Republica Moldova și Carolina de Nord au semnat un Memorandum de principii şi proceduri  pentru consolidarea relaţiile bilaterale

282
0

Prim-ministrul Dorin Recean și secretara de stat a Carolinei de Nord, SUA, Elaine F. Marshall, au semnat Memorandumul de principii şi proceduri cu privire la intenţia de a consolida relaţiile bilaterale. Documentul reprezintă o versiune revăzută și completată, valabilă pentru următorii cinci ani, care permite dezvoltarea în continuare a cooperării dintre cei doi parteneri.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Premierul Dorin Recean a remarcat că, pe parcursul celor 25 de ani de parteneriat, au fost realizate acţiuni şi proiecte multiple, în special în domeniul educațional, al schimburilor academice şi universitare, farmaceuticii, stomatologiei, asistenţei medicale primare.

De asemenea, a fost obținut accesul la bibliotecile digitale din Carolina de Nord și au fost dezvoltate relațiile de colaborare cu Garda Națională.

„Datorită programului de parteneriat cu Garda Națională a Carolinei de Nord, țara noastră a beneficiat de asistența SUA în reformarea sectorului de apărare, pregătirea militarilor moldoveni în instituţiile specializate de învăţământ din SUA, dotarea cu echipament și schimb de experiență. Altă filieră importantă a parteneriatului cu Carolina de Nord este cooperarea umanitară”, a declarat șeful Executivului.

Printre proiectele de caritate implementate în Republica Moldova se numără renovarea și dotarea mai multor instituții de învățământ, spitale și orfelinate, burse de studii oferite tinerilor din familii social-vulnerabile, precum și acordarea asistenței medicale, preponderent, stomatologice copiilor cu necesități speciale.

În cadrul întrevederii oficiale de la Casa Guvernului, prim-ministrul Dorin Recean și secretara de stat Elaine F. Marshall au mai discutat despre cooperarea bilaterală cu SUA, axată pe democrație și buna guvernare, combaterea corupției, securitatea și reziliența energetică, dezvoltarea și creșterea economică, cooperarea în domeniul apărării și securitatea cibernetică, tranziția digitală și schimbările climatice. De asemenea, secretara de stat Elaine F. Marshall a avut o întâlnire cu șeful Cancelariei de Stat, Artur Mija.

Parteneriatul bilateral Republica Moldova – Carolina de Nord, SUA, a fost oficializat pe data de 22 aprilie 1999, în baza înţelegerii de a consolida eforturile Guvernelor ambelor ţări îndreptate spre facilitarea unei cooperări reciproc avantajoase şi eficiente. Conform prevederilor Memorandumului, acesta poate fi reînnoit formal periodic. După expirarea termenului inițial, Parteneriatul a fost reînnoit în 2004, 2010, 2015 și 2019.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE