Președinta Maia Sandu, la Paris: „Regimul de la Moscova încearcă să-mi controleze țara prin șantaj energetic, sponsorizarea protestelor, desfășurarea unor campanii de dezinformare” 

317
0

„Invazia pe scară largă de către Rusia a vecinei noastre, Ucraina, se află la al treilea an. Dar Ucraina nu renunță. Nici Europa nu ar trebui. Franța și Germania au pus bazele Europei pe care o cunoaștem astăzi, un continent al păcii, solidarității și prosperității. Și chiar această Europă este astăzi asaltată de regimul lui Vladimir Putin. Europa este atacată la Odesa, Herson, Harkov”, a declarat după întrevederea Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, cu Președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Președinta a mai spus că, astăzi, Ucraina este în prima linie. „Prima linie în lupta pentru Europa, pentru tot ceea ce ne este drag, pentru tot ceea ce susținem ca europeni. Securitatea noastră comună este în joc în Ucraina.

Dacă agresorul nu este oprit, va continua, iar linia frontului se va apropia în continuare. Mai aproape de noi. Mai aproape de voi. Prin urmare, Europa trebuie să prezinte un front unit. Agresiunea trebuie respinsă de o forță puternică. Da, libertatea nu este gratuită, dar a avea în față un agresor încurajat ne va costa și mai mult”.

Maia Sandu i-a mulțumit președintelui Emmanuel Macron, pentru că rămâne puternic pentru Ucraina și Republica Moldova, pentru efortul vital de a aduce împreună națiunile europene, așa cum a făcut-o pe 26 februarie, pentru a sprijini Ucraina și a restabili pacea durabilă pe continent.

„Ucraina are nevoie de ajutor acum. Nimic nu este mai urgent decât sprijinirea Ucrainei ca să-l oprească pe agresor.

Noi, în Moldova, știm că obiectivele expansioniste ale Kremlinului se întind dincolo de Ucraina. Acțiunile agresive ale Rusiei de subminare a democrației din Republica Moldova sunt o dovadă în acest sens.

Regimul de la Moscova încearcă să-mi controleze țara prin șantaj energetic, sponsorizarea protestelor, desfășurarea unor campanii de dezinformare, lansarea de atacuri cibernetice, intervenția în alegerile noastre, infiltrarea banilor murdari și chiar încercarea de lovitură de stat.”

Președinta a spus că întâlnirea cu președintele Macron are loc în contextul unei încercări reînnoite a Rusiei și a reprezentanților săi de a pune presiune suplimentară asupra Republicii Moldova.

„Dar noi stăm drepți. Moldovenii au dreptul de a-și decide singuri viitorul, iar acest viitor se află în Uniunea Europeană.”

Președinta Republicii Moldova și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul constant și neclintit al președintelui Macron în timpul Președinției Franței la Consiliul European în prima jumătate a anului 2022 și la summitul din decembrie de la Bruxelles, care a aprobat începerea negocierilor de aderare.

„Solidaritatea Franței este mult mai profundă decât atât. Președintele Macron a inițiat Comunitatea Politică Europeană, care a devenit o platformă importantă pentru țările UE și din afara UE pentru a se reuni și a discuta probleme cruciale cu care se confruntă continentul nostru. El a avut, de asemenea, un rol cheie în înființarea Platformei de Sprijin pentru Moldova, împreună cu Germania și România, care au oferit ajutoare financiare și umanitare pentru țara noastră, în timp ce trebuia să facem față multiplelor crize, ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia.”

Astăzi, la Paris, au fost semnate acordurile de apărare și de cooperare economică cu Franța, care confirmă, de asemenea, un mesaj ferm că Republica Moldova devine mai puternică, având Franța alături.

„Cooperarea noastră în domeniul apărării se intensifică, iar achiziția recentă a unui radar aerian de înaltă performanță este un exemplu. Peste două sute de companii franceze sunt active în Moldova, oferind beneficii reciproce ambelor economii. Pe măsură ce ne vom apropia de UE, știm că implicarea companiilor va crește. Pregătirea pentru aderarea la UE ne consolidează deja economia și ne consolidează rezistența.

Cu sprijinul Franței și al altor parteneri care ne sunt alături, știm că nu suntem singuri. Împreună ne vom asigura că Moldova va fi liberă, va fi pașnică și va fi în Uniunea Europeană”, a conchis Maia Sandu la Paris.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE