Ministrul Agriculturii despre situația producătorilor și procesatorilor semințelor de floarea-soarelui: „Oricare declarație care invocă lipsă de stocuri este una speculativă”

339
0

În contextul când cel mai mare producător de ulei vegetal, întreprinderea Floarea-Soarelui din Bălți, și-a sistat activitatea, potrivit Mold-Street, motivul fiind situația de pe piața locală, dar și cea de pe piața globală a uleiului și că Ministerul Agriculturii nu i-a acordat licență pentru a face importuri din Ucraina, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a venit cu un mesaj pe pagina sa de socializare prin care anunță că „astăzi, stocul de semințe de floarea-soarelui în Republica Moldova constituie aproximativ 350 de mii de tone și oricare declarație care invocă lipsă de stocuri este una speculativă”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Vicepremierul Vladimir Bolea a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj despre situația producătorilor și procesatorilor semințelor de floarea-soarelui și pașii ce vor fi întreprinși.

Potrivit mesajului, scris de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, astăzi, stocul de semințe de floarea-soarelui în Republica Moldova constituie aproximativ 350 mii tone, „deci, oricare declarație care invocă lipsă de stocuri este una speculativă. De cealaltă parte, politica de preț trebuie să fie una obiectivă, corectă și responsabilă față de consumatorul final de ulei.

Pentru a proteja producătorii de cereale și pentru a contribui la crearea unui lanț valoric complet a fost prelungită perioada de licențiere a importului de grâu, porumb și semințe de floarea-soarelui, care este un instrument de echilibrare a poziției distrorsionate din piață.

Eliminând declarațiile politice și bazându-ne strict pe componenta economică, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va asigura o platformă de dialog între producătorii de cereale și procesator, fiecare să vină cu cifrele reale și corecte, pentru ca să putem lua decizii și să identificăm soluții viabile până la recolta nouă de floarea-soarelui”.

Ministrul Bolea a mai anunțat că luni, 1 aprilie 2024, în cadrul ministerului, va avea loc o ședință de lucru între producătorii de cereale și procesator pentru a identifica soluții rezonabile, „dar întâi de toate corecte în raport cu cei 2,5 mln de consumatoriii finali de ulei”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE