Creșterea prețurilor – preocuparea de bază a cetățenilor. Ce soluții recomandă Consiliul Suprem de Securitate

393
0

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat astăzi, 27 mai, ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS). Pe ordinea de zi au figurat subiecte precum efectele economice și sociale ale creșterii prețurilor și riscurile asupra economiei naționale; impactul creșterii prețurilor la resursele energetice; funcționarea mecanismelor concurențiale pentru asigurarea eficienței pieței energetice și a celei alimentare.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Ulterior, Maia Sandu a ținut un briefing, în cadrul căruia a vorbit despre situația în domeniile respective și despre măsurile care se cer implementate.

Am convocat ședința CSS pentru a discuta despre inflație și creșterea prețurilor. Creșterea prețurilor – știu că aceasta este preocuparea de bază a cetățenilor. Astfel, trebuie să susținem eforturile întreprinderilor mici și mijlocii din toate sectoarele, inclusiv din domeniul agro-alimentar. Totodată, trebuie să oferim asistență financiară țintită celor mai vulnerabile părți ale societății, care sunt cele mai afectate de creșterea prețurilor la produsele de consum. La aceste programe de ajutor lucrează Ministerul Muncii și Protecției Sociale. De asemenea, trebuie să consolidăm eficiența companiilor din sectorul energetic. Vorbim despre acest lucru de mult timp. Cheltuielile lor operaționale trebuie să scadă. Nu putem accepta includerea continuă în tarife a ineficienței administrării acestor întreprinderi. Vom face eforturi pentru a încuraja inițiativa privată, pentru ca oamenii de afaceri să-și poată crește întreprinderile și să putem produce aici mai multe produse pentru consumul intern și pentru export. În același timp, nu vom tolera încercările de monopolizare și utilizare a poziției dominante pe piață pentru extragerea de supraprofit, mai ales în situații de criză”, a subliniat șefa statului.

Ca urmare a discuțiilor din cadrul CSS, au fost stabilite următoarele recomandări:

1. Parlamentul să constituie o comisie parlamentară de examinare a procesului decizional privind controlul inflației și politica monetară pe parcursul ultimelor 18 luni.

2. Parlamentul să constituie o comisie parlamentară pentru examinarea eficienței reglementărilor din domeniul combustibililor lichizi.

3. Ministerul Economiei împreună cu alte instituții responsabile să analizeze și să elimine impedimentele pentru producătorii mici și mijlocii pe piețele locale și improvizate.

4. De asemenea, să fie eliminate lanțurile ineficiente de intermediari, care nu fac altceva decât să monopolizeze canalele de distribuire și să majoreze nejustificat prețurile.

5. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) să dezvolte politici care să asigure eficientizarea cheltuielilor operaționale ale operatorilor de pe piața energetică. La fel, MIDR să dezvolte politici de transparentizare a acționariatului și raportărilor companiilor din sectorul energetic.

6. Ministerul Muncii și Protecției Sociale să elaboreze un mecanism de țintire a compensațiilor pentru a combate creșterea prețurilor.

7. Ministerul Economiei să dezvolte un program de centralizare a asistenței pentru întreprinderile mici și mijlocii, pentru a crește transparența și vizibilitatea oportunităților de dezvoltare.

8. Guvernul și Ministerul Economiei, MIDR vor elabora reglementări comerciale specifice în contextul stării de urgență și în condiții de așteptări inflaționiste atipice”, a declarat președinta Sandu.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT