Din anul 2025, noi acte de identitate, de tip european, pentru cetățenii Republicii Moldova 

304
0
Începând cu anul 2025, în Republica Moldova va fi introdus un nou model european al cărții de identitate, care va înlocui, treptat, buletinele emise anterior. Astfel, cetățenii țării noastre vor deține o Carte de identitate, iar cetățenii străini, apatrizii, refugiații și beneficiarii de protecție umanitară – Cartea de rezidență.

Noile documente, care vor fi eliberate din data de 31 martie 2025, vor avea dimensiunile unui card bancar și vor include atât informațiile tipărite, cât și datele biometrice – imaginea facială și amprentele proprietarului. Acest fapt va permite extinderea listei țărilor membre ale Uniunii Europene în care cetățenii moldoveni vor putea călători în baza cărții de identitate. De asemenea, noul act va facilita interacțiunea digitală a persoanelor cu instituțiile publice și accesul la servicii bancare, fiscale, sociale și educaționale.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Cartea de identitate nu va mai include informații privind domiciliul și reședința temporară, pentru a preveni necesitatea schimbării frecvente a documentului. La fel, noile buletine de identitate nu vor mai avea fișă de însoțire, iar în ziua votării informațiile vor fi introduse în format electronic, fără aplicarea ștampilei. Mai mult, cetățenii vor fi obligați să dețină cartea de identitate de la vârsta de 14 ani, și nu de la 16, cum este în prezent, pentru a extinde accesul la servicii sociale oferite titularilor.

Proiectul de lege, aprobat de Guvern, urmează a fi prezentat Parlamentului spre examinare și aprobare.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE