Politologul Victor Juc: „Războiul de la Nistru a fost declanșat premeditat pentru a împiedica dezvoltarea Republicii Moldova”

484
0
Sursa foto: ipn.md

Conflictul armat de la Nistru din 1992 a fost generat premeditat pentru a nu permite Republicii Moldova să devină un stat plenipotențiar. Opinia aparține directorului Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al USM, Victor Juc, și a fost expusă în cadrul dezbaterii publice „32 de ani ai unui război nefinalizat”, organizate IPN.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit expertului, existența unui conflict înghețat a privat Republica Moldova de posibilitatea unor acțiuni diplomatice radicale.

În opinia expertului, războiul de la Nistru a fost declanșat premeditat pentru a împiedica dezvoltarea Republicii Moldova. Politologuluia mai spus că războiul a izbucnit, la 2 martie 1992, în ziua în care Republica Moldova a aderat la Organizația Națiunilor Unite, pentru ca tânărul stat să nu devină unul plenipotențiar.

„Conflictul de pe Nistru a fost creat premeditat pentru a menține sub control autoritățile constituționale de pe malul drept al Nistrului, fapt ce-și găsește perpetuare până în ziua de azi. Atât timp cât conflictul nu este soluționat, Republica Moldova este privată de posibilitățile de manevrare diplomatică pentru că trebuia să țină cont permanent de cei din stânga Nistrului. Pe 2 martie s-a mai țintit un aspect. Republica Moldova ,alături de alte state post-sovietice, semnatare ale declarației de la Alma-Ata privind formarea Comunității Statelor Independente, a depus cerere și a fost acceptată pentru a deveni membru al Organizației Națiunilor Unite. Partea formală de recunoaștere a statului Republica Moldova se finalizează la 2 martie când a fost recunoscută de ONU”, Victor Juc, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, potrivit IPN.

Raportul de forțe dintre stânga și dreapta Nistrului era unul inechitabil, spune expertul. Forțele separatiste, susținute de armata a 14-a, erau bine înarmate, iar de cealaltă parte, în lipsa Armatei Naționale, luptau angajații Ministerului de Interne și voluntarii.

Victor Juc spune că prin acordul de încetare a focului din iulie 1992, semnat de primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur și președintele rus de atunci, Boris Elțin, Rusia a recunoscut că este parte a acestui război.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE