Ex-premierul democrat Pavel Filip, guvernul căruia a fost învestit noaptea, a fost numit Director General al companiei Südzucker Moldova

428
0

Fostul premier democrat, Pavel Filip, este noul Director General al companiei Südzucker Moldova, care a fost până acum, timp de un an, membru al Comitetului de Conducere al întreprinderii. Decizia a fost luată de Consiliul de Administrație al concernului german Südzucker AG la 1 martie. Filip îl va înlocui astfel pe Dr. Alexander Koss, care a fost speaker al Comitetului de Conducere a companiei mai bine de 20 ani.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Amintim că Pavel Filip a fost învestit  de către parlamentari în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova la 20 ianuarie 2016.

Votul de încredere acordat Guvernului Filip a fost urmat de ample proteste ale opoziției: mulțimea adunată în fața Parlamentului a încercat să ia cu asalt clădirea, timp în care membrii noului Guvern au fost evacuați printr-o ieșire secretă. În seara aceleiași zile, aproape de miezul nopții, Guvernul condus de Pavel Filip a depus jurământul în fața șefului statului, în cadrul unei ceremonii secrete.

„Am acceptat cu plăcere această propunere, deoarece munca mea în afaceri a fost întotdeauna legată de producție, iar mie îmi place să conduc astfel de procese”, a remarcat Pavel Filip într-un interviu pentru revista corporativă Südzucker AG – „Food Forum”.

„Experiența în Guvern mi-a oferit o înțelegere mult mai complexă a mediului în care activează sectorul de business, dar și a modului în care se gestionează economia”, a mai spus Filip.

Potrivit rise.md, Pavel Filip de formare este inginer-mecanic. Fostul premier democrat a intrat în politică în 2010, împreună cu Vladimir Plahotniuc, pe filiera Partidului Democrat din Moldova.

Cariera lui profesională a început în sectorul privat: timp de 17 ani a lucrat la Fabrica de cofetărie din Chișinău – Bucuria SA, în diferite posturi, ulterior fiind și directorul întreprinderii. În perioada 2008-2011, Filip a condus Tutun-CTC, companie cu capital majoritar de stat privatizată în ianuarie 2019.

La 20 ianuarie 2016 a fost învestit de către parlamentari în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Votul de încredere acordat Guvernului Filip a fost urmat de ample proteste ale opoziției: mulțimea adunată în fața Parlamentului a încercat să ia cu asalt clădirea, timp în care membrii noului Guvern au fost evacuați printr-o ieșire secretă. În seara aceleiași zile, aproape de miezul nopții, Guvernul condus de Pavel Filip a depus jurământul în fața șefului statului, în cadrul unei ceremonii secrete.

La parlamentarele din 2019 a candidat pe Circumscripția uninominală nr. 20 – Strășeni, raionul său de baștină, unde a câștigat detașat. În noul legislativ a devenit preşedintele fracţiunii Partidului Democrat din Moldova, funcție la care renunță în iulie 2019, pentru că „uneori trebuie să știi să te retragi, să reflectezi asupra stării de lucruri de moment, ca să reușești apoi să iei decizii care ar avantaja echipa din care faci parte.”

Pe linie de partid, în iunie 2019 preia interimatul funcției de președinte al formațiunii. S-a întâmplat după ce democrații au cedat puterea noii majorități parlamentare, formată de Blocul ACUM și PSRM, iar liderul partidului, Vladimir Plahotniuc, a plecat subit din țară și a anunțat pe pagina sa de Facebook că își depune „mandatul de președinte.”

La 7 septembrie 2019, la Congresul IX extraordinar al PDM, Pavel Filip a fost ales preşedinte al formațiunii.

La alegerile parlamentare anticipate din iulie 2021, PDM nu accede în Parlament. În octombrie același an, la trei luni după înfrângere, Filip anunță că se retrage de la conducerea partidului.

Cei doi copii ai lui Pavel Filip, Iulian și Dumitru, dețin 99% din firma Burex SRL, proprietara rețelei de magazine Ciocoville. Restul capitalului social de 1% îi aparține lui Victor Filip, nepotul lui Pavel Filip.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE