Mitropolitul Vladimir îl cheamă la dialog „frățesc” pe Patriarhul BOR, după ce zeci de preoți au trecut de la Mitropolia Moldovei la Mitropolia Basarabiei: „Nu se va putea instaura pacea și ascultarea în acest teritoriu într-o așa situație”

499
0

În contextul în care tot mai mulți preoți aflați sub oblăduirea Mitropoliei Moldovei trec la Mitropolia Basarabiei, Mitropolitul Vladimir, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, subordonată canonic Patriarhiei din Rusia, și Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova i-a transmis o scrisoare Preafericitului Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe care-l cheamă la dialog constructiv și cooperare, bazându-se pe înțelepciunea și discernământul care-l caracterizează. Altfel „nu se va instaura pacea și ascultarea în acest teritoriu într-o așa situație”, scrie în scrisoare.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit conținutului scrisorii, „este dureros cum interesele materiale trezesc în unii slujitori ai bisericii un patriotism de ocazie, iar salariul oferit influențează percepția asupra naționalității, salariu pe care îl au chiar și unii dintre preoții noștri fără măcar să fi trecut la Mitropolia Basarabiei”.

„Avem nevoie de înțelepciunea preafericirii voastre și de discernământul care vă caracterizează. Cu durere privim la modul în care clericii opriți ori caterisiți pentru grave abateri morale și incompatibilitatea cu slujirea preoțească sunt primiți ca slujitori ai Mitropoliei Basarabiei. Alții, care până mai ieri declarau fidelitate nestingherită Mitropoliei Moldovei, au părăsit mitropolia noastră fără să ceară carte canonică de eliberare, carte pe care o oferim fiecărui cleric care o solicită. Se cade, preafericirea voastră, să privim cu înțelepciune asupra unei situații vătămătoare ce se creează, situație față de care noi suntem deschiși la dialog și cooperare. Nu se va putea instaura pacea și ascultarea în acest teritoriu într-o așa situație. Ne dorim, părinte patriarh, să conviețuim în dragoste și pace cu Mitropolia Basarabiei, pledăm pentru un dialog constructiv, însă ne-am izbit întotdeauna de opacitate și înverșunare, întrucât unii pretinși sfetnici și pseudo-sfătuitori ai Mitropoliei Basarabiei, antrenați în lucrarea împăciurii instituțiilor noastre, au semănat necontenit zâzanie și discordie”, a adăugat mitropolitul Chișinăului, Vladimir.

În scrisoare, mitropolitul Chișinăului, Vladimir, a insistat asupra unui dialog constructiv.

„Este necesară, preafericirea voastră, ca implicarea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) în această rană sângerândă să fie una aducătoare de vindecare, prin mijlocirea unui dialog frățesc. Nu banii vor liniști lucrurile în teritoriul dintre Prut și Nistru”, a mai comunicat mitropolitul Vladimir, chemându-l pe Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române la cooperare.

Menționăm că scrisoarea a fost scrisă după ce în cadrul ședinței de lucru desfășurate joi, 29 februarie 2024, la Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prezidat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a emis o hotărâre.

„Reafirmarea faptului că toți clericii ortodocși români și păstoriții lor din Republica Moldova care revin în Mitropolia Basarabiei sunt clerici canonici și credincioși binecuvântați, iar orice sancțiune disciplinară îndreptată împotriva lor pe motivul apartenenței lor la Biserica Ortodoxă Română este considerată nulă și neavenită, potrivit hotărârii sinodale nr. 8090 din 19 decembrie 1992”, scrie în comunicatul Mitropoliei Basarabiei, Arhiepiscopia Chișinăului.

Potrivit comunicatului, această hotărâre constituie un punct de referință incontestabil și indiscutabil, ilustrând poziția fermă a Bisericii Ortodoxe Române, printr-un act de consolidare a identității și apartenenței credincioșilor din Republica Moldova la Biserica Ortodoxă Română, în ciuda presiunilor și provocărilor venite din partea structurilor bisericești rusești de la Chișinău.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE