul curajos al Ucrainei, reprezentat de președintele Zelenski, liderii aleși și societatea civilă sunt câștigătorii din 2022 ai Premiului „Saharov” al Parlamentului European pentru libertatea de gândire.

Din februarie, ucrainenii își apără țara cu arma în mână și luptă pentru libertate, pentru democrație, pentru un viitor european.

Din februarie, poporul ucrainean a depășit așteptările tuturor și ne-a oferit o lecție despre curaj și determinare. A rezistat invaziilor criminale ale Rusiei și a înregistrat victorii majore. Pentru un viitor liber, oamenii din Ucraina, soldați sau civili, și-au riscat viața și mulți dintre ei chiar și-au pierdut-o”, scrie Siegrfried Mureșan.

Astăzi, premiul a fost înmânat poporului ucrainean, reprezentat la ceremonie de membri ai societății civile ucrainene. Alături de noi, prin videoconferință, a fost și președintele Zelenski.

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, numit după fizicianul și disidentul Andrei Saharov, este un premiu înființat în decembrie 1988 de către Parlamentul European.

În anul 2021, Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, a fost dat lui Aleksei Navalnîi, disident politic și activist anti-corupție din Rusia.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT