Nicolae Negru: „Acțiunile pretinsei opoziții de la Chișinău sunt ale Moscovei, iar autoritățile trebuie să fie atente”

310
0

În contextul ultimelor vizite ale deputaților moldoveni la Moscova, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolschi, unii comentatori politici atrag atenția autorităților „să fie atente”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit comentatorului politic, Nicolae Negru, este clar că acțiunile din ultima perioadă și deplasările întețite în Federația Rusă ale unor exponenți de la Chișinău, nu doar că sunt coordonate, ci dictate de Kremlin.

„Aceste acțiuni nu doar că sunt coordonate, dar sunt acțiuni ale Moscovei, nici chiar ale lui Șor nu sunt. Scenariul e al Moscovei și mesajele tot sunt ale Moscovei. Dacă mai înainte ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, și purtătoarea de cuvânt, Maria Zaharova, ziceau că actuala guvernare nu reprezintă cetățenii Republicii Moldova, că ei vor nu spre Europa, dar vor dimpotrivă spre Est. Exact asta a spus-o azi (n.r. ieri) și lidera partidului „Renaștere”, Natalia Parasca. Ei se duc acolo la Moscova și repetă exact ceea ce vrea Moscova să audă. Că aici sunt rusofobi, antiruși și că nu respectă dorința cetățenilor, că de fapt interesul economic al R. Moldova nu este în Vest, ci în Est. Face parte din scenariul Moscovei. Moscova le plătește călătoriile și celelalte cheltuieli legate de aceste vizite”, a opinat Nicolae Negru.

Pe de altă parte, chiar dacă acest lucru este evident, autoritățile par să aibă mâinile legate. Pentru că legislația R. Moldova nu stabilește sancțiuni pentru vizite și discuții în străinătate.

„Dacă ar folosi bani murdari. Trebuie de văzut ce bani folosesc. SIS-ul descoperise că vin bani mulți de Moscova, dar trebuie legate aceste sume de anumite persoane. Chiar și atunci apar anumite probleme legale. Fostul ambasador la Moscova, Andrei Neguță, spunea că vizitele lui Igor Dodon și ale delegațiilor socialiștilor erau plătite de Rusia – cazarea, transportul. E o mită, o încălcare a legii evidentă, trebuie să se demonstreze. O singură declarație e puțin, a conchis analistul politic Nicoale Negru, care le-a recomandat autorităților să „fie atente”.

Ce coc „trădătorii” la Moscova de „bătătoresc cărările” spre Kremlin

Amintim că cei doi deputați s-au întâlnit la Kremlin cu reprezentanți ai Dumei de Stat ai Federației Ruse și au transmis acolo mesaje antieuropene, chipurile, „din numele moldovenilor”.

Precizăm că cei doi au ajuns în Parlament pe listele PSRM, însă, „s-au lepădat” de socialiști după „un pelerinaj sfânt” în Israel, acolo unde se ascunde fugarul penal Ilan Șor și „o întâlnire tangențială” cu fugarul. Iar ulterior au migrat la Partidul „Renaștere”, despre care reprezentanții actualei guvernări spun că este o „filială” a fostului Partid „Șor” scos în afara legii.

Vizita celor doi legislatori moldoveni la Moscova a fost precedată de voiajul bașcanei de la Comrat, Evghenia Guțul, care, de asemenea, este susținută de Șor,  în Rusia, unde s-a întreținut cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Aceasta i-a cerut ultimului „protecție” și „conturi bancare pentru proiecte sociale” în Găgăuzia. Întâmplător sau nu, dar puțin mai devreme, „protecția Moscovei” a fost solicitată și de separatiștii transnistreni, convocați într-un congres al deputaților din regiune.

Și asta în timp ce fugarul penal, Ilan Șor, care se ascunde de justiția moldovenească în Israel, zboară regulat la Moscova, unde la fel, se întâlnește cu oficiali ruși „în numele cetățenilor moldoveni”. La solicitarea autorităților de profil din R. Moldova de a-l extrăda pe condamnatul Șor, cei din Rusia au refuzat și au făcut din „bandit” un „osândit”, invocând „neimplicarea Rusiei în chestiuni politice, militare și religioase”, ceea ce indică asupra faptului că Șor ar fi „persecutat politic”.

De altfel, autoritățile de la Chișinău avertizează că „provocările cu scop de destabilizare” se vor intensifica. „Cunoaștem ce poate face Kremlinul și cu cine lucrează Kremlinul în Republica Moldova”, declara Maia Sandu în cadrul ultimei sale conferințe de presă. Potrivit șefei statului „Kremlinul a arătat pe față că mizează pe grupările criminale”.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE