O parte din arhiva poetului Pavel Boțu a fost donată Muzeului de Literatură „Mihail Kogălniceanu”

687
0

În ziua de 18 mai, Ziua Internațională a Muzeelor, în incinta Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” a avut loc un eveniment inedit: donarea unei părți din arhiva poetului și omului Pavel Boțu, precum și vernisarea cu această ocazie a unei expoziții intitulate „Clopotarii din Samurza”. Evenimentul a fost moderat de dr. habil. Maria Șleahtițchi, directorul general al Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Materialele inedite din arhiva poetului au fost expuse publicului larg spre vizionare în „Sala galbenă”. La eveniment au participat cele trei fiice ale poetului: Nadina, Dorina și Ruxanda, precum și Rada – o nepoată revenită curând din străinătate. Familia și-a arătat disponibilitatea pentru o colaborare strânsă pe viitor cu Muzeul. La materialele furnizate anterior, familia a mai donat și o parte de fotografii din albumul de familie.

Muzeul a intrat în posesia a numeroase articole apărute în presa timpului, a diferitor publicații și traduceri, a notițelor de pe masa de lucru a poetului, a unui carnet cu un scris citeț, în care au fost notate scurte momente din viața poetului. Din notele și manuscrisele expuse scriitoarea Maria Șleahtițchi a desprins poezii pregătite pentru publicare, altele aflate abia în lucru, pe care le-a dat citire publicului prezent. Printre notițe au fost identificate câteva fragmente de proză, concepția și structura unui roman, intitulat „Clopotarii din Samurza”.

La manifestare au mai participat oameni de cultură care l-au cunoscut îndeaproape pe poet. Teo Chiriac, președinte al USM, a vorbit despre importanța cercetării arhivelor scriitorilor și valorificarea lor de către Muzeul de Literatură. Arcadie Suceveanu s-a referit la omul Pavel Boțu, la bunătatea lui, dar și la importanța readucerii numelui lui Pavel Boțu în atenția noilor generații. Totodată, Arcadie Suceveanu a venit cu propunerea de înveșnicire a numelui Pavel Boțu, în special pentru contribuția lui la ridicarea sediului USM pe timpul când era președinte al acesteia. Vladimir Beșleagă a povestit despre amintirile frumoase legate de poetul Pavel Boțu, de la nașterea căruia în 2023 se vor împlini 90 de ani. La eveniment au participat și prieteni ai lui Pavel Boțu, care i-au evocat personalitatea.

Evenimentul și donarea unei părți din arhiva scriitorului nu este decât o avanpremieră a unei viitoare ample expoziții care ar putea fi inaugurată în anul 2023, an aniversar.

Expoziția inaugurată în 18 mai poate fi vizitată până la finele lunii.

Mihaela PERCIUN, scriitoare, muzeograf

În imagini: aspecte de la inaugurarea expoziției. Foto: Nadejda Roșcovanu

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE