Mitropolitul Vladimir este cetățean al Rusiei

2195
0
Foto: jurnal.md

Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Vladimir, pe numele său Nicolae Cantarean, are cetățenia Federației Ruse, scrie într-un decret emis de administrația Putin. În octombrie 2018, lui Nicolae Cantarean i s-a acordat Premiul de Stat al Federației Ruse.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Înalta distincție a Federației Ruse i-a fost conferită „pentru contribuția importantă la păstrarea moștenirii culturale și spirituale ruse în Republica Moldova, activitatea fructuoasă de consolidare a cooperării ruso-moldovenești”, scrie în document.

Mitropolitul Vladimir s-a adresat premierului Ion Chicu: „Biserica Ortodoxă din Republica Moldova nu este un subiect din domeniul HoReCa sau o afacere care poate fi oprită pe timp de epidemie”.

Mitropolitul declară că „Biserica Ortodoxă din Republica Moldova există încă înainte de înființarea Statului Republica Moldova și a fost, și este pilonul de bază al moralității și bunăstării cetățenilor acestui stat, oferind din plin hrana spirituală atât de necesară fiecăruia. Biserica prin lege este separată de Stat și totodată în afara intrigilor seculare și politice”, se spune în comunicatul Mitropoliei.

În acest context, analistul politic Oazu Nantoi se întreabă dacă prim-ministrul Ion Chicu va „înghiți gălușca”. Oazu Nantoi susține că Mitropolitul Vladimir urmărește scopul de a-l face pe premierul Ion Chicu „țap ispășitor”, pentru ca credincioșii din Republica Moldova, rămași frustrați și nemulțumiți în urma restricțiilor impuse de pandemie, să uite de „virusologul nr. 1” Igor Dodon. Potrivit lui Nantoi, Igor Dodon decide totul. În maniera sa ticăloasă, profită și de nenorocirea COVID-19, în scopuri electorale.

Premierul Ion Chicu a reacționat pe pagina sa oficială de facebook.com, unde afirmă că pandemia încă nu a trecut și Guvernul va menține în continuare unele măsuri restrictive, inclusiv pentru cultele religioase. „Regulile sunt stricte și trebuie respectate de toți cetățenii țării. De toți. E pentru sănătatea și viața oamenilor”, scrie Chicu. Premierul le-a mulțumit clericilor pentru înțelegere și susținerea eforturilor Guvernului pentru a proteja sănătatea oamenilor în această perioadă de criză sanitară.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE