Raportul CNPDCP, audiat în Parlament. Numărul petițiilor depuse la Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal este în creștere

206
0

Numărul petițiilor depuse la Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDPC) este în creștere. Potrivit RAPORTULUI de activitate al instituției pentru anul 2023, peste 1 000 de persoane fizice s-au adresat autorității. Astăzi, documentul a fost prezentat în plenul Parlamentului.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit datelor Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP), în baza petițiilor înregistrate, în 356 de cazuri au fost demarate controale privind legalitatea operațiunilor de prelucrare a datelor cu caracter personal. Datele arată că cei mai mulți petiționari au sesizat cazuri de prelucrare a datelor cu caracter personal în lipsa consimțământului sau prin intermediul sistemelor de supraveghere video / audio, precum și prelucrarea datelor cu caracter personal în mediul online și mass-media.

Totodată, anul trecut, au fost constatate 187 de cazuri de încălcare a prevederilor legale din domeniul protecției datelor cu caracter personal. În rezultat, au fost dispuse măsuri de constrângere precum suspendarea operațiunilor de prelucrare a datelor cu caracter personal, distrugerea / ștergerea datelor cu caracter personal prelucrate cu încălcarea prevederilor legale, precum și încetarea operațiunilor.

În aceeași perioadă, au fost constatate 117 fapte contravenționale, care au fost expediate spre examinare în instanța de judecată. De asemenea, în 2023, interesele CNPDCP au fost reprezentate în instanțele de judecată în 156 de dosare. În același timp, anul trecut, a fost finalizată examinarea a 18 dosare în care hotărârile / deciziile instanțelor judecătorești au rămas definitive și irevocabile.

Urmare a Raportului prezentat, Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a adoptat un proiect de hotărâre. În document se stipulează că, în vederea îmbunătățirii situației în domeniul protecției datelor cu caracter personal, CNPDCP va continua să depună eforturi pentru consolidarea capacităților administrative și instituționale, să asigure realizarea sarcinilor ce derivă din Planul național de acțiuni pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană pe anii 2024-2027, precum și să contribuie la ridicarea nivelului de interpretare corectă și aplicare conformă a prevederilor legale din domeniul protecției datelor cu caracter personal.

Potrivit legislației, Raportul CNPDCP este prezentat anual Parlamentului, Președintelui Republicii Moldova și Guvernului. Documentul se publică în Monitorul Oficial și pe pagina web a instituției.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE