VIDEO// Expertul în securitate, Andrei Curăraru: „Putin își va continua scenariul imperial cel mai degrabă până la moarte, iar pentru noi singura cale de a nu deveni următoarea sa victimă este integrarea europeană”

583
0

Expertul în securitate, Andrei Curăraru, Comunitatea WatchDog.MD, vine cu o reacție în legătură cu alegerile din Federația Rusă. În opinia expertului, în Rusia, timp de trei zile, au loc „nealegeri”, o confirmare simbolică și formală a faptului că Putin va conduce această țară până la moarte, cu cifre falsificate, flashmoburi de protest, dar și provocări care par organizate de FSB.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Cifre falsificate 

„Pentru prima dată, la alegerile prezidențiale din Federația Rusă, secțiile de votare sunt deschise timp de trei zile în loc de una, iar alegătorii pot vota online în 29 de regiuni. Acest fapt a fost criticat de observatorii electorali independenți, care susțin că aceste schimbări ar putea submina transparența procesului electoral. Alegerile includ, de asemenea, votul în Crimeea și în alte regiuni anexate ilegal de Rusia, dar și Transnistria, în ciuda condamnării internaționale.

Rezultate – trei milioane de voturi exprimate imediat după deschiderea secțiilor de votare. Prima zi de vot, vineri zi de lucru – peste 38%, iar sâmbătă zi de odihnă doar 20%, dubios nu? Oricum aceste cifre nu sunt verificabile și inclusiv experții ruși spun că ele nu reprezintă realitatea.”

Ce se întâmplă în Transnistria? 

Propagandiștii locali raportează rânduri de kilometri, iar videourile arată cetățeni, în special vârstnici, stând smerit în rând. Dar cifrele nu impresionează, până la orele 14.00 astăzi, 17 martie, circa 21 mii de alegători, cu un astfel de tempou, prezența la vot trebuie să fie comparabilă cu cea de la alegerile în Duma rusă, când în Transnistria au votat circa 50 de mii de oameni. Rămâne întrebarea unde sunt cei 250.000 de cetățeni ruși aflați acolo, dar această cifră provine din aceleași surse ca și rating-ul lui Putin.

La fel niște rânduri suspect de organizate vedem la ambasada Federației Ruse, dar activiștii pro-ruși locali cred că nu prea cunosc contextul și rândul a coincis sau a fost organizat în jurul amiezii – încadrându-se în acțiunea „Amiaza contra lui Putin”.

Amiaza contra lui Putin 

„În Rusia, mii de oameni s-au alăturat acțiunii amiaza contra lui Putin și s-au aliniat în rânduri pentru a-și exprima dezacordul cu politicile lui la ora 12.00, ziua. Rânduri impresionante în orașele mari, Moscova, Sankt – Petersburg, Ekaterinburg, dar mai puține în orașele mici, unde poliția i-a „convins” mai eficient să nu protesteze.

Rezultat – potrivit OVD INFO – circa 50 de persoane reținute în toată Rusia, proteste mari în capitalele europene și desigur lipsa reacției autorităților ruse.

Provocări și posibile operațiuni sub steag fals

„Nu toți cetățenii Federației Ruse protestează totuși pașnic, au fost tentative de incendiere a opt secții de votare, distrugere a buletinelor de vot și un incident în care s-a încercat utilizarea unei fumigene pentru a perturba procesul electoral.

Ceea ce unește mai multe cazuri de acest fel sunt afirmațiile persoanelor reținute că au fost convinși telefonic de persoane necunoscute să facă aceste provocări din diverse motive, fie lichidarea creditelor, promisiuni de beneficii sau avertizări că datele personale de la secțiile de votare vor ajunge la autoritățile ucrainene. Astfel de scheme ne duc cu gândul că astfel de incidente pot fi organizate de FSB pentru a justifica intensificarea represiunilor sau a da vina pe ucraineni.

Aici intervine și subiectul incidentului din Chișinău unde un bărbat de 54 de ani a aruncat un cocktail molotov improvizat peste gardul ambasadei Ruse fără a provoca daune. Persoana a fost reținută, dar rămâne întrebarea dacă nu este și el unul dintre cei folosiți cu sau fără bună știință pentru a arăta cât de rusofobă este de fapt Republica Moldova. Autoritățile au reacționat prompt și au protejat în primul rând pe cei care se aflau în preajma ambasadei, cetățenii noștri.

Noi condamnăm ferm violența și așteptăm rezultatele investigației”, a spus Andrei Curăraru. 

În concluzie, expertul în securitate, Andrei Curăraru susține că aceste „nealegeri” ale lui Putin demonstrează că lui nu îi pasă de vocea propriilor alegători, care sunt aduși organizat să voteze în lipsa alternativei. El își va continua scenariul imperial cel mai degrabă până la moarte, iar pentru noi singura cale de a nu deveni următoarea sa victimă este integrarea europeană”, a conchis expertul în securitate, Andrei Curăraru.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE