RISE// Generalul-locotenent Igor Konașenkov, vocea oficială a Ministerului Apărării din Federația Rusă, a ascuns ani la rând în declarațiile lui de avere că deținea un apartament la Chișinău, orașul său natal

421
0
Generalul-locotenent Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al armatei ruse. Foto: Maxim Blinov, RIA Novosti

Igor Konașenkov este vocea armatei ruse, numit în 2017 de Vladimir Putin în funcția de șef al departamentului de informații și comunicații al Ministerului Apărării. S-a născut la Chișinău în urmă cu 57 de ani.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Amplasat în sectorul Botanica, imobilul de 48 de metri pătrați este situat într-un bloc cu cinci etaje. Are două camere și un balcon, potrivit unei investigații jurnalistice, realizată de Rise Moldova.

„În coloana țara de localizare se indică statul în care se află proprietatea”, explică Ministerul Apărării al Rusiei pe pagina oficială.

Deși locuința se afla la peste o mie de kilometri de Moscova, purtătorul de cuvânt al armatei ruse a declarat la rubrica „țara de localizare”: Rusia, în loc de Republica Moldova.

Rise Moldova a verificat și declarațiile de avere ale altor militari, colegi de minister cu Konașenkov, depuse pentru aceeași perioadă. Unii dintre ei au indicat la rubrica „țara de localizare a imobilului” că dețin locuințe în Moldova, iar alții au menționat țări din Asia Centrală.

Până să obțină cheile de la ușa apartamentului din sectorul Botanica, în el au locuit mama sa, originară din Federația Rusă, și tatăl său vitreg, un ucrainean născut într-o localitate de lângă Kiev, atacată de ruși încă din primele zile de invazie.

Jîtomîr, un alt oraș ucrainean bombardat de ruși, este strâns legat de trecutul lui Konașenkov. RISE Moldova a descoperit o galerie cu fotografii de la petrecerile militarului aflat într-un turneu prin Rusia și Ucraina. Însoțit de camarazi din cele două țări, el a fost surprins în saună, la biliard și a pozat sub drapel ucrainean.

La doi ani de la invazia rusă în Ucraina, Konașenkov a fost recent sancționat de Australia, după ce anterior a nimerit în listele de sancțiuni ale Uniunii Europene, Marii Britanii, Canadei și Elveției. Motivul? „Răspândirea dezinformării cu privire la acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina”.

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE