Radiografia transparenței legislative: Promo-LEX recomandă tuturor comisiilor să adopte practici mai transparente pentru a asigura o comunicare eficientă și deschisă cu publicul

317
0
Asociația Promo-LEX, organizație ce monitorizează și promovează transparența în procesul legislativ, a efectuat o analiză detaliată a activităților desfășurate de Comisiile Permanente ale Parlamentului (CJNI, CAPDR, CDORI) în primele două luni ale anului 2024. Rezultatele analizei evidențiază atât aspecte pozitive, cât și preocupări în ceea ce privește transparența și eficiența procesului legislativ.

Comisia Drepturile Omului și Relații Interetnice (CDORI)

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

CDORI a organizat cinci ședințe, avizând șase proiecte de acte normative, aprobând două decizii și efectuând  trei activități de control parlamentar. În această perioadă, Comisia a aprobat și publicat Planul de Acțiuni pentru anul 2024. Cu toate acestea, observăm că procesele verbale ale ședințelor nu sunt publicate la timp, iar doar ședința din 27.02.2024 a fost transmisă video. Recomandăm publicarea proceselor verbale în termeni cât mai restrânși și transmiterea live a ședințelor pentru creșterea transparenței.

Comisia Administrație Publice și Dezvoltare Regională (CAPDR)

CAPDR a desfășurat șase ședințe, avizând 18 proiecte de acte normative, adoptând cinci decizii și efectuând două audieri publice.

Aspectele pozitive ale activității Comisiei țin de aprobarea Planului de Activitate pentru anul 2024 și publicarea parțială a proceselor verbale și deciziilor. Cu toate acestea, notăm că procesele verbale a patru ședințe nu au fost publicate, iar ședințele (cu excepția celei din 27.02.2024) nu au fost transmise live. Promo-LEX, reafirmă aceeași recomandare și propune pentru sporirea transparenței publicarea integrală a proceselor verbale și transmiterea video a tuturor ședințelor.

Comisia Juridică Numiri și Imunități (CJNI)

CJNI a avut cinci ședințe, emițând două avize, o audiere publică și 16 rapoarte, însă fără a aproba decizii. Un aspect negativ constatat este nepublicarea proceselor verbale ale ședințelor și absența unui Plan de Acțiune.

În cadrul ședinței plenare din 1 februarie, au avut loc modificări privind componența comisiei, afectând reprezentativitatea opoziției. Din cei 11 membri ai comisiei au rămas 10, Olesea Stamate a demisionat din funcția de președinte, fiind înlocuită de Veronica Roșca, iar Vasile Bolea a fost exclus din comisie prin votul majorității parlamentare. În contextul acestor schimbări, se remarcă o potențială neaplicare parțială a regulamentului parlamentar, cu privire la consultarea deputaților înainte de modificările în comisii. De asemenea, se semnalează o reprezentativitate disproporționată în comisia respectivă, cu șapte membri din majoritatea parlamentară și doar unul al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Ca urmare, se recomandă ajustări pentru a asigura o reprezentare echitabilă a opoziției în organele de lucru ale Parlamentului.

Totodată, Promo-LEX recomandă Comisiei Juridice Numiri și Imunități, elaborarea unui Plan de Acțiune și publicarea sa, inclusiv a proceselor verbale ale ședințelor, pentru a spori transparența.

Concluzii și Recomandări Generale

În urma analizei, constatăm că există o serie de aspecte pozitive în activitatea comisiilor, precum aprobarea planurilor de activitate și publicarea lor, dar și aspecte care necesită îmbunătățiri, cum ar fi publicarea integrală și la timp a proceselor verbale și deciziilor. Promo-LEX recomandă tuturor comisiilor să adopte practici mai transparente pentru a asigura o comunicare eficientă și deschisă cu publicul.

Pentru întregul Parlament, propunem ca toate comisiile să transmită și să publice înregistrările video ale ședințelor, contribuind astfel la creșterea gradului de transparență și responsabilitate în procesul legislativ. De asemenea, îndemnăm la respectarea principiului reprezentării proporționale în comisiile parlamentare, garantând astfel o participare echitabilă a tuturor forțelor politice.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE