Alegerile pentru Duma de Stat câștigate și în Transnistria de „Edinaia Rossia”. Promo-LEX: Ambasadorul rus trebuie convocat la MAE

681
1

Fără nicio surpriză, partidul pro-Kremlin „Edinaia Rossia” (Rusia Unită – n.red.) a obținut o majoritate covârșitoare a voturilor exprimate de transnistrenii care au participat în acest weekend la alegerile în Duma de Stat a Rusiei. Pentru formațiunea lui Vladimir Putin ar fi votat 76,42% dintre cei peste 59 de mii de locuitori cu cetățenie rusă din regiunea separatistă care s-au prezentat la urne pe parcursul a trei zile – de pe 17 până pe 19 septembrie. Special pentru ei, pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol au fost deschise 27 de secții de votare, în pofida unei note de protest a Ministerului de Externe de la Chișinău, adresată în ajun Ambasadei Federației Ruse din R.Moldova. Și Ministerul de Externe al României și-a exprimat în legătură cu acest fapt regretul, iar Asociația Promo-LEX, cunoscută pentru acțiunile sale în apărarea drepturilor omului în Transnistria, a cerut chiar ca ambasadorul Rusiei, Oleg Vasnețov, să fie convocat conform procedurilor diplomatice, pentru a da explicații pe marginea organizării unui proces electoral în regiunea separatistă, proces care a avut loc cu încălcarea dreptului internațional.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Promo-LEX notează că cele 27 de secții deschise pentru alegerile în Duma de Stat din acest an reprezintă cel mai mare număr de secții deschise până în prezent în regiunea separatistă transnistreană.

„Ca și în precedentele scrutine organizate de Federația Rusă în regiunea transnistreană, deschiderea secțiilor nu a fost coordonată cu autoritățile constituționale, ce reprezintă o sfidare a acordurilor bilaterale încheiate cu Republica Moldova. Constatăm, totodată, că și reacția autorităților constituționale a fost una întârziată și echivocă cu privire la rezultatele acestui plebiscit organizat de către autoritățile ruse în comun cu administrația nerecunoscută a regiunii”, subliniază experții asociației.

Ministerul de Externe al R.Moldova a emis abia pe 18 septembrie, adică a doua zi după declanșarea votării în patru din cele 27 de secții ce au funcționat în Transnistria, un comunicat prin care a informat că regretă faptul că, în pofida poziției expuse în mod consecvent de către autoritățile moldovenești, „partea rusă a acționat de o manieră care nu corespunde principiului suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și cadrului juridic bilateral”.

Drept urmare, în primele două zile, la secțiile deschise în prealabil la Bender și Tiraspol au votat 6285 de persoane, potrivit datelor publicate de „Novosti PMR”.

Duminică, 19 septembrie, în ziua de bază a scrutinului, presa pro-moscovită din R.Moldova relata că în unele secții de pe teritoriul controlat de regimul separatist s-ar fi înregistrat aglomerație, în urne ajungând să nu mai încapă buletinele celor care au venit să voteze. Numărul votanților a atins un record – peste 59 de mii de persoane, față de 55 de mii în 2016. Un portal de știri prezintă și imagini cum șeful unei secții de vot de la Bender înghesuie buletinele în urnă cu o riglă.


Se poate observa însă că, chiar dacă prezența a depășit-o pe cea de acum cinci ani, scorul obținut de „Edinaia Rossia” în Transnistria este simțitor mai redus față de alegerile precedente în Duma de Stat. Astfel, de această dată partidului lui Putin a acumulat 76,42% din sufragii, față de 83,2% în 2016. Pentru Partidul Liberal Democrat din Rusia, al lui Vladimir Jirinovski, au votat în acest an 6,14% dintre cei care au participat la alegeri în Transnistria, pentru Partidul Comunist, al lui Ghennadi Ziuganov – 5,1%, iar pentru partidul „Novîe Liudi” (oameni noi – n.red.) – 1,99%, arată datele așa-zisei comisii electorale de la Tiraspol.

Toate acestea se întâmplă în condițiile în care transnistrenii cu cetățenie rusă au fost îndemnați insistent de către funcționari din prima linie a regimului separatist de la Tiraspol să voteze cu „Edinaia Rossia”.

Rezultatele la nivel național, prezentate de Comisia Electorală Centrală de la Moscova, arată de altfel că și în Rusia partidul lui Putin a pierdut simțitor din poziții, obținând de această dată puțin peste 49% din voturi. La precedentul scrutin parlamentar din 2016 „Edinaia Rosia” a obținut 54% din voturi. Cu toate acestea, este vorba despre a șasea victorie consecutivă a partidului care-l susține pe liderul de la Kremlin și care acum, din nou, va deține majoritatea în Duma de Stat a Rusiei.

Este pentru prima oară în ultimii 30 de ani când scrutinul parlamentar din Rusia nu a fost monitorizat de experți ai OSCE. Și Parlamentul R.Moldova a refuzat să-și trimită observatori la aceste alegeri, fapt care a fost calificat de ex-președintele socialist, Igor Dodon, ca „o tentativă de a periclita relațiile bilaterale cu Federația Rusă”.

În schimb, Dodon nu a ezitat să felicite „Edinaia Rossia” pentru o nouă victorie la alegerile în Duma de Stat.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU